Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
28. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

Natisni članek

skok v športno preteklost Barcelona Real Madrid Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi

Nedelja, 28. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost: El Clasico brez Ronalda in Messija

Ne Ronaldo ne Messi, ampak Brazilec #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29
Messi Ronaldo | Ronaldo in Messi sta v zadnjih letih krojila sloviti El Clasico. | Foto Getty Images

Ronaldo in Messi sta v zadnjih letih krojila sloviti El Clasico.

Foto: Getty Images

Po debelih 11 letih je prišel čas, da na legendarnem El Clasicu, na katerem so v glavni vlogi nogometaši Real Madrida in Barcelone, ne bosta zaigrala bodisi poškodovani Lionel Messi bodisi Cristiano Ronaldo, ki je poleti prestopil v vrste Juventusa. Zato pa je na zadnjem derbiju brez omenjenih zvezdnikov zablestel Brazilec v vrstah Reala, ko je dosegel izjemen zadetek.

Današnji derbi med Real Madridom in Barcelono bo prvi v zadnjih 11 letih, da ne bomo na delu videli Lionela Messija ali Cristiana Ronalda. Argentinec je bil takrat poškodovan, Ronaldo pa še član Manchester Uniteda, od koder se je dve leti pozneje preselil h kraljevemu klubu iz Madrida. Messi je tudi tokrat poškodovan, Ronaldo pa že zabija gole v dresu Juventusa.

Čeprav nista bila del tistega derbija, je požel ogromno zanimanja, povrhu vsega pa je bil izjemno razburljiv. Barcelona je 23. decembra 2007 pred sto tisoč navijači začela s postavo: Valdes; Abidal, Marquez, Milito, Puyol; Deco, Yaya Toure, Xavi; Iniesta, Eto'o, Ronaldinho. Zaradi poškodbe takrat 20-letnega Messija je nizozemski strokovnjak v igro postavil brazilskega virtuoza Ronaldinha in Portugalca Deca. Na drugi strani je nemški trener na klopi galaktikov Bernd Schuster začel z naslednjo enajsterico: Casillas; Heinze, Cannavaro, Pepe, Ramos; Baptista, Diarra, Sneijder; Robinho, Van Nistelrooy, Raul.

Baptista je bil osrednji junak derbija 23. decembra 2007. | Foto: Getty Images Baptista je bil osrednji junak derbija 23. decembra 2007. Foto: Getty Images

Da je od tega derbija res že 11 let, pove podatek, da sta imela takrat Sneijder in Iniesta še lase. Schuster se je na tej tekmi odločil, da v prvo enajsterico uvrsti Brazilca Julia Baptisto in na klopi pusti Gutija, ki se je vračal po poškodbi. Pri Barceloni so bili denimo na klopi Thierry Henry, Lilian Thuram in Gianluca Zambrotta, pri Realu pa že omenjeni Guti, Arjen Robben, Javier Saviola in Marcelo.

Real je v tekmo vstopil s štirimi točkami prednosti. Zmagal je na 12 od skupno 16 tekmah. Barcelona je bila pri devetih zmagah. Vse glasnejše so bile govorice, da se nizozemskemu strokovnjaku na klopi Barcelone maje stolček.

Osrednji junak derbija pa je bil prav Baptista, ki je v 36. minuti dosegel izjemen gol. Camp Nou je bil kar naenkrat v tišini.

Zmagoviti gol Baptiste leta 2007

Barcelona je poskušala ujeti priključek, nogometaši Reala pa so prežali na protinapade. Portugalec Deco je bil po uri igranja poslan z igrišča, ker ni bil razpoložen za igro. Ker se je ogreval Henry, so vsi pričakovali, da bo francoski napadalec vstopil v igro, vendar se njegova številka na zaslonu pri menjavi ni pokazala. Vstopil je šele 17-letni Bojan.

Real je ohranil mrežo nedotaknjeno in se veselil zmage, nato pa suvereno prišel do naslova prvaka. Barcelona je prvenstvo končala na tretjem mestu s kar 18 točkami zaostanka za Realom - drugi je bil Villareal. Rijkaard je zdržal do konca sezone, nato pa dobil nogo. Na njegovo mesto se je usedel Pep Guardiola, ki je povzdignil katalonski klub.

Messi kralj El Clasica, igral na več tekmah od Ronalda in ima tudi več zmag ter golov

Od leta 2009 naprej se je rivalstvo med Barcelono in Real Madridom še obogatilo, saj sta za oba kluba igrala najboljša nogometaša na svetu. Messi za Barcelono, Ronaldo za Real Madrid. Oba sta bila vselej v središču pozornosti. Več razlogov za zadovoljstvo je imel na omenjenih derbijih Argentinec, ki je odigral 38 derbijev, jih zmagal 17, 9 remiziral in 12 izgubil. Ronaldo jih je odigral 30, osemkrat zmagal in remiziral, izgubil pa je 14 tekem. Čeprav je Ronaldo igral osem tekem manj, je odstotek zmag Messija višji - 44,7 % : 26,7 %.

Messi je z naskokom najboljši nogometaš El Clasica. | Foto: Getty Images Messi je z naskokom najboljši nogometaš El Clasica. Foto: Getty Images Številka 10 v dresu Barcelone je prav tako dosegla več golov, res pa je, da je igrala osem tekem več. Tu sta si v odstotkih z Ronaldom zelo blizu, v rahli prednosti pa je Messi. Če je Argentinec v zadnjih letih imel manj zadoščenja pri nazivih najboljši nogometaš in lovorikah, pa je nesporni vladar El Clasica. Dosegel je več golov, poskrbel za več asistenc, poleg tega pa se večkrat znašel na zmagoviti strani.

Svoje statistike ne bo mogel obogatiti danes ob 16.15, ko se bosta ekipi pomerili v Barceloni. Prav tako ne Ronaldo, ki se je poleti preselil v Torino k Juventusu, zaradi česar je El Clasico izgubil nekaj čara.

Ne spreglejte