Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

3

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Lionel Messi in Manchester City

Navijači Barcelone trepetajo. Se lahko zgodi nepredstavljivo?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

3

Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Lahko Lionel Messi še letos poleti res zapusti Barcelono? Za zdaj gre le za sramežljivo namigovanje nekaterih medijev o tem, da bo Manchester City izplačal njegovo 300 milijonov evrov vredno odkupno klavzulo, a v Kataloniji trepetajo. Tudi zato, ker Argentinec še kar ni podpisal nove pogodbe. Zdi se, da v Barceloni nekaj smrdi.

Odšel je Neymar, na katerem je Barcelona gradila prihodnost, poškodoval se je Luis Suarez, Liverpool vztrajno zavrača ponudbe za Philippa Coutinha (zadnja je bila visoka kar 125 milijonov evrov), a ti udarci so za navijače Barcelone mačji kašelj v primerjavi s tistim, kar naj bi se po pisanju francoskega Canal+ in Eurosport zgodilo še letos poleti.

Manchester City naj bi bil po teh trditvah, ki so seveda dvignile veliko prahu, pripravljen odšteti kar 300 milijonov evrov za Lionela Messija, kolikor je njegova odkupna klavzula, in ga najpozneje do 31. avgusta letos, ko bo konec poletnega prestopnega roka, zvabiti v Anglijo. S tem bi Argentinec v kratkem času poskrbel za nov rekord po 222 milijonih PSG za Neymarja.

Pri katalonskem športnem dnevniku Sport, ki je znan po tem, da ima vselej odlične informacije o dogajanju v Barceloni, so takšne trditve hitro zavrnili, a navijači Barcelone v teh dneh zagotovo ne spijo dobro … Poglejmo, zakaj.

Ne Messi, ampak Barcelona

Dres s tekme proti Betisu. | Foto: Reuters Dres s tekme proti Betisu. Foto: Reuters Barcelona je včeraj špansko prvenstvo začela z zmago nad Betisom z 2:0, pri kateri se Messi ni vpisal med strelce.

Ta tekma je minila v znamenju žalovanja za žrtvami nedavnega terorističnega napada v Barceloni.

Prav zaradi tega na dresih Kataloncev na hrbtu niso bila izpisana imena nogometnih zvezdnikov, ampak samo napis Barcelona, s katerim so želeli Messi in soigralci izkazati spoštovanje in enotnost ob težkih časih.

Zakaj bi res lahko odšel?

Najprej seveda zaradi tega, ker Messi še kar ni podaljšal pogodbe, ki ga z Barcelono veže do 30. junija prihodnje leto.

Že 5. julija letos so pri Barceloni sporočili, da so z njim dosegli dogovor o podaljšanju pogodbe do leta 2021. "Leo bo pogodbo podpisal v prihodnjih dneh," so ob tem zapisali v sporočilu za javnost, ki je razveselil na desetine milijonov navijačev po vsem svetu.

Dva dneva za tem je predsednik Barcelone Josep Bartomeu sporočil, da je pogodba podpisana. "Podpisal je konec junija," je dejal in dodal, da novinarska konferenca o Messijevem podaljšanju sledi, ko se bo ta vrnil z dopusta.

Josep Maria Bartomeu je očitno lagal, zato se je znašel na udaru kritikov. | Foto: Reuters Josep Maria Bartomeu je očitno lagal, zato se je znašel na udaru kritikov. Foto: Reuters

Danes je 21. avgust, a svet te novinarske konference še ni dočakal. 

"Formalno so zadeve jasne, a o tem boste morali povprašati predsednika," so bile besede podpredsednika Jordija Mestre - to je, mimogrede, človek, ki je pred tedni rekel, da Neymar 200-odstotno ostaja - ob predstavitvi Paulinha, nakupu Brazilca s Kitajske za 40 milijonov evrov, ki je med navijači naletel na slab odziv.

"Brez skrbi, podpisal bo. Čakamo samo pravi trenutek," pa je o vroči temi povedal tehnični direktor Barcelone Robert Fernandez po včerajšnji zmagi nad Betisom.

Obstaja kar nekaj razlogov, zaradi katerih naj bi Argentinec razmišljal o svoji prihodnosti.  | Foto: Reuters Obstaja kar nekaj razlogov, zaradi katerih naj bi Argentinec razmišljal o svoji prihodnosti. Foto: Reuters

V hodnikih Barcelone očitno marsikaj smrdi. Morda v ozadju poteka boj za oblast. Bartomeu, ki je očitno lagal o tako pomembni zadevi, kot je podaljšanje pogodbe z naskokom najpomembnejšega nogometaša v zgodovini kluba, in je še vedno tiho, je vse bolj na udaru kritikov. 

"Če želite, da Messi še naprej igra za Barcelono, se morate takoj znebiti Bartomeuja," je bil oster njegov predhodnik Joan Laporta, ki je bil predsednik Barcelone med letoma 2003 in 2010.

Kdo ve, morda bo moral Bartomeu, ki je na čelo kluba prišel leta 2015, prav zaradi primera Messi predčasno končati svoj mandat, ki traja do leta 2021.

Bogati lastnik Manchester Cityja Khaldoon Mubarak naj bi pripravil 300 milijonov evrov. | Foto: Reuters Bogati lastnik Manchester Cityja Khaldoon Mubarak naj bi pripravil 300 milijonov evrov. Foto: Reuters

Stvari so torej zelo nedorečene. Tudi Messi se, vsaj za zdaj, ni javil. Medtem pa naj bi Khaldoon Mubarak, bogati arabski šejk na čelu Manchester Cityja, pripravljal ponudbo, ki bi dodobra pretresla nogometni svet.

Tudi trener Cityja Josep Guardiola, ki je pred časom dejal, da Messija nikoli ne bi vabil k sebi, razen če bi si ta želel Barcelono zapustiti sam, bi bil navdušen nad prihodom svojega nogometnega sina, s katerim sta v Kataloniji med letoma 2008 in 2012 osvojila vse, kar se je osvojiti dalo.

S Josepom Guardiolo sta pri Barceloni osvojila kar 14 lovorik. Tudi dva naslova evropskega prvaka. | Foto: Reuters S Josepom Guardiolo sta pri Barceloni osvojila kar 14 lovorik. Tudi dva naslova evropskega prvaka. Foto: Reuters

Pojavila se je tudi precej bizarna informacija o tem, da Messi odhaja zaradi tega, ker je na Instagramu ravno v teh dneh začel slediti profilu Cityja.

Messijeve težave s španskimi sodišči, zaradi katerih naj bi se pred časom z odhodom iz Španije in Real Madrida spogledoval tudi Cristiano Ronaldo, seveda prav tako govorijo v prid teorije, ki trdi, da Messi odhaja.

Zdaj je izgubil še velikega prijatelja in odličnega soigralca Neymarja. Že nekaj časa ni več zraven Xavija Hernandeza, Andres Iniesta je star 33 let, ima vse več težav s poškodbami in je namignil, da morda ne bo podaljšal pogodbe, novih obrazov, ki bi nadomestili zlati rod nogometne Barcelone, pa kar ni in ni na spregled.

Barcelona je novo sezono začela s polomom na dveh el clasicih v španskem superpokalu. | Foto: Reuters Barcelona je novo sezono začela s polomom na dveh el clasicih v španskem superpokalu. Foto: Reuters

Z delom, ki ga v zadnjem času opravlja vse bolj kritizirano vodstvo kluba, Messi zagotovo ne more biti zadovoljen.

Sploh ne po bolečem uvodu sezone in dveh zaušnicah, ki jih je Barceloni zadal madridski Real v španskem superpokalu.

V prejšnji sezoni je osvojil le španski pokal. Na nov naslov evropskega prvaka čaka že dve leti, na novo nagrado za najboljšega igralca leta prav tako.

508 golov in 29 lovorik

V Barceloni je osvojil štiri zlate žoge. | Foto: Reuters V Barceloni je osvojil štiri zlate žoge. Foto: Reuters V Barcelono je Messi prišel, ko je bil star vsega 11 let. V članskem moštvu je debitiral leta 2004, ko jih je imel 17. Od takrat naprej je postavil številne mejnike in postal najboljši strelec v zgodovini kluba. Trenutno je pri 508 zadetkih.

S Katalonci je osvojil kar 29 lovorik. Štirikrat je bil evropski prvak in trikrat klubski svetovni prvak. Barcelona je z njim osemkrat postala španski državni in petkrat pokalni prvak. Pohvali se lahko še s šestimi španskimi in tremi evropskimi superpokali.

Blizu odhoda naj bi bil že pred dvema letoma in pol

V preteklosti so Messija, ki je pogodbo z Barcelono do zdaj podpisal že osemkrat, nazadnje leta 2014, pogostokrat povezovali z odhodom z Nou Campa, pa je vedno ostal.

Še najbližje odhodu naj bi bil januarja 2015, ko se ni najbolje razumel s takratnim trenerjem Luisom Enriquejem, ki ga je zaradi tega na eni izmed tekem celo posadil na klop, a sta potem zgladila spore in Barcelona je ob koncu sezone osvojila tudi naslov evropskega prvaka.

Morda bo triperesna deteljica Barcelone povsem razpadla. | Foto: Reuters Morda bo triperesna deteljica Barcelone povsem razpadla. Foto: Reuters

Vedno je govoril, da bi rad ostal. Toda ...

"Vedno sem govoril, da bi svojo pot rad končal doma. Moj dom je Barcelona," je takrat dejal Messi in pomiril navijače Barcelone.

Približno leto za tem je v enem izmed intervjujev govoril nekoliko drugače in povedal, da bi za konec rad zaigral še tam, kjer se je njegova nogometna pot začela. V Rosariu pri Newell's Old Boys. Kako razmišlja danes, bomo verjetno izvedeli v prihodnjih tednih, morda tudi mesecih.

Star je 30 let in verjetno pred zadnjo pravo, dosmrtno pogodbo na najvišji ravni. Pred njim je zelo pomembna odločitev. Po vseh pripetljajih v zadnjem času pa se morda ne zdi več tako lahka, kot se je.

Seveda se kaj takega, da bi na vrhuncu slave Messi odšel iz Barcelone, še vedno zdi nepredstavljivo, a zdaj, ko je nogometni trg ponorel, morda niti ni več tako nemogoče. Najboljši mogoči dokaz je Neymar, ki je pred letom dni podaljšal pogodbo z Barcelono, danes pa že zabija in navdušuje v dresu PSG.

Ne spreglejte