Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
4. 5. 2014,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiorentina Napoli Rim Roma italijanski pokal Josip Iličić

Nedelja, 4. 5. 2014, 16.54

8 let

Navijač Napolija, ki ga je ustrelil znani huligan Rome, se bori za življenje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V peklenskem dogajanju na rimskih ulicah pred finalom italijanskega pokala med Napolijem in Fiorentino so sodelovali tudi huligani Rome. Eden izmed njih je ustrelil tri navijače Napolija.

Apeninski polotok se sramuje stresnih dogodkov, ki so v soboto, ko je bilo v večnem mestu vse pripravljeno za pokalno poslastico med Napolijem in Fiorentino, hitro obkrožili svet. Neapeljčani so v zanimivem srečanju premagali Iličićeve vijolice, po tekmi pa se bolj kot o novopečenih prvakih razpreda o navijaških izgredih, ki so javnosti poslali jasno sporočilo, da pojav huliganstva v Italiji še zdaleč ni odpravljen.

Nemiri na ulicah glavnega italijanskega mesta pred pokalnim spopadom so poskrbeli za 45-minutno zamudo srečanja. Najbolj je odmeval strelski obračun, ki ga je sprožil huligan Rome, njegova tarča pa so bili privrženci Napolija. Policija je v nedeljo odvzela prostost 48-letnemu Danieleju de Santisu, ki je sprožil usodne strele, zaradi katerih so morali pomoč poiskati trije navijači Napolija. Najhuje jo je skupil 27-letni Ciro Esposito, ki se še bori za življenje. Je v kritičnem stanju, saj ga je de Santis, stari znanec rimske policije, znan pod vzdevkom Gastone, ustrelil v hrbet. Krogla je poškodovala pljuča in obtičala blizu hrbtenice, tako da se bori za življenje.

De Santis pričakal navijače Napolija v zasedi

Zanimivo je, da je policija de Santisa aretirala v bolnišnici, kjer se je mudil zaradi zlomljene noge in poškodovane glave, posledice obračuna z navijači Napolija. Sovraštvo med privrženci Rome in Napolija je ogromno, na dan je privrelo tudi v soboto, ko nogometašev Rome, sinov volkulje, ni bilo na igrišču, a je finale pokalnega tekmovanja potekalo na Olimpijskem štadionu v Rimu. To je domačim huliganom ponudilo priložnost, da se znesejo nad gosti iz Neaplja. De Santis naj bi tako v zasedi pričakal navijače Napolija in jih zasul z dimnimi bombami, ko pa so se ti neustrašno pognali v napad, je poprijel za orožje in nekajkrat ustrelil.

Pred desetimi leti je de Santis kot vodja navijačev Rome sodeloval pri tem, da so mestni derbi med Romo in Laziem prestavil, ker so po mestu zaokrožile lažne govorice, da je policija pred štadionom ubila otroka. De Santis je moral o tem pričati tudi na sodišču. Zdaj je obtožen za poskus umora.

Posredovati je moral tudi kapetan Marek Hamšik

Napačne govorice pa so za vročo kri poskrbele tudi na sobotnem srečanju, saj so najbolj zagreti navijači Napolija mislili, da je njihove kolege ranil policist. Tekma se je lahko začela šele po posredovanju kapetana Napolija Mareka Hamšika, ki se je skupaj s predstavnikom italijanske policije pogovoril z vodjo navijačev.

Navijači – na Olimpicu se jih je zbralo 60 tisoč, polovica iz Firenc in Neaplja – so poskrbeli za še eno sramoto, saj so pred začetkom prestavljenega srečanja izžvižgali italijansko himno. Rimski župan Ignazio Marino je omenjeno dejanje označil za sramotno in nedopustno.

Ne spreglejte