Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Celje NK Domžale NK Krka NK Koper NK Krško NK Gorica NK Zavrč NK Rudar

Sreda, 6. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Največ praznih sedežev je na tekmah Olimpije (infografika)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Vodilna Olimpija igra domače tekme na največjem slovenskem nogometnem objektu. Čeprav se lahko v Stožicah pohvali z drugim najboljšim obiskom v Prvi ligi Telekom Slovenije, je v rubriki praznih sedežev na samem vrhu. V povprečju je na domačih tekmah zmajev praznih kar 12.767 sedežev.

Stožice so največji slovenski štadion. Sprejmejo več kot 16 tisoč obiskovalcev. Ker pa jih v povprečju na prvoligaške dvoboje hodi le nekaj več kot tri tisoč, ob vsakem obisku ali ogledu srečanja s pomočjo televizijskih kamer v oči bodejo nepregledne kolone praznih sedežev. Teh je skoraj 12.800. Ljubljančani so v tej statistični rubriki, ki ni pogosto prisotna v javnosti, na neslavnem prvem mestu, a nimajo velike prednosti. Takoj za njimi so Celjani. V povprečju imajo na tekmo le 196 praznih sedežev manj, tako da bi se lahko vrstni red na vrhu do konca sezone še spremenil.

Maribor ima v Ljudskem vrtu povprečno na tekmo 8.590 praznih sedežev, vsi ostali prvoligaški stanovski kolegi pa manj kot 3.500. Najmanj težav s praznimi deli tribun, ki med tekmami počivajo in nabirajo prah, imajo Zavrč (330), Krško  (213) in Krka (79), ki se s svojim štadionom Portoval v Novem mestu sooča z najmanj udobnimi pogoji za gledalce v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Arena Petrol ponuja žalosten pogled

Kar se tiče odstotka nezasedenosti štadionov, so tu v vodilnem položaju Celjani. Njihovi nogometaši so že navajeni na prizore, ko tribune, ki obkrožajo igrišče z vseh štirih strani, bolj ali manj samevajo.

Arena Petrol sprejme več kot 13 tisoč gleldacev, a jih v povprečju na tekmo pride le dobrih 800. Statistično gledano to pomeni, da je na vsaki domači tekmi od stotih sedežev na celjskem štadionu praznih kar 94, kar ponuja žalosten pogled na objekt, ki je pred leti predstavljal zatočišče slovenski reprezentanci.

Več kot tri četrtine sedežev je v povprečju praznih tudi v Kopru, Ljubljani in Novi Gorici, najmanjši odstotek praznih sedežev pa je v Novem mestu in Krškem. Tam se bo do konca sezone bil krčeviti boj za obstanek. Ker se povprečje obiskanosti tekem dviguje iz kroga v krog, priljubljenost spremljanja prvoligaških srečanj pa narašča, bi lahko pri tem tudi ostalo, saj bosta Krka in Krško potrebovala pomoč gledalcev.

 

Zavrč se spogleduje z izjemnim dosežkom, ko nanese beseda na kapaciteto štadiona v povezavi s številom prebivalcev, ki so redno prijavljeni v kraju, kjer prebiva slovenski nogometni prvoligaš. Haložani igrajo v majhnem zaselku ob slovensko-hrvaški meji, njihov objekt pa ima skoraj tisoč sedišč, kar je več kot 12-krat več od števila prebivalcev Zavrča. Tam bodo tribune polne tudi danes, saj gostuje Maribor, veliki magnet za ljubitelje nogometa iz ene najmanjših slovenskih občin. Morda bodo polne do zadnjega kotička in se bo na njih gnetlo skoraj tisoč gledalcev.

Prizor z uvodne letošnje tekme v Ljudskem vrtu med Mariborom in Celjem. | Foto: Prizor z uvodne letošnje tekme v Ljudskem vrtu med Mariborom in Celjem.

Največji domači obisk v Prvi ligi Telekom Slovenijo imajo 13-kratni prvaki Mariborčani. Branilci naslova imajo v povprečju na tekmi skoraj 4.500 gledalcev. V tej sezoni jim je dokaj blizu Olimpija (3.271), njeno povrečje pa se bo do konca sezone po predvidevanjih še dvignilo, saj bo v začetku  maja odigran večni derbi, ki bi lahko odločam o marsičem, tudi o naslovu prvaka. Tako bo obiskanost domačih tekem Olimpije še boljša, kot je bila v tej sezoni. Več kot tisoč gledalcev na tekmo ima le še Krško, novinec v prvi ligi, ki se je izkazal z dobrim obiskom in glasnimi navijači. Na štadionu Matije Gubca že dolgo ne kraljuje več le spidvej.

Zavrč svetovni fenomen, Mandarić se zaveda izziva

Zavrč je svetovni nogometni fenomen po pogostih menjavah trenerjev, a tudi po tem, koliko prebivalcev njegovega kraja obiskuje domače tekme. V Halozah v povprečju domače tekme spremlja več kot 830 gledalcev, kar je desetkrat več od uradnega števila registriranih prebivalcev zaselka Zavrč. Statistika je razkrila, da hodi na tekme Krškega vsak šesti Krčan, v Športnem parku ob Kamniški Bistrici pa je prisoten vsak 14. Domžalčan.

Vodstvo Olimpije želi povzdigniti število gledalcev na domačih tekmah v Stožicah. | Foto: Vodstvo Olimpije želi povzdigniti število gledalcev na domačih tekmah v Stožicah.

Na repu razpredelnice so Celje, Krka in Olimpija. Ljubljana kot največje slovensko mesto na srečanja Olimpije v Stožice privabi le dober odstotek meščanov. To je podatek, ki je resno skrbel že prejšnja klubska vodstva, a (še) niso znala najti pravega recepta, da bi privabili večje število ljubiteljev nogometa. V prestolnici jih ne manjka, kar dokazuje razprodane tribune na prijateljski tekmi s Chelseajem (2014) ali pa več kot solidno napolnjene tribune na lanskoletnem večnem derbiju z Mariborom (13.500 gledalcev).

Vseeno pa se ne odločajo za pogostejši obisk štadiona. To je poleg rezultatskega cilja, ki je usmerjen k naslovu prvaka, tudi največji izziv predsednika Milana Mandarića. Tega ne skriva, niti ne beži od naloge. Če mu bo uspelo, Olimpija s Stožicami kmalu ne bo največje slovensko kraljestvo praznih sedežev, Maribor pa bo dobil resnega tekmeca za prevlado v rubriki obiska domačih tekem.

Ne spreglejte