Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 11. 2016,
5.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Alassana Plea Malang Sarr Nica Mario Balotelli Lucien Favre

Petek, 25. 11. 2016, 5.35

6 let, 7 mesecev

Nica po tretjini prvenstva na vrhu v Franciji

Najprej tragedija, zdaj nogometna pravljica. Do kdaj še?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Nica | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leicester City je v prejšnji sezoni pripravil pravcati čudež, ko je v družbi angleških nogometnih velikanov osvojil naslov angleškega prvaka. Nica je naslove že osvajala, prav tako v Franciji ni tako močne konkurence, kot je na Otoku, a morebitni podvig nogometašev z Azurne obale bi bil prav to. Velik podvig, na katerega ni upal pomisliti nihče. Lahko Nici uspe?

Nica je bila ustanovljena daljnega leta 1904 in velja za eno od ustanoviteljic prve francoske lige, v kateri je bila uspešna predvsem v petdesetih letih prejšnjega stoletja, takrat je osvojila vse štiri naslove francoskega prvaka, ki jih ima, a pred začetkom sezone nihče ni pričakoval, da se bo vmešala v boj za naslov prvaka. Zgodilo se je prav to.

Nica je po več kot tretjini prvenstva na vrhu lestvice, v 13 tekmah je desetkrat zmagala, dvakrat remizirala in le enkrat izgubila, zbrala je 32 točk. Tri več od absolutnega favorita, prvaka zadnjih štirih let PSG. Do konca prvenstva je še dolgo, a nogometaši z Azurne obale so dali vedeti, da se ne šalijo.

Lovorike Nice:

Francoski državni prvak: 1950, 1952, 1956 in 1959

Francoski pokalni prvak: 1952, 1954 in 1997

Nica je poleti izgubila številne nosilce, a vseeno presenetila

Lucien Favre se je v Nici znašel odlično. | Foto: Reuters Lucien Favre se je v Nici znašel odlično. Foto: Reuters To je veliko presenečenje. Sploh zato, ker je Nica, ki je v prejšnji sezoni sicer presenetila z visokim četrtim mestom v prvenstvu, višje ni bila že od leta 1976, poleti izgubila kar nekaj piscev te uspešne zgodbe.

Odšel je trener Claud Puel, ki je nov izziv našel pri angleškem Southamptonu.

Nica je poleti ostala tudi brez nekdanjega velikega upa francoskega nogometa Hatema ben Arfe, ki je v prejšnji sezoni obudil nadvse obetavno nogometno pot, prvenstvo je končal s 17 goli in šestimi podajami.

Ne samo brez zvezdnika, ki je danes član PSG, Nica se je morala poleti znajti brez še nekaterih nosilcev. Odšli so tudi posojeni napadalec Valere Germain, strelec 14 golov in avtor šestih podaj, ki se je vrnil nazaj v Monaco, vezist Nampalys Mendy, ki je začel vsako prvenstveno tekmo v prejšnji sezoni in za več kot 15 milijonov evrov prestopil v Leicester City, in branilec Jeremy Pied, ki je trenerju sledil v Southampton.

Družina Elsner je močno povezana z Nico

Za Nico je pred leti v prvi francoski ligi igral tudi nekdanji slovenski nogometaš, reprezentant nekdanje Jugoslavije, branilec Marko Elsner. Njen član je bil med letoma 1987 in 1990. Z njim sta tam živela in odraščala njegova sinova. Rekorder po številu nastopov v dresu Domžal, pozneje tudi njihov trener Luka Elsner, ki zdaj sedi na klopi Olimpije, in Rok Elsner, nekdanji slovenski mladi reprezentant, ki danes igra nogomet na Kitajskem.

Mario Balotelli je najbolj zveneče ime Nice. V Franciji se je znašel odlično. | Foto: Reuters Mario Balotelli je najbolj zveneče ime Nice. V Franciji se je znašel odlično. Foto: Reuters Ni samo Mario Balotelli, še kar nekaj jih je

Nica, ki je v novo sezono krenila s posebnimi dresi, na katerih so bila izpisana imena 86 žrtev terorističnega napada, ki se je zgodil 14. julija v Nici, je za novega trenerja imenovala Luciena Favreja in začela nizati sijajne rezultate.

Švicar, ki je Borussio Mönchengladbach v Nemčiji popeljal do lige prvakov,  je sezono začel sijajno. Z osmimi zmagami in dvema remijema po desetih odigranih tekmah je bila Nica celo najbolj uspešna ekipa vseh najboljših evropskih lig.

Največ pozornosti v tej zgodbi je požel pred leti eden izmed najbolj razburljivih nogometašev v Evropi, zlobni deček italijanskega nogometa Mario Balotelli, ki želi v Nici obuditi spomine na sijajne predstave izpred nekaj let.

Napadalec, ki je odigral manj kot polovico tekem Nice, je blestel. Na šestih prvenstvenih tekmah je zadel prav tolikokrat. A ni samo on tisti, ki je opozoril nase. Čeprav se govori samo o njem, še zdaleč ne.

Čeprav ima vsega 17 let, je igral na vseh tekmah

Malang Sarr ni še niti polnoleten. | Foto: Reuters Malang Sarr ni še niti polnoleten. Foto: Reuters Kdo so tisti, ki pomagajo pisati nogometni čudež z jugovzhoda francoske obale? Zanimivo je, da je med njimi kar nekaj zelo mladih nogometašev.

Zelo trdno obrambo Nice, ki je na 13 prvenstvenih tekmah prejela samo devet golov, tvorijo 22-letni vratar Yoan Cardinale, v obrambi ima ob izkušenih Paulu Bayssu in Brazilcu Danteju, evropskemu prvaku z Bayernom Münchnom, pomembno vlogo tudi vsega 17-letni veliki up evropskega nogometa Malang Sarr, ki je igral na vseh tekmah v tej sezoni.

Na sredini igrišča ima niti v rokah 23-letni Portugalec Ricardo Pereira, ki je morda celo najboljši posameznik Nice v tej sezoni. V oko najboljšim klubom v državi je že padel 21-letni vezist Vincent Koziello, nič drugače ne velja za poletno okrepitev iz Lensa, njegovega vrstnika, prav tako vezista Wylana Cypriena, ki je s štirimi goli in dvema podajama že močno opozoril nase.

Zelo pomembno vlogo ima tudi nekdanji mladinec Lyona, 23-letni Alassane Plea, ki je s sedmimi goli najboljši strelec kluba in trenutno tretji na lestvici najboljših strelcev francoskega prvenstva.

23-letni napadalec Alassana Plea, eden ključnih mož mladega vala Nice. | Foto: Reuters 23-letni napadalec Alassana Plea, eden ključnih mož mladega vala Nice. Foto: Reuters

Če se je zgodilo v Angliji, zakaj se ne bi še v Franciji?

Prav zaradi vsega tega in modernega štadiona Allianz Riviera, ki je bil zgrajen za potrebe letošnjega evropskega prvenstva in sprejme 35.624 gledalcev, navijači verjamejo, da lahko Nica pripravi čudež in po več kot stoletja spet postane državni prvak.

Do konca je še dolgo, v tekmi z nesramno bogatim PSG, Monacom, ki v tej sezoni navdušuje v ligi prvakov, in vedno nevarnim Lyonom ne bo lahko, toda če se je nogometni čudež pred kratkim zgodil v Angliji, zakaj se ne bi še v Franciji?

V Evropi je Nica razočarala

Nica v tej sezoni nastopa tudi v Evropi, v evropski ligi. Tam je razočarala. Po četrtkovem porazu v Nemčiji proti Schalkeju je krog pred koncem že ostala brez možnosti za napredovanje iz skupine I. Po petih krogih je s tremi točkami na zadnjem mestu v skupini, v kateri sta še ruski Krasnodar in avstrijski Salzburg.

Ne spreglejte