Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 2. 2015,
7.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Wilfried Bony afriški pokal narodov Dalibor Stevanović Chelsea

Četrtek, 5. 2. 2015, 7.45

6 let, 6 mesecev

Najdražji zimski nakup na svetu, ki je uničil Maribor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sredi januarja je Wilfried Bony za več kot 33 milijonov evrov prestopil v Man City in postal najdražji nakup januarskega prestopnega roka, potem pa nase opozoril tudi na afriškem pokalu narodov.

Kdo je ta nogometaš s postavo, ki se je ne bi branili niti boksarji v težki kategoriji (v višino meri 182 centimetrov in ima 92 kilogramov)? Wilfried Bony se je rodil v predmestju Abidžana v Slonokoščeni obali. Tako kot mnogi sovrstniki je tudi on dneve prebijal na ulici, ob nogometni žogi. Najprej bos, saj denarja ni bilo, pozneje je nadobudnega mladeniča mama razveselila z nakupom prvih nogometnih čevljev.

Kot najstarejšega izmed treh otrok ga je, zanimivo, pri športu bolj spodbujala mama, nekdanja judoistka, medtem ko je bil oče prepričan, da bi bilo bolje, če bi več časa kot z žogo prebil obdan s knjigami. Na srečo je obveljala mamina, lahko ugotovimo zdaj.

Najprej je bil branilec

V nogometu ga je najprej doletela vloga branilca. Nekega dne, takrat je bil star 14 let, se je vse obrnilo na glavo. Ker se je poškodoval njegov soigralec v napadu, je trener na izpraznjeno mesto postavil njega. Zabil je dva gola in ostal tam, kjer je zablestel. "Od zdaj naprej se ne premakneš več iz napada, mi je rekel trener," se desetletje pozneje spominja danes 26-letni napadalec.

Ko se je preselil v lokalni klub Issio Wazi, se je začela njegova pot profesionalnega nogometaša. Takrat je bil pod velikim pritiskom. Kot zelo mlad je namreč postal oče in vedel, da si spodrsljaja preprosto ne more privoščiti. Zdaj je bil od njegove zavzetosti na treningih in spretnosti pred nasprotnikovimi vrati odvisen še nekdo.

Ko je, star 17 let, prvič zapustil domače in se napotil v Liverpool, je upal, da se bodo zanj odprla velika vrata, toda to se ni zgodilo. Bil je na preizkušnji velikana z Anfielda, a ni zadovoljil takratnega trenerja Rafaela Beniteza, zato se je razočaran vrnil.

Malce za tem, konec leta 2007, je poskusil še na Češkem, tam se je izšlo veliko bolje. Pri praški Sparti je imel sprva status posojenega nogometaša in nastopal za B-ekipo, potem pa se je hitro prebil med najboljše. In tam hitro potrdil, da je velik potencial.

Maribor je zaustavil na pragu raja

V sezoni 2008/09 je zabil nekaj golov, sezono za tem je bil veliko bolj učinkovit in Sparti pomagal do naslova prvakov. Ko je v sezoni 2010/11 zabijal kot za šalo, takrat so se z njegovo strelsko formo srečali tudi nogometaši Maribora – na dveh tekmah dodatnih kvalifikacij za evropsko ligo je pri zmagah z 2:0 in 1:0 zabil vse tri gole –, je bilo jasno, da je prerasel takratno okolje in da bo odšel drugam.

To se je pozimi tudi zgodilo. Preselil se je na Nizozemsko, okrepil je Vitesse iz Arnhema, pri katerem si je krajši čas delil garderobo s slovenskim reprezentantom Daliborjem Stevanovićem.

V deželi tulipanov je dokončno eksplodiral. Kar 53 golov je dosegel v dveh sezonah in pol. V sezoni 2012/13, ko je zabil kar 31 prvenstvenih golov, je bil tretji najboljši strelec vseh evropskih lig. Potem ga je za 14 milijonov evrov kupil član angleške premier lige Swansea City in poskrbel za največji nakup v zgodovini kluba.

Valižani tega, da so segli globoko v klubsko blagajno, niso niti najmanj obžalovali. Bony je v veliko zahtevnejšem nogometnem okolju ohranil stare navade in mreže nasprotnikovih golov tresel kot za stavo.

Že v prvi sezoni se je v elitni angleški ligi ustavil šele pri številki 16, devet golov je prispeval še v preostalih tekmovanjih. Ko je v podobnem intervalu zadeval tudi v tej sezoni, je bilo takšnih, ki so lovili njegov podpis, že cela vrsta. V tej vrsti so z najbolj prepričljivo ponudbo mahali pri Manchester Cityju in ga zvabili medse.

Pred tremi tedni je z angleškimi prvaki podpisal štiriinpolletno pogodbo in sklenil prestop, vreden več kot 32 milijonov evrov, ki je bil, kot se je izkazalo v ponedeljek, najdražji v letošnjem zimskem prestopnem roku.

V Manchestru še vedno verjamejo v novo prvenstveno lovoriko in v želji, da bi nadoknadili pet točk zaostanka na prvenstveni lestvici, veliko pričakujejo prav od robustnega napadalca z zanimivo pričesko. Ob igralcih, kot so David Silva, Yaya Toure in Samir Nasri, bi morale njegove golgeterske veščine priti še bolj do izraza, zato so optimisti.

Po drugega in prvega po 23 letih

A še preden se bo napotil v Anglijo, bo v Afriki poskusil dokončati misijo s Slonokoščeno obalo. Ta, v njenem dresu je debitiral leta 2010 in od takrat zabil že 13 golov, dva tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji, se je uvrstila v finale afriškega pokala narodov in bo tam lovila drugi naslov afriškega pokala narodov v zgodovini. Prvega po letu 2002. Ji ga lahko prinese prav Bony?

Odkar se je poslovil legendarni Didier Drogba, je prav novopečeni as Manchester Cityja tisti, ki pri Slonokoščeni obali nosi največje breme. In se pod pritiskom dobro znajde. Bolj ko je pomembna tekma, boljši je. V četrtfinalu je pri zmagi nad Alžirijo s 3:1 dvakrat zadel, v polfinalu je pri zmagi nad DR Kongo dvakrat podal. Kaj pripravlja za finale?

Ne spreglejte