Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 10. 2018,
9.36

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid

Sreda, 24. 10. 2018, 9.36

1 leto, 1 mesec

Najdražja enajsterica lige prvakov

Več kot milijardo evrov vreden razlog, da je Jan Oblak nekaj posebnega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Jan Oblak | Jan Oblak je prejel nov dokaz, da spada med svetovno elito. | Foto Getty Images

Jan Oblak je prejel nov dokaz, da spada med svetovno elito.

Foto: Getty Images

V nogometni ligi prvakov je mogoče sestaviti atraktivno in zelo drago enajsterico, katere skupna vrednost znaša debelo milijardo evrov! Sestavlja jo 11 velemojstrov, ki nastopajo v znanih in močnih klubih, Slovenija pa je lahko toliko bolj ponosna, da je zastopana med največjimi asi. Med vratnicama namreč stoji nesojeni slovenski reprezentant Jan Oblak.

Da se v ligi prvakov pretaka ogromno denarja, tako na igrišču kot tudi ob njem, je splošno znano že vse od leta 1992, ko se je Evropska nogometna zveza (Uefa) odločila za posodobitev tekmovanja, prvotno namenjenega zgolj državnim prvakom. Nastala je liga prvakov, polna spektaklov, največjih imen, polnih tribun in bogatih nagrad.

Kar sedem jih igra v Španiji

Na največjih evropskih štadionih se predstavljajo velikani, najdražji nogometaši na posameznih igralnih položajih pa dosegajo tako ogromno vrednost, da vsota ene izmed sestavljenih enajsteric krepko presega mejo milijarde evrov!

Samir Handanović
Sportal Handanović poražen iz Barcelone, Oblak se potolčen vrača v Madrid

Statistični portal Statista se je v začetku sezone poigral in združil 11 igralcev, ki jih na svojih položajih krasi najvišja vrednost. Nastala je superekipa, v kateri so, zanimivo, združeni zvezdniki klubov iz zgolj treh držav. Največ jih igra v Španiji. Prednjačijo beli baletniki, ki v tej sezoni ne morejo biti zadovoljni z izkupičkom, kar še dodatno pojasnjuje, kako visoka tržna vrednost sama po sebi nikoli ne pomeni neposrednega zagotovila za tekmovalne uspehe, ampak se skriva moč predvsem v kolektivu.

Najvrednejša ekipa v LP 2018/19 | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Obrambna peterica iz la lige

V najdražji enajsterici sta tudi Samuel Umtiti in Lionel Messi. | Foto: Reuters V najdražji enajsterici sta tudi Samuel Umtiti in Lionel Messi. Foto: Reuters Obramba enajsterice, vredne 1,17 milijarde evrov, je sestavljena le iz igralcev, ki se dokazujejo v španskem prvenstvu. Na vratih stoji Jan Oblak, eden od najbolj cenjenih čuvajev mreže na svetu, ki v tem letu dosega izjemne klubske uspehe, vzporedno pa tudi skrbi za slabo voljo navijačev slovenske reprezentance, ki bi se njegovih vrhunskih posredovanj želeli nagledati tudi na tekmah izbrane vrste v mednarodnih tekmovanjih, a tega letos niso mogli dočakati.

Oblak je edini predstavnik Atletica v superenajsterici, v obrambi pa sodeluje s tremi branilci Reala in enim branilcem Barcelone, trenutno poškodovanim Francozom Samuelom Umtitijem.

V zvezni vrsti, ki je nekoliko spremenjena, saj jo sestavljata le zadnja zvezna igralca Toni Kroos in Paul Pogba, sta se našla Nemec in Francoz, ki branita barve španskega (Real Madrid) oziroma angleškega (Manchester United), v napadu, ki ga ob tej priložnosti sestavljajo štirje igralci, pa po vrednosti prednjačita donedavna soigralca Neymar in Lionel Messi.

Čast angleškega nogometa brani napadalec Tottenhama Harry Kane. | Foto: Reuters Čast angleškega nogometa brani napadalec Tottenhama Harry Kane. Foto: Reuters

Brazilec bo poskušal priti do evropskega naslova s francoskim prvakom PSG, Argentinec, ki bo zaradi zloma kosti na roki odsoten vsaj tri tedne, pa ostaja strelski stroj Barcelone. V napadu sta še najboljši Afričan, prvi zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah ter najboljši strelec letošnjega svetovnega prvenstva v Rusiji, Anglež Harry Kane (Totttenham).

Tako je v najdražji ekipi lige prvakov sedem nogometašev španskih klubov, med njimi je tudi Slovenec, trije prihajajo z Otoka, eden pa se dokazuje v Franciji.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo spregovoril prvič po velikem škandalu
Sportal Eksplozija slovenskih golov v serie A, Belec še naprej greje klop #video
Ne spreglejte