Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 11. 2016,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

Natisni članek

Vincent Thill Mario Mandžukić Mino Raiola Massimilano Allegri Moise Kean italijansko prvenstvo liga prvakov Juventus

Nedelja, 27. 11. 2016, 11.15

6 let, 6 mesecev

Moise Kean

Čudežni fant, o katerem govori vsa Evropa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

Moise Kean | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Mladi nogometaš Moise Kean ima šele 16 let, a je ta teden zasenčil vse zvezdniške soigralce pri italijanskem prvaku Juventusu. Vpisal se je v zgodovino lige prvakov in postal prvi udeleženec, rojen v tem tisočletju, z vknjiženim nastopom.

Najboljšemu italijanskemu nogometnemu klubu Juventusu gre odlično. Rezultati kakovostnega moštva s širokim naborom zvezdnikov so solidni, klub je na vrhu razpredelnice tako doma kot tudi v Evropi, blagajna je sorazmerno polna, navijači pa zadovoljni.

Spominja na Balotellija, a zaradi nogometnega znanja

Rodil se je 28. februarja 2000. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rodil se je 28. februarja 2000. Foto: Guliverimage/Getty Images V ekipi prevladujejo znana imena, ko pa nekatera od njih niso na voljo, vskočijo motivirane menjave. Ena izmed njih se je vpisala v zgodovino že po prvih nastopih.

To je Moise Kean, 16-letni temnopolti napadalec, ki je na Apeninskem polotoku že dobil sloves novega Maria Balotellija. Ne zaradi muhavosti nepredvidljivega napadalca, ki se je v tej sezoni prerodil v dresu francoskega prvoligaša Nice, ampak zaradi moči, spretnosti in nogometnega znanja. Z njim je tako navdušil trenerja Juventusa Massimiliana Allegrija, da se je spomnil nanj, ko je bilo treba zapolniti vrzel zaradi poškodb treh znanih igralcev.

Ni bilo Argentincev Gonzala Higuaina in Paola Dybale ter Hrvata Marka Pjace, priložnost pa je dobil samozavestni najstnik. "Igra na višji ravni, kot bi jo pričakoval glede na njegovo starost," pravi trener.

Njegov trener je leta 2006 postal svetovni prvak

Moise Kean v dresu italijanske nogometne reprezentance do 17 let. | Foto: Guliverimage/Getty Images Moise Kean v dresu italijanske nogometne reprezentance do 17 let. Foto: Guliverimage/Getty Images Njegov oče je Afričan, prihaja iz Slonokoščene obale, ki je nogometu podarila že ogromno asov, mama je Italijanka. Kean se je že odločil, da bo v reprezentančni karieri nosil le italijanski dres. Zdaj je del izbrane vrste do 17 let.

Pri Juventusu imajo z njim velike načrte. Stara dama je v zadnjih letih razred zase v serie A, navijači pa vseeno pogrešajo nogometaše, ki bi bili vzgojeni v mladinski akademiji. Ni jih veliko. Kean bo morda svetla izjema, saj bi lahko zaznamoval prihodnost kluba s številnimi zadetki in uspehi.

Čeprav je star 16 let, je v tej sezoni najprej tekmoval za Juventusovo ekipo do 19 let. Trenira jo nekdanji italijanski reprezentant Fabio Grosso, ki je pred desetimi leti pomagal azzurrom do naslova svetovnega prvaka v Nemčiji. Kean je nanj naredil imeniten vtis, pomagala je tudi razkošna statistika, saj je v sezoni 2015/16 v prvenstvu do 17 let na 25 tekmah prispeval 24 golov. Zdaj se dokazuje v članski ekipi.

Mino Raiola: Kean bo zaznamoval leto 2017

Primerjave z Balotellijem se pojavljajo tudi zaradi istega zastopnika. Oba zastopa Mino Raiola, ki je odgovoren tudi za nogometno pot francoskega zvezdnika Paula Pogbaja. Z njim je naredil posel stoletja, saj je bil prestop iz Torina v Manchester vreden več kot sto milijonov evrov. Galski petelin je postal najdražji igralec vseh časov.

"Kean bo kot nogometaš zaznamoval leto 2017. To ne govorim le zaradi tega, ker ga zastopam," sporoča svojeglavi nizozemski agent, ki je tesno povezan tudi s švedskim velemojstrom Zlatanom Ibrahimovićem. Raiola je prepričan, da se lahko njegov varovanec v Juventusu dotakne zvezd in postane eden najboljših napadalcev na svetu. Če bi se to uresničilo, bi bila vesela vsa Italija, saj je Kean izjavil, da bi rad v članski konkurenci zastopal azzurre.

Mladi Luksemburžan že igra v Franciji

Na aktivnega udeleženca, ki bi vpisal prvoligaške minute in je rojen v tem tisočletju, še čakajo v angleški premierligi, nemški bundesligi in španski la ligi. V Franciji je septembra v dresu Metza debitiral Vincent Thill. Od Keana je starejši tri tedne, pri 16 letih pa je že standardni članski reprezentant Luksemburga. Tako se lahko z junakom, rojenim leta 2000, pohvalita italijansko in francosko prvenstvo.

Dvakrat vstopil v 84. minuti, dvakrat na naslovnicah

Na srečanju proti Pescari je vstopil v igro namesto Maria Mandžukića. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na srečanju proti Pescari je vstopil v igro namesto Maria Mandžukića. Foto: Guliverimage/Getty Images Kean je v serie A debitiral prejšnjo soboto, ko je Juventus doma s 3:0 ugnal Pescaro. V igro je vstopil v 84. minuti in zamenjal Hrvata Maria Mandžukića, najboljšega igralca na tekmi. Pred tem je sedemkrat sedel na klopi, a ni vstopil v igro, nato pa je na štadionu Juventusa v Torinu doživel velik trenutek, o katerem je sanjal vso mladost. Te sploh še ni izživel do konca, saj bo najstnik še več kot tri leta.

Le štiri dni po debiju v serie A se je mladi nogometaš na naslovnicah znašel še enkrat. Tokrat po zaslugi krstnega nastopa v ligi prvakov. Ponovila se je zgodba s tekme proti Pescari. Juventus je v 5. krogu skupinskega dela lige prvakov gostoval pri Sevilli. To je bil neposreden obračun za prvo mesto. Kean je ponovno vstopil v igro v 84. minuti. Star je bil 16 let in 267 dni.

Takrat je bil rezultat še 1:1. Le nekaj trenutkov po tem, ko je vstopil na zelenico v prestolnici Andaluzije, je sodeloval pri drugem zadetku. Na koncu so črno-beli zmagali s 3:1 in si na široko odprli vrata do načrtovanega prvega mesta v skupini, ki ponuja lažjega tekmeca pri žrebu osmine finala.

Najmlajši nogometaši v ligi prvakov vseh časov:

Nogometaš (država) Klub (država) Starost Leto
Celestine Babayaro (Nigerija) Anderlecht (Belgija) 16 let in 87 dni 1994
Alen Halilović (Hrvaška) Dinamo Zagreb (Hrvaška) 16 let in 128 dni 2012
Youri Tielemans (Belgija) Anderlecht (Belgija) 16 let in 148 dni 2013
Charis Mavrais (Grčija) Panathinaikos Atene (Grčija) 16 let in 242 dni 2010
Kenneth Zohore (Danska) Köbenhavn (Danska) 16 let in 263 dni 2010
Moise Kean (Italija) Juventus (Italija) 16 let in 267 dni 2016

V zadnjem krogu bodo doma gostili zagrebški Dinamo, ki je v tej evropski sezoni nemočen, saj ni dosegel še niti enega zadetka. Če Juventus ne bo storil napake, bo ubranil prvo mesto v skupini. Morda bo novo priložnost dobil tudi Kean. Če bi se proti hrvaškim prvakom vpisal med strelce, bi ponovno poskrbel za zgodovinski dogodek, saj bi postal najmlajši nogometaš, ki je v ligi prvakov dosegel zadetek. Srečanje med Juventusom in Dinamom bo 7. decembra.

Najmlajši strelci v ligi prvakov vseh časov:

Nogometaš (država) Klub (država) Starost Leto
Peter Ofori-Quaye (Gana) Olympiakos Pirej (Grčija) 17 let in 195 dni 1997
Mateo Kovačić (Hrvaška) Dinamo Zagreb (Hrvaška) 17 let in 216 dni 2011
Cesc Fabregas (Španija) Arsenal London (Anglija) 17 let in 218 dni 2004

 

Ne spreglejte