Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
19. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Miljan Škrbić NK Krško

Sobota, 19. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Miljan Škrbić

Mladi Srb, ki se je čez noč znašel v središču pozornosti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Miljan Škrbić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Moj posel je, da zabijam gole, zato nikoli ne smem biti presenečen, če zadevam," pravi Miljan Škrbić. Mladi Srb je trenutno najbolj vroč nogometaš v prvi slovenski ligi, v prvih petih krogih je dosegel kar šest golov. Danes bo novega skušal pospraviti v mrežo prvaka Maribora. "Na vsaki tekmi je tako," pravi 21-letni napadalec, ki je postal najboljši igralec meseca julija v ligi.

Nekateri so nanj postali pozorni že v prejšnji sezoni, ko je dosegel pet golov v slovenskem prvenstvu. Med drugim je poskrbel tudi za remi v Stožicah proti Olimpiji. Ta je pokvaril jesen Luki Elsnerju, ki je takrat še sedel na klopi Ljubljančanov. Zadetkov bi bilo verjetno še veliko več, a je odigral le deset tekem. Imel je veliko težav s poškodbami.

Zdaj, ko so te preteklost, je pokazal, iz kakšnega testa je. Krško, ki se je lani komaj rešilo pred izpadom, je lepo presenečenje. Z osmimi točkami je skupaj z Domžalami na tretjem mestu.

Od osmih golov, ki so jih dosegli Krčani, jih je za kar šest poskrbel njihov najboljši napadalec. Mladi Srb, ki je v Slovenijo prišel lani, je v prvem krogu dosegel dva gola, v drugem prav tako, v tretjem in petem, zadnjem, pa po enega in prejel nagrado za igralca meseca. Novost so v vodstvu tekmovanja uvedli s to sezono.

Vsi goli Miljana Škrbića v tej sezoni:

2 gola (1. krog, 16. julij): Krško : Gorica 2:1 (igral je 80 minut)
2 gola (2. krog, 21. julij): Aluminij : Krško 4:2 (igral je vso tekmo)
1 gol (3. krog, 28. julij): Krško : Triglav 1:1 (igral je vso tekmo)
1 gol (5. krog, 13. avgust): Krško : Ankaran 2:2 (igral je vso tekmo)

Priznanje je dokaz, da dela dobro

Postal je igralec meseca. | Foto: Nogometna zveza Slovenije Postal je igralec meseca. Foto: Nogometna zveza Slovenije "Zelo sem vesel zaradi priznanja, ki mi pomeni veliko, predvsem pa dokaz, da delam dobro. Dal bom vse od sebe, da v takšnem ritmu tudi nadaljujem," nam je povedal Miljan Škrbić, ki je prve nogometne korake naredil v domači Crvenki. Od tam ga je leta 2010 pot vodila v OFK Beograd, lani pa je pristal v Sloveniji.

"Na Slovenijo imam samo lepe spomine. Tukaj mi je zelo dobro, razen poškodbe, ki mi je prekrižala načrte, a nanjo sem zdaj pozabil. Že prej sem dosegel nekaj golov, igral sem solidno, ostali smo v ligi," se prvega leta v Sloveniji, ki je njegova prva izkušnja s tujino, spominja 21-letni napadalec.

Njegov najlepši spomin je gol na tekmi proti Olimpiji v Stožicah decembra lani. | Foto: Vid Ponikvar Njegov najlepši spomin je gol na tekmi proti Olimpiji v Stožicah decembra lani. Foto: Vid Ponikvar

Morda se sliši neskromno, a njegova želja je, da bi ...

Na drugo sezono bo imel verjetno veliko lepše spomine. Vsaj če lahko sklepamo po njenem začetku. "Na tekmo grem vedno z željo, da zadenem. Ni lahko, a za zdaj mi gre v tej sezoni več kot dobro," pravi trenutno najboljši strelec lige. Njegov najbližji zasledovalec, Hrvat Petar Franjić iz Domžal, za njim zaostaja za dva zadetka.

Za spogledovanje z naslovom najboljšega strelca lige ob koncu sezone je še prezgodaj, za postavljanje mejnika v številu golov, ki ga želi preseči, prav tako.

"Ne postavljam si imperativov. Začelo se je v tej smeri, a do konca sezone je še veliko tekem. Če bom nadaljeval v takšnem slogu, se ne bom pritoževal. Morda se sliši neskromno, a to je tudi moja želja," je povedal Škrbić, ki bo, če bo še naprej v tako dobri strelski formi, ob koncu sezone skorajda zagotovo okronan za najboljšega strelca lige.

Z legendo Maribora odlično sodeluje

Stipe Balajić na klopi Krškega. | Foto: Vid Ponikvar Stipe Balajić na klopi Krškega. Foto: Vid Ponikvar Na klopi Krškega, ki je presenečenje začetka sezone, sedi Hrvat Stipe Balajić, legenda Maribora, katerega barve je nosil med letoma 1998 in 2005. V njegovem dresu je zbral 230 tekem in dosegel 37 golov, z njim je igral tudi v ligi prvakov.

Trener, ki velja za enega najbolj priljubljenih tujcev v zgodovini Maribora, se je ob vrnitvi v Slovenijo v nekoliko drugačni vlogi zelo dobro znašel.

"Z njim imava zelo dober odnos. On dobro opravlja svoje naloge, jaz svoje. Zelo se spoštujeva. Verjamem, da bova v podobnem slogu tudi nadaljevala," je o 48-letnem Hrvatu povedal Škrbić.

Se lahko zgodi, da bo odšel že do konca poletja?

No, morda pa bo še pred koncem poletja odšel drugam. Z dobrimi igrami in goli je resno opozoril nase.

"Je nekaj stikov in ponudb, toda o možnosti, da odidem že letos, ne bi govoril. Ljudje v klubu vedo, kaj delajo," je bil redkobeseden 192 centimetrov visoki nogometaš, ki je kljub višini dobro tehnično podkovan.

Z dobrimi igrami v dresu Krškega je opozoril nase. Snubci že trkajo na njegova vrata. | Foto: Vid Ponikvar Z dobrimi igrami v dresu Krškega je opozoril nase. Snubci že trkajo na njegova vrata. Foto: Vid Ponikvar

Ne čudi, da uživa v nogometu, ki je atraktiven in ponuja veliko golov. "Nekoč bi seveda rad igral na višji ravni, kot jo ponuja slovenska liga, a počasi. Čas bo pokazal, kdaj se bo to zgodilo," mirno pravi Škrbić.

O slovenski ligi ima dobro mnenje. "V njej igra zelo veliko kakovostnih nogometašev. Veliko je tudi mladih, ki bodo šele pokazali svoje znanje. Prepričan sem, da bo kakovost nogometa v prihodnosti še zrastla. Mirne vesti lahko rečem, da je slovenska liga podobna srbski, zato nisem imel veliko težav s prilagajanjem nanjo," je povedal najboljši strelec slovenske lige, ki je to tekmovanje poznal že pred tem.

Slovenci v Evropi so ga presenetili

Maribor in Domžale sta v tej sezoni prišla do play-offa lige prvakov oziroma lige Europa in imata možnosti, da si naslednji teden zagotovita še več, kar je več od pričakovanj in je presenetilo tudi našega sogovornika.

"Tako Maribor kot Domžale sta malce presenetila, ampak vse to jima je uspelo zasluženo. Obe ekipi sta pokazali, da lahko igrata resen nogomet na evropski ravni," je tekmeca iz slovenskega prvenstva pohvalil Škrbić in njima ob bok postavil še Olimpijo. "To so člani velike trojke slovenskega nogometa, proti katerim je najtežje igrati. To so ekipe, ki druge silijo, da postanejo boljši," je dodal.

Najbolj ceni Zlatka Zahovića, a Mariboru ne želi prizanesti

"Sem velik športni navdušenec. Že pred prihodom sem sem poznal slovensko ligo in predvsem slovensko reprezentanco. Od vseh nogometašev, ki ste jih imeli, bi izpostavil predvsem legendarnega Zlatka Zahovića," pravi nogometaš, ki bo danes zvečer največja nevarnost za Jasmina Handanovića v vratih Maribora.

Danes zvečer ob 20.20 bo v Ljudskem vrtu naredil vse, da zatrese tudi mrežo Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Danes zvečer ob 20.20 bo v Ljudskem vrtu naredil vse, da zatrese tudi mrežo Maribora. Foto: Vid Ponikvar

Branilec naslova, ki si z Olimpijo trenutno deli prvo mesto, bo skušal v Ljudskem vrtu pred torkovim naskokom na ligo prvakov proti Hapoelu Be'er Shevi osvojiti nove prvenstvene točke. Krčani se bodo potrudili, da 14-kratnim prvakom ne bo uspelo.

"Na vsaki tekmi dam vse od sebe, na vsaki želim dati gol. Upam, da ga bom dosegel tudi tokrat," je Mariboru zagrozil Škrbić, ki je za konec razkril še nekaj ciljev Krškega.

"V prejšnji sezoni smo se borili za obstanek, tokrat pa začeli zelo dobro. Upam, da bo tako tudi v nadaljevanju sezone in da bomo ostali v zlati sredini," si je zaželel trenutno najbolj vroč strelec slovenske prve lige. Bo ta status potrdil tudi zvečer?

Ne spreglejte