Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 9. 2015,
16.39

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ND Gorica Sebastjan Komel Blessing Eleke Miran Srebrnič Borut Mavrič Andrej Komac Hari Arčon

Sreda, 16. 9. 2015, 16.39

4 leta

Mladenič, ki pomaga reševati novogoriški nogomet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sebastjan Komel ni star niti 30 let. Čez noč je iz nogometnih skočil v funkcionarske čevlje in se v njih odlično znašel. Je eden izmed tistih, ki so poskrbeli, da je Gorica hit sezone.

Še pred letom dni je igral nogomet, nastopal je v italijanskem nižjeligašu Krasu, ki ga s klopi vodi nekdanji reprezentant Slovenije Tonči Žlogar, a potem ugotovil, da to ni več raven nogometa, ki bi ga zadovoljevala, zato se je odločil, da se posveti drugi vlogi.

Ker končuje študij, ki ga je začel, ko je igral na Danskem, je v svoj nekdanji klub Gorico, njen dres je nosil štiri leta, pred tremi meseci poslal prošnjo, da bi pri njej opravljal prakso. "Zdajšnji predsednik Hari Arčon je bil za. Vrgel me je v bazen in moral sem začeti plavati. Že čez dva tedna me je poklical in me maksimalno presenetil. Ponudil mi je funkcijo, ki jo opravljam zdaj. Bil sem počaščen in se novega izziva lotil maksimalno resno. Počutim se kot takrat, ko sem bil star 18 let in sem podpisal prvo profesionalno pogodbo," pravi Sebastjan Komel, po novem direktor Gorice, ki ima polne roke dela.

"Ne vem, kje bi začel. Operativno smo pri Gorici močno podhranjeni. S predsednikom in sodelavci skrbimo za marsikaj. Od pogodb iz preteklosti in sedanjosti do marketinga, prehrane, prenočišč, promocije v javnosti, povezave z navijači in še marsičesa. Tudi tega, da po koncu tekem skupaj počistimo tribuno za pomembne obiskovalce," je povedal 29-letni direktor Gorice, ki je imel v zadnjem času seveda največ dela z dolgovi iz preteklosti in sodelovanja s Parmo, ki v Novi Gorici še vedno skrbijo za glavobole.

Dolg zdaj znaša okoli 700 tisoč evrov

"Pred tremi meseci, ko je klub prevzel novi predsednik, smo s stečajem Parme nasledili okoli milijon evrov dolga. V prvem mesecu smo se največ ukvarjali s pridobitvijo tekmovalne licence. Nekatere stvari še moramo urediti, a smo bili uspešni," je povedal Komel.

"Preden začneš nabirati nova sredstva, je treba pod streho spraviti stare obveznosti, zato je bilo v zadnjih mesecih ogromno sestankovanj. Nekatera so bila bolj, druga manj uspešna. Prišli smo do 30-odstotnega odpisa dolgov, ostalo jih je 70 odstotkov, ki jih bomo izplačali v prihodnjih petih, šestih, sedmih letih, kot smo se dogovorili z upniki. Iz tega smo štartali v prihodnost. Zdaj dolg znaša okoli 700 tisoč evrov, spreminja se iz dneva v dan. Dela je veliko, a kar naj bo. Z njim se bomo spoprijeli," je dodal mladi funkcionar, ki je skupaj s sodelavci šele na začetku dolge poti.

Na ničli v šestih, sedmih letih

"Realno je, da bomo na ničlo prišli v šestih, sedmih letih. Če bi se izšlo ter bi nas presenetili morebitni investitorji in sponzorji, lahko tudi prej, a bodimo realni. Raje rečem več kot manj. Treba je namreč skrbeti tudi za sprotne obveznosti. Ni skrivnost, da za nastopanje v prvi slovenski ligi potrebuješ približno 600 tisoč evrov letnega proračuna. Z manj denarja ne gre. Prej več. Pa čeprav imamo tako nizke plače, da nižje praktično ne morejo biti," je finančno stanje štirikratnih slovenskih prvakov orisal njihov direktor.

Za Nigerijca želijo milijon evrov

Pomemben del dolgov želijo v Novi Gorici prav gotovo poplačati s prodajo nogometaše, ki blestijo zdaj. Trenutno njihov najbolj zaželen igralec je zagotovo nigerijski napadalec Blessing Eleke. S sedmimi goli najboljši strelec lige, za katerega so se v poletnem prestopnem roku potegovali pri Olimpiji, a jim ga ni uspelo zvabiti k sebi. Cena, ki so jo ponudili zanj, je bila premajhna.

"Glede na to, kaj kaže v zadnjih mesecih, je njegova realna cena milijon evrov. Upam, da bo ostal zdrav in igral tako, kot je do zdaj oziroma še bolje, o čemer ne dvomim. Milijon evrov je izhodiščna cena. Vemo, koliko želimo zanj, saj bi nam bil ta denar v veliko pomoč, zato od tega ne bomo odstopali," je o komaj 19-letnem nogometašu povedal Komel.

Presenetljivo dober začetek nove sezone – Novogoričani so trenutno na drugem mestu, s katerega so padli v prejšnjem krogu, ko so prekinili neverjeten niz sedmih zaporednih zmag – jih je postavil v središče pozornosti, a pravih rešitev še ni prinesel.

"Odziv je, a finančno še ni tak, kot bi si morda želeli. Predvsem generalnega sponzorja potrebujemo. Iz tedna v teden sestankujemo, pogovori bodo v prihodnjih mesecih še toliko bolj intenzivni. Na sprednji strani dresov je še vedno prostor. Generalni sponzor je nujno zlo. Upamo na najboljše," je povedal Komel.

Velika želja je generalni sponzor, se bo vrnil HIT?

Generalnega sponzorja je Gorica že imela. Vrsto let jo je podpiral HIT, novogoriški igralniški koncern. V klubu si seveda želijo, da bi se vrnil.

"Pogovori s HIT-om potekajo. Nadvse si želimo, da bi se vrnil. Vsak klub mora imeti nekoga iz lokalnega okolja, ki ga podpira. Pri nas je to seveda HIT, ki je zelo močna znamka. Želeli bi si, da bi postal naš generalni sponzor. Svoje bo povedal čas. Ne nazadnje imamo do njega še nekatere stare obveznosti. Preden bomo nadaljevali, bomo morali urediti določene stvari iz preteklosti. Tega se zavedamo. Preden gremo naprej, bomo poskrbeli za obveznosti za nazaj," je vizijo novega vodstva Gorice, ki je nogometašem izplačalo nagrade za obstanek v prvi ligi v prejšnji sezoni in prvo plačo v tej sezoni, ponovil polno zaposleni Komel.

Štiri leta brez sprememb v trenerskem štabu?

Še najmanj besede ima pri kadrovanju nogometašev. Pri tem popolno avtonomnost prepušča strokovnemu štabu, ki pri vodilnih ljudeh Gorice uživajo popolno zaupanje. "Smo homogena skupina na čelu s trenerskim štabom. Miran Srebrnič, Borut Mavrič in Andrej Komac so ljudje, ki so že dolgo časa v klubu, imajo izkušnje in najbolje vedo, kaj in kako. Do njih gojimo maksimalno spoštovanje. Tudi to je recept, zaradi katerega smo danes uspešni," je prepričan Komel, ki je poudaril še nekaj.

Da bo zdajšnji strokovni štab na čelu z glavnim trenerjem Miranom Srebrničem v Gorici ostal vsaj štiri leta. Vsaj dokler bo na čelu kluba Hari Arčon, uspešne primorski podjetnik, ki se ukvarja z vzrejo psov. "Štiri leta se trenerji ne bodo menjali, razen če bodo odšli sami, ob tem pa bomo, če bo takšna želja, strokovnemu štabu morda lahko priključili kakega lokalnega fanta, morda koga izmed nekdanjih nogometašev Gorice. To so predsednikove besede, ki jih v njegovem imenu mirno lahko prenesem," nam je povedal Komel.

Velik poudarek v Gorici namenjajo tudi podmladku. Dobrih nogometašev iz njihove nogometne šole nikoli ni manjkalo. "S tem se ukvarjamo vsakodnevno. To je pomemben del naše strategije. Želimo si imeti čim večje število otrok. Stvari smo postavili nekoliko drugače. Otrokom želimo privzgojiti pozitiven odnos do gibanja. Do določenega leta pri nas ni nobenih selekcij. Trenda selekcioniranja in vmešavanja menedžerjev v zgodnjih letih ne odobravamo. Našim fantom želimo ponuditi priložnost nastopanja v članski ekipi. To mora biti njihov glavni cilj. Ne želimo si, da bi za drobiž v tujino odhajali že prej. Statistično gledano nogometašem, ki odidejo kot mladinci, kadeti ali še prej, redko uspe. Pri nas jih podpiramo. Gorica je imela na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki pet nogometašev, ki so zrasli v naši nogometni šoli in imajo vrhunske kariere. Naša šola je slovela po dobrem delu. V zadnjem času je bilo slabše. Predvsem pri odnosih in komunikaciji je marsikaj škripalo, a to zdaj popravljamo in zaganjamo na novo," se je razgovoril naš sogovornik.

Borijo se iz meseca v mesec, a verjamejo v uspeh

Z odzivom okolice, na zadnji tekmi proti Mariboru se je zbralo več kot dva tisoč ljudi, kolikor jih na nogometni tekmi v Novi Gorici ni bilo že vrsto let, je zadovoljen.

"Ljudje so začutili, da pišemo pozitivno zgodbo. Odziv ljudi je vsekakor dober. Upam, da se bo to zdaj preneslo tudi na finančno plat. Tudi navijači predstavljajo pomembno plat kluba. Verjamem, da ljudje čutijo, da s tem, ko kupujejo vstopnice, pomagajo klubu. Vse je pozitivno, nismo pa še tam, kjer bi si želeli biti," je povedal Komel. Ta vseskozi daje občutek, da v delu, ki ga opravlja, uživa in se ne boji izzivov, ki ga skupaj s sodelavci še čakajo. Predvsem pa je optimist. "Borimo se iz meseca v mesec, a verjamemo, da nam bo uspelo," je sklenil.

Ne spreglejte