Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 3. 2017,
15.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

špansko prvenstvo Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Miguel Angel Moya

Sreda, 1. 3. 2017, 15.35

6 let, 6 mesecev

Rezervni vratar Atletica Miguel Angel Moya

Sedi na klopi, a ni ljubosumen na Jana Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Miguel Angel Moya Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Jan Oblak je eden najboljših vratarjev na svetu. Želim mu vse najboljše," se je Španec Miguel Angel Moya razgovoril o prijateljskem odnosu z mlajšim stanovskim kolegom pri madridskem Atleticu, zaradi katerega je obsojen na sedenje na klopi za rezervne igralce.

Ko si je Jan Oblak pred tremi meseci poškodoval levo ramo, je položaj prvega čuvaja mreže pri madridskem velikanu prevzel Miguel Angel Moya. Ko so prvemu vratarju slovenske reprezentance prižgali zeleno luč za vrnitev med vratnici, je branil le še na tekmi lige prvakov v Leverkusnu. Atletico je premagal Kamplov Bayer s 4:2, Moya pa si na srečanju ni prislužil visoke ocene za predstavo.

Kako je Oblak v nedeljo ubranil prosti strel Messiju?

Na naslednji tekmi, ko je Atletico v derbiju španskega prvenstva pričakal Barcelono (1:2), se je nekdanji vratar Getafeja že vrnil na klop. Na delu je občudoval osem let mlajšega Škofjeločana, ki je paral živce zvezdnikom katalonskega kluba, navdušil z izjemnim posredovanjem po prostem strelu Lionela Messija, a na koncu vendarle ostal brez točk.

Sedi na klopi, a ni ljubosumen na Slovenca

Jan Oblak bo z Atleticom v četrtek gostoval v La Coruni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak bo z Atleticom v četrtek gostoval v La Coruni. Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Atletica Diego Simeone je ocenil, da je Oblak že dovolj pripravljen za prevzem vlogo prvega vratarja. Namenjena mu je bila že leta 2014, ko se je podal v Madrid iz Lizbone. Atletico je zanj plačal 12 milijonov evrov, Slovenec pa je s tem postal najdražji vratar v zgodovini španskega prvenstva. V uvodnih mesecih mu je zdravje pokazalo hrbet.

Zaradi poškodbe mišice je dobil prednost Moya. Oblak je čakal na svojo priložnost in jo dočakal februarja 2015. Takrat se je poškodoval Španec in dokončno izgubil dvoboj za vlogo prvega vratarja Atletica. Zaradi tega ni bil ljubosumen na Oblaka, ampak mu odkrito privoščil, saj se je na lastne oči prepričal, koliko truda in talenta je vložil v uresničitev cilja, da se dokaže navijačem Atletica.

O prijateljskem odnosu s prvim tekmecem za mesto med vratnicama rdeče-belih je pred kratkim spregovoril na radijski postaji Cadena Ser.

"Z Oblakom sem v odličnih odnosih. O tem se lahko hitro prepričate na vsakem treningu, potovanju ali tekmi. Navajena sva trdega dela, hkrati pa se učiva drug od drugega. Želim mu vse najboljše. Upam, da bo še naprej napredoval. Že zdaj je eden najboljših vratarjev na svetu," je 32-letni vratar stanovskemu kolegu namenil prijazne besede, s katerimi je želel poudariti veliko prijateljstvo, ki vlada v slačilnici Los Colchoneros.

Oblak predstavlja klubsko bogastvo

Miguel Angel Moya je bil v zadnjih treh mesecih prvi vratar Atletica. | Foto: Guliverimage/Getty Images Miguel Angel Moya je bil v zadnjih treh mesecih prvi vratar Atletica. Foto: Guliverimage/Getty Images V kratkem bo podaljšal zvestobo Atleticu. Le za eno sezono, saj so takšna pravila, ko je nogometaš star vsaj 32 let, a je vseeno zadovoljen. Ne moti ga, da sedi na klopi. Pravi, da je v Madridu našel svoj nogometni dom.

"Ne verjamem, da se bodo na mestu vratarja zgodile spremembe. Pričakujem, da bom na tekmi z Deportivom sedel na rezervni klopi. Zadeva je otežena, saj Jan predstavlja klubsko bogastvo. V nogometnih krogih je postal zelo veliko ime. Od samega začetka je dokazoval, zakaj je Atletico zanj plačal tako veliko denarja. Vse, kar je dosegel, si je zaslužil,'" je namenil pohvale Oblaku, enemu najdražjih vratarjev na svetu, ki je debelo podčrtan na seznamih poletnih želja nekaterih angleških klubov.

Atletico ne blesti v španskem prvenstvu, kjer zaseda četrto mesto, v ligi prvakov pa se mu po zmagi v Leverkusnu nasmiha preboj v četrtfinale. | Foto: Reuters Atletico ne blesti v španskem prvenstvu, kjer zaseda četrto mesto, v ligi prvakov pa se mu po zmagi v Leverkusnu nasmiha preboj v četrtfinale. Foto: Reuters

Koliko ga ceni Atletico, pove podatek, da znaša odškodninski znesek vrtoglavih sto milijonov evrov. Odhod Oblaka je verjetno edina priložnost, da bi Moya postal prvi vratar kluba. V nasprotnem primeru bo prisiljen sedeti na klopi, kar pa ga ne moti, saj je njegov neposredni tekmec za mesto v ekipi tudi njegov dober prijatelj.

Ne spreglejte