Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Jose Mourinho davčna utaja Barcelona

Petek, 23. 6. 2017, 13.55

6 let, 6 mesecev

Messi želi za vsak dan zapora plačati 400 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Lionel Messi Barcelona | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi želi plačati denarno kazen oziroma globo namesto 21-mesečne pogojne zaporne kazni, ki so mu jo španske sodne oblasti izrekle zaradi več milijonov evrov vredne davčne utaje. Napadalec Barcelone je pripravljen za vsak dan zapora plačati 400 evrov, skupaj 255 tisoč evrov.

Argentinskega reprezentanta Lionela Messija in njegovega očeta Jorgeja Horacia Messija so v Španiji spoznali za kriva davčne utaje v višini 4,1 milijona evrov v obdobju od 2007 do 2009. Davkom za plačila za Messijeve medijske pravice sta se sin in oče Messi izmikala prek davčnih oaz v Belizeju, Švici, Veliki Britaniji in Urugvaju. Gre za endorsement pogodbe s podjetji, kot so Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Procter and Gamble in Kuwait Food Company.

Sodišče je prvega zvezdnika Barcelone kaznovalo s pogojno zaporno kaznijo, ob tem pa mu naložilo tudi plačilo dveh milijonov evrov globe. Njegovemu očetu so izdali račun v višini 1,5 milijona evrov. Že pred tem sta oče in sin Messi avgusta 2013 Španiji podarila prostovoljni prispevek v višini pet milijonov evrov, kar naj bi bil znesek davčnega dolga z vključenimi zamudnimi obrestmi.

Davkarija preganja tudi Ronalda in Mourinha

Messi ni edini superzvezdnik, ki je prišel navzkriž z davčnimi oblastmi v Španiji. Španska davkarija zaradi neplačanega davka v višini kar 14,7 milijona evrov preganja tudi Messijevega tekmeca iz madridskega Reala, portugalskega napadalca Cristiana Ronalda, in sicer zaradi neplačanih davkov v letih od 2011 do 2014.

Cristiano Ronaldo se bo na španskem sodišču zagovarjal konec julija. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo se bo na španskem sodišču zagovarjal konec julija. Foto: Reuters

Težave si je nakopal tudi zvezdniški trener Manchester Uniteda, prav tako Portugalec Jose Mourinho, ki pa je prek svojih pravnih zastopnikov že zanikal, da je v obdobju od 2011 do 2012, ko je bil trener kraljevega kluba, utajil za 3,3 milijona evrov davkov.

Ne spreglejte