Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 4. 2011,
22.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Josep Guardiola Pepe Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Sreda, 27. 4. 2011, 22.51

7 let, 12 mesecev

Messi maščeval finale pokala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši madridskega Reala so na prvi polfinalni tekmi lige prvakov pred domačimi gledalci izgubili proti Barceloni z 0:2 (0:0). Povratna tekma bo v torek.

Milijoni gledalcev po vsem svetu so čakali nov spektakel najboljših moštev na igrišču. Dobili pa so - vsaj v treh četrtinah tekme - šahovsko partijo dveh različnih nogometnih filozofij. Vložek, ki je bil v igri, je bil velik, temu primerna pa tudi predstava enih in drugih. Kljub temu je Barceloni z igralcem več v končnici tekme povsem zasluženo uspelo priti do prednosti, ki bržčas že nakazuje finalista iz tega dvoboja. Junak tekme - znova Leo Messi z dvema goloma.

Obe ekipi sta imeli nekaj težav s sestavo obrambe, pri Realu je manjkal kaznovani standardni srednji branilec Ricardo Carvalho, zaradi poškodbe pa je bil odsoten tudi vezist Sami Khedira. Pri Barceloni Pep Guardiola v zadnji vrsti ni mogel računati na Erica Abidala, Adriana in Maxwella ter na izvrstnega vezista Andresa Iniesto. Zato pa so bila - z izjemo slednjega - trenerjema na voljo vsa napadalna orožja, vključno s prvima zvezdnikoma, Realovim Cristianom Ronaldom in Barceloninim Messijem.

Tako Real kot Barca sta tekmo začela v svojem slogu. Obrambno strnjeni kraljevi klub je igro prepustil gostom, ki so imeli v prvih 15 minutah kar 82 odstotkov časa žogo v svoji posesti (tudi pozneje je bila Barcelona pri tem izrazito boljša). Madridčani so temu primerno v tem času sprožili le en strel (Cristiano Ronaldo v četrti minuti), Katalonci pa dva: Xavi v četrti in David Villa v 11. Prav strel slednjega je bil zelo nevaren, žoga je cilj zgrešila le za nekaj centimetrov.

Novo lepo priložnost je imela Barca v 25. minuti, ko je po podaji Messija do strela z 12 metrov prišel Xavi, a se je izkazal Iker Casillas. V zaključku polčasa so več "poguma" v napadu pokazali tudi Madridčani, imeli na voljo nekaj prostih strelov, še najnevarnejši pa je bil Ronaldov strel v sodniškem dodatku s 30 metrov, ko je namučil Barcinega vratarja Victorja Valdesa. Že po koncu polčasa je po prerivanju rdeč karton dobil rezervni vratar Barce Jose Pinto.

Jose Mourinho je na začetku drugega polčasa namesto Mesuta Özila v igro poslal Emmanuela Adebayorja in napovedal malce ofenzivnejši pristop. Toda ta zamisel se mu je kmalu pokvarila. V 61. minuti je namreč Pepe zaradi grobega prekrška nad Danijem Alvesom dobil rdeč karton, zaradi protestov pa je moral na tribuno tudi Mourinho. Številno prednost bi gosti lahko izkoristili že v 68. minuti, toda žogo po strelu Ville je Casillas odbil do Pedra, ki je streljal z glavo, a mimo gola.

V 76. minuti pa je le odjeknila eksplozija veselja navijačev Barcelone. Rezervist Ibrahim Afellay je z desne strani kazenskega prostora žogo poslal pred gol, kjer je bil Messi in zadel za 1:0. V izdihljajih tekme je Barcelona brez večjih težav nadzorovala dogajanje na igrišču, za nameček pa je Messi v 87. minuti še enkrat pokazal svoje mojstrstvo, se sprehodil skozi Realovo obrambo in še povišal prednost pred povratnim obračunom.

Ne spreglejte