Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 2. 2017,
10.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Dinamo Zagreb Matic Črnic Roman Bezjak Hrvaška Rijeka Matjaž Kek

Torek, 28. 2. 2017, 10.32

6 let, 6 mesecev

Trenerski fenomen Rijeke

Matjaž Kek priznal, da je bil prestrašen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Ko sem prišel na Reko, sem bil malce prestrašen. Bal sem se odziva navijačev, kaj zdaj govori ta Slovenec," se je Matjaž Kek ob veličastnem jubileju - trener Rijeke je že štiri leta - spominjal pomislekov, ki so ga spremljali ob prihodu v klub, s katerim v tej sezoni piše pravljično zgodbo.

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek se je pred štirimi leti podal na delo na Hrvaško. Ko je postal trener Rijeke, je nogometni ponos Kvarnerja taval v povprečju hrvaškega prvenstva. Skromni rezultati so poskrbeli za pogoste menjave trenerja. Mnogi so menili, da Mariborčan ne bo dolgo zdržal na vročem stolčku.

Reka sanjala o takšnem junaku

Po zmagi Rijeke v Zaprešiću, prvi v trenerskem opusu Mariborčana, ostaja prednost pred Dinamom +6. | Foto: Vid Ponikvar Po zmagi Rijeke v Zaprešiću, prvi v trenerskem opusu Mariborčana, ostaja prednost pred Dinamom +6. Foto: Vid Ponikvar V reški nogomet je vstopil prestrašeno, s kopico dvomov, štiri leta pozneje pa si je izklesal ponosni spomenik v srcih navijačev. Rijeke ni popeljal le do lovorik in številnih uspehov, ampak tudi do vloge najbolj vročega hrvaškega kluba. Še edinega v Evropi, ki v tej sezoni ni doživel poraza.

Po nedeljski zmagi v Zaprešiću, prvi na gostovanju pri Interju, odkar je trener Rijeke (Rečani v predmestju Zagreba niso zmagali vse od leta 2007), je zadržal prednost šestih točk pred Dinamom in poskrbel, da je nogometna evforija na Reki doživel nov vrhunec. Rijeka je pred zgodovinskim dosežkom, saj ni bila še nikoli državni prvak.

Kek lahko postane prvi trener v klubski zgodovini, ki bi pokalnemu in superpokalnemu naslovu, pa tudi dvema nastopoma v skupinskem delu evropske lige dodal državno krono. Tisto, ki je v zadnjih 11 letih v lasti zagrebškega Dinama, za katerim se zaradi sporne nedeljske zmage v Vinkovcih dviga ogromno prahu.

Bal se je, a preživel

Štajerec je prirasel k srcu navijačem Rijeke. Vzeli so ga za svojega in ga prepoznali kot junaka, ki bi lahko uresničil dolgoletne sanje o naslovu. V zgodovini kluba ga ni bilo stratega, ki bi na odgovornem položaju neprekinjeno vztrajal tako dolgo.

Na Rujevici je v tej sezoni čutiti šampionski utrip. | Foto: Vid Ponikvar Na Rujevici je v tej sezoni čutiti šampionski utrip. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski trener je ob praznovanju četrte obletnice, odkar se je lotil vodenja Rijeke, strnil občutke, s katerimi se je spopadal, ko je vstopil v hrvaški nogomet.

"Ko sem prišel na Reko, sem bil malce prestrašen. Bal sem se odziva navijačev, kaj zdaj govori ta Slovenec. A sem preživel! Vesel sem, da sem se lahko spopadel s takšnim izzivom in začel delati v okolju, ki ni niti najmanj preprosto. Nekdo, ki spremlja stvari od daleč, si verjetno misli, kako mi je bilo v bistvu lahko. Da ima Rijeka dovolj denarja in je lahko pripeljala številne okrepitve po lastnem okusu, a realnost je nekoliko drugačna. Hvaležen sem vsem, ki me podpirajo. Rad bi se zahvalil tudi navijačem, a vse to, kar zdaj govorim, spada že v zgodovinske knjige. Zdaj je moja glavna skrb pripraviti ekipo za tekmo z Osijekom, saj naš posel ne pozna milosti. Sem pa ponosen, da sem lahko tukaj," je pojasnil najbolj spoštovani slovenski trener na Hrvaškem, ki je v ponedeljek proslavil četrto obletnico prihoda na Reko.

Nenadzorovana čustva škodijo

Z Rijeko je začel sodelovati 27. februarja 2013. In navdušil. | Foto: Matej Leskovšek Z Rijeko je začel sodelovati 27. februarja 2013. In navdušil. Foto: Matej Leskovšek Na Hrvaškem ostaja osrednja nogometna tema sporen kazenski udarec za Dinamo, ki je branilcem naslova iz Zagreba omogočil pot do zmage v Vinkovcih, s katero so zadržali zaostanek šestih točk za Kekovo četo.

Trener Rijeke se noče obremenjevati s sodniško napako, ki ne odmeva le na Hrvaškem, ampak tudi drugje. 

"Igralcem sem na sestanku pred treningom dejal, da moramo ostati osredotočeni nase. Spremljamo, kaj se dogaja okrog nas, a si ne smemo dovoliti, da bi se vpletli v te zgodbe. Pred nekaj dnevi sem dejal, da je to le začetek vsega, kar nas čaka v prihodnje. Če hočeš biti najboljši, se moraš povzpeti nad vse. Vem, da je to težje narediti kot zgolj povedati, a če bomo znali nadzorovati čustva, bomo pridobili veliko dobrega. Nenadzorovana čustva nam lahko le škodijo, pa čeprav vem, da sem vzkipljiv," je dejal v pogovoru za Sportcom.hr.

Raje spremljal podelitev oskarjev kot sporno 11-metrovko Dinama

Nekdanji trener Maribora je v ponedeljek v pogovoru za Radio Rijeka razkril, da si v noči na ponedeljek ni ogledal posnetka spornega kazenskega udarca za zagrebški Dinamo. "Spremljal sem podelitev oskarjev. Nisem mogel spati, na podelitvi pa je bilo zelo zanimivo. Od nastopa Justina Timberlaka pa do napake pri podelitvi glavne nagrade, pravega hollywoodskega zapleta," je pojasnil 55-letni slovenski strateg.

Rijeka v igri za dvojno krono

Opozoril je, da je Rijeka pred nehvaležnim obdobjem, v katerem bo prevladoval gost ritem tekem. "Zaradi tega delamo in živimo. Imamo odlično vzdušje in privilegij, da nas na tekmi v Zaprešiću spremlja tisoč navijačev. Moramo razmišljati le o tem, kako zadovoljiti naše privržence," je poudaril pred sredino tekmo, v kateri se bo v prvem polfinalnem srečanju na domači Rujevici udaril z Osijekom.

Slovenski reprezentant Matic Črnic v nedeljo proti Interju ni vstopil v igro. V sredo bi lahko stopil na igrišče proti Osijeku. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski reprezentant Matic Črnic v nedeljo proti Interju ni vstopil v igro. V sredo bi lahko stopil na igrišče proti Osijeku. Foto: Vid Ponikvar

Letos je že premagal Slavonce. V prvem spomladanskem nastopu v prvenstvu je po velikem preobratu slavil v Osijeku s 3:2 in dokazal, da misli Rijeka z naslovom hrvaškega prvaka še kako resno. Keku na igrišču pomagata tudi dva slovenska reprezentanta. To sta povratnik Roman Bezjak in Matic Črnic, ki v zgoščenem urniku srečanj - Rijeka jih bo v šestih dneh odigrala kar šest - upata na priložnosti.
 

Ne spreglejte