Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 11. 2023,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek

Četrtek, 16. 11. 2023, 14.00

2 meseca, 3 tedne

Selektor Matjaž Kek dan pred tekmo na Danskem

"Velika hvala vsakemu izmed 600 Slovencev, ki se podajajo v Köbenhavn"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Matjaž Kek | Matjaž Kek bi lahko postal drugi slovenski selektor po Srečku Katancu, ki bi izbrano vrsto popeljal na obe veliki tekmovanji. | Foto www.alesfevzer.com

Matjaž Kek bi lahko postal drugi slovenski selektor po Srečku Katancu, ki bi izbrano vrsto popeljal na obe veliki tekmovanji.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska nogometna reprezentanca se danes podaja v Köbenhavn. Če bo v petek premagala Dance, si bo zagotovila nastop na Euru 2024. Selektor Matjaž Kek je v četrtek na Gorenjskem opravil še zadnji trening, pred tekmo, na kateri bo Slovenija naskakovala zgodovinski podvig, pa sporoča: "Če kdo izmed reprezentantov potrebuje še dodaten motiv ali izziv, verjetno ni na pravem mestu. To so tekme, za katere se živi. Tekme, za katere se je delalo. To je privilegij." Kaj je še sporočil Mariborčan pred odhodom na Dansko?

Peter Schmeichel
Sportal Velikan svetovnega nogometa, ki je spletel posebno vez z Jugoslavijo in Slovenijo
Srečko Katanec
Sportal Joj, kakšna priložnost za Slovenijo! Konec katastrofalnega niza?

Lahko ponovi senzacionalni presežek Srečka Katanca in Slovenijo popelje na obe veliki tekmovanji. Leta 2010 je vodil slovenske nogometaše na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, osvojil štiri točke in nesrečno izpadel po skupinskem delu, zdaj pa se mu ponuja izjemna priložnost, da bi 14 let po južnoafriških prigodah vodil slovensko izbrano vrsto še na Euru v Nemčiji. To mu lahko uspe na dva načina. V petek, če bo v gosteh premagal Dansko, ali pa v ponedeljek, če bo ostal neporažen proti Kazahstanu. In San Marino pred tem seveda ne bo presenetil Kazahstana, kar bi še dodatno olajšalo petkovo nalogo Kekovih bojevnikov.

Boštjana Cesarja in Milivoja Novakovića je vodil na SP 2010, zdaj bi mu lahko pomagala na novem velikem tekmovanju. Na Euru 2024. | Foto: Reuters Boštjana Cesarja in Milivoja Novakovića je vodil na SP 2010, zdaj bi mu lahko pomagala na novem velikem tekmovanju. Na Euru 2024. Foto: Reuters

Kar zadeva slovenski tabor, razmišljanje sega le do petkove tekme, nikakor do domačega spektakla s Kazahstanom. Le do prve zaključne žogice na stadionu Parken. "Zavedamo se pomembnosti tekme in kakovosti tekmeca, ki nas čaka v Köbenhavnu. In to ne glede na to, v kakšni postavi bo igral," poudarja, kako Danska razpolaga z imenitnimi nogometaši in odsotnost treh vodilnih reprezentantov (Simon Kjaer, Rasmus Hojlund in Christian Eriksen) ne bi smela zmanjšati zahtevnosti slovenskega izziva. Tudi zaradi polnega stadiona Parken, kjer se bo stiskalo skoraj 40 tisoč glasnih Dancev.

"Zavedamo se, kaj pomeni Danska na svojem stadionu. Zavedamo pa se tudi svoje kakovosti. Želimo odigrati hrabro in odločno tekmo. Izziv in motiv sta zelo velika, ni važen posameznik, ampak koliko je vsak posameznik pripravljen svojo individualno kakovost podrediti kolektivu. Potem je to lahko zelo dobra Slovenija," je izkušeni slovenski selektor prepričan, da bi v tem primeru lahko njegovi izbranci v petek povzročali prvemu favoritu skupine ogromno težav.

Aleksandar Rodić Olimpija
Sportal Slovenci že spisali čudež na Danskem

Nogomet se je vrnil na slovenski športni zemljevid

Na Dansko se odpravljajo tudi člani navijaške skupine ZNS. | Foto: www.alesfevzer.com Na Dansko se odpravljajo tudi člani navijaške skupine ZNS. Foto: www.alesfevzer.com Brez podpore pa ne bodo na petkovi "tekmi vseh tekem" niti Slovenci. Na Danskem je razprodan sektor za gostujoče navijače, v Köbenhavnu bo pesti za Kekovo četo stiskalo 600 navijačev. Tako veliko se jih ni udeležilo kvalifikacijske tekme v gosteh že zelo dolgo.

"Mogoče je to ena izmed največjih pozitivnih zadev, da nam je uspelo v slovenski šport vrniti tudi razmišljanje o nogometu. Velika hvala vsakemu, ki se podaja v Köbenhavn. Hvala vsem tistim, ki so pomagali in navijali na prejšnjih tekmah in iz Stožic naredili slovensko trdnjavo. Za nami so dobri rezultati na domačem igrišču, če pa v tem času dvigneš 500 gledalcev, da potujejo s tabo, pa je to vsekakor dodaten motiv in dodaten izziv za to skupino fantov," je selektor Kek izpostavil veliko zadovoljstvo, da se je nogomet vrnil na naslovnice, da je poskrbel za novo evforijo, ki bi lahko spominjala na tiste nepozabne ob prebojih Slovenije na EP 2000, SP 2002 in SP 2010.

Stožice bodo 20. novembra proti Kazahstanu polne do zadnjega kotička. | Foto: www.alesfevzer.com Stožice bodo 20. novembra proti Kazahstanu polne do zadnjega kotička. Foto: www.alesfevzer.com

Nogometna zgodba vzbuja veliko pozornosti, spremlja jo pozitivna energija, podobna tisti, ki je ni manjkalo ob zadnjih uspehih kolesarjev, košarkarjev, odbojkarjev in preostalih predstavnikov slovenskega športa. "To je eno izmed mojih večjih zadovoljstev, nogomet se je vrnil na slovenski športni zemljevid. In to popolnoma zasluženo, z unikatno, posebno generacijo. Prepričan sem, bo dala vse od sebe v danem trenutku. Tak odnos tudi zahtevam," je poudaril, da je v reprezentanci prisotno dosledno upoštevanje reda in discipline. "Imamo pa tudi kakovost, ki smo jo že pokazali. Če je kdo boljši, je treba biti objektiven in mu to priznati, a črta se bo potegnila po koncu kvalifikacij. Verjamem in prepričan sem, da bodo uspešne za Slovenijo," je optimist. Tako računa na to, da bodo njegovi varovanci izkoristili eno izmed dveh zaključnih žogic.

Benjamin Šeško Yussuf Poulsen
Sportal Slovenski dragulj je evropski fenomen, Danec pa je preprečil sramoto

"To so tekme, za katere se živi"

Selektor Matjaž Kek je zadnji trening pred srečanjem na Danskem opravil v četrtek na Brdu pri Kranju. | Foto: www.alesfevzer.com Selektor Matjaž Kek je zadnji trening pred srečanjem na Danskem opravil v četrtek na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com Kdo pa bo kandidiral za nastop v petek? V četrtek je prvič z ekipo treniral Žan Celar, ki je imel v zadnjem obdobju zdravstvene težave, a bi že tako ob Benjaminu Šešku, Andražu Šporarju in Žanu Vipotniku težko prišel do igralnih minut. Še nekaj igralcev je takšnih, ki še čutijo težave z ritmom treningov, to sta denimo Erik Janža in Petar Stojanović. "Iščem pravo kombinacijo za vsakega," se bo o tem, kdo bo prišel v poštev za tekmo na Danskem, odločil po zadnjem treningu.

"Če kdo izmed igralcev potrebuje še dodaten motiv ali izziv, verjetno ni na pravem mestu. To so tekme, za katere se živi. Tekme, za katere se je delalo. To je privilegij," je vesel in ponosen, da se Slovenija po dolgem času znova zelo konkretno spogleduje z velikim mednarodnim uspehom, ki bi jo vrnil na evropski zemljevid.

Danci bodo na stadionu Parken računali na bučno podporo skoraj 40 tisoč navijačev. | Foto: Reuters Danci bodo na stadionu Parken računali na bučno podporo skoraj 40 tisoč navijačev. Foto: Reuters

"Pred nami je najtežje gostovanje v kvalifikacijah. Danska je najkvalitetnejši tekmec. Zmagati na Parknu bi bilo nekaj posebnega, kaj pa bi to prineslo, dobro veste tako vi kot mi," je poudaril na druženju z novinarji pred zadnjim treningom na Brdu pri Kranju. Podobno kot prejšnji mesec, ko Slovenija na Severnem Irskem ni opravila uradnega treninga v Belfastu, bo Kekova četa tudi tokrat opravila zadnji preizkus moči na slovenskih tleh, nato pa v petek spoznala zelenico na stadionu Parken, ki je po zadnjih informacijah dokaj načeta in v danskem taboru nad njenim stanjem niso pretirano navdušeni. Če se bo ponovila izkušnja iz Belfasta, kjer bo Danska gostovala v zadnjem krogu, bi bilo lahko v petek zvečer v Sloveniji še zelo veselo.

Boj za Euro2024 v neposrednem prenosu 

Zadnji dve tekmi slovenske nogometne reprezentance si bodo lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi naročniki Telekoma Slovenije, ki je dolgoletni pokrovitelj naše nogometne reprezentance. 

Prva kvalifikacijska tekma z Dansko, ki jo bodo slovenski nogometaši odigrali v gosteh, bo na sporedu v petek, 17. novembra, s pričetkom ob 20.45, ogledali pa si jo boste lahko v neposrednem prenosu na Šport TV 1. 

Druga kvalifikacijska tekma s Kazahstanom, ki bo potekala na stadionu Stožice, bo v ponedeljek, 20. novembra ob 20.45, tekmo pa si boste prav tako lahko ogledali v neposrednem prenosu na Šport TV 1. 

Jasmin Kurtić
Sportal Kurtić: Vemo, kaj nam ti tekmi prinašata, a ne delamo drame
Cristiano Ronaldo Portugalska
Sportal Ronaldo skočil na vrh, znana še dva potnika na EP
Ruben Vargas
Sportal Švici še ni uspelo, Izrael ohranja upanje
žoga Euro 2024
Sportal Predstavili uradno žogo Eura 2024
Radenko Mijatović
Sportal Prvi mož slovenskega nogometa ni mogel nadzorovati čustev
Rasmus Höjlund
Sportal Vsaj ena dobra novica za Dansko, Slovenci v en glas opozarjajo
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek je zažvižgal, napočil je trenutek resnice
Jan Oblak
Sportal V Španiji odmeva čudežna obramba Oblaka, mladi Korošec živi sanje
Ne spreglejte