Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 6. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

naj gol Velenje Dominik Glavina John Mary Prva liga Telekom Slovenije Hajduk Split NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Marijan Pušnik

Četrtek, 15. 6. 2017, 12.20

6 let, 6 mesecev

Novi trener velenjskega Rudarja

Marijan Pušnik se v mislih že poslavlja od najboljših

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Marijan Pušnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši velenjskega Rudarja so začeli priprave na sezono 2017/18 pod vodstvom novega trenerja. Knape je prevzel Marijan Pušnik. Korošec se po nekajmesečni odsotnosti, ki je sledila neslavni spomladanski epizodi pri Olimpiji, vrača v 1. SNL. Motivov mu ne manjka. Možnost, da bo sodeloval z najbolj vročim napadalskim dvojcem v Prvi ligi Telekom Slovenije, po njegovem ni velika.

Po splitskem Hajduku in ljubljanski Olimpiji, ki spadata med največje klube v svojih državah, navijači pa priznavajo le zmage in lovorike, se je trenerska pot Marijana Pušnika ustavila v Velenju.

''Klubov ne bi delil na takšne in drugačne. Delo je takšno, kot si ga sam narediš. Uživam v delu na igrišču, je pa po svoje kar res, da v Velenju ne bo takšnih pritiskov kot so bili v Splitu in Ljubljani. Me pa tovrstni pritiski niso nikoli motili,'' nam je zaupal stari znanec Prve lige Telekom Slovenije, ki si je po spomladanski neuspeli reševalni akciji Olimpije vzel nekajmesečni premor, zdaj pa je prevzel velenjski klub, s katerim je v preteklosti že sodeloval.

Priložnost mlajšim in cenejšim igralcem

V spomladanskem delu je z Olimpijo zaman naskakoval zmage. | Foto: Vid Ponikvar V spomladanskem delu je z Olimpijo zaman naskakoval zmage. Foto: Vid Ponikvar Rudar v zadnjih sezonah beleži povprečne rezultate v Prvi ligi Telekom Slovenije. Osnovni cilj je obstanek v prvenstvu, vsaj toliko truda, kot ga izkazujejo nogometaši na igrišču, pa je posvečeno tudi prizadevanju klubskega vodstva, da knapom zagotovi nemoteno finančno poslovanje.

''Ko sem prišel v klub, so mi rekli, da se je vodstvo razšlo s srbskimi sponzorji in da bo zaradi tega tudi nižji klubski proračun. Tako bo potrebno najti neke mlajše ali pa bolj poceni igralce. Jasno nam je, da ne bomo mogli pripeljati zvenečih imen, a se bomo že znašli. Skušali bomo ponuditi priložnosti tistim, ki se bodo skušali dokazati,'' je napovedal, da bodo velikega poudarka deležni tudi nadarjeni nogometaši iz velenjskega podmladka, ki je v preteklosti poskrbel za nič koliko dokazanih velemojstrov okroglega usnja.

Poizkušal je vse, da bi dvignil nogometaše Olimpije

Velenjčane je vodil med letoma 2007 in 2010. | Foto: Vid Ponikvar Velenjčane je vodil med letoma 2007 in 2010. Foto: Vid Ponikvar Pušnik se je lotil novega izziva poln elana. Zadnji neuspeh na klopi Olimpije, ko se je od zeleno-belih poslovil brez spomladanske zmage, mu ni zbil samozavesti. Še vedno se čuti sposobnega dokazati, da lahko Rudarju s trenersko paličico olepša prihodnost.

''Odkar sem prenehal biti trener Hajduka in Olimpije, nisem dal nobenega intervjuja. Nerad govorim o tem. Nisem pa tega jemal kot kaj slabega. Ali da bi bilo tako predstavljeno v medijih. Poizkušal sem vse, da bi dvignil nogometaše Olimpije, a pri njih ni bilo dovolj energije. Zato sta se s predsednikom Mandarićem sporazumno dogovorila, da odidem. To je že preteklost, o tem ne bi rad veliko govoril. Zdaj je prej menoj novi izziv,'' je Dravograjčan še enkrat ponovil, da je skušal na več načinov dvigniti ''zaspane'' Ljubljančane, a jih ni znal prebuditi in vrniti na zmagovalno pot.

Kakšen je njegov cilj na klopi velenjskega Rudarja? ''Želim ustvariti mešanico mladih in izkušenih igralcev. Proračun kluba ni velik, tako da bo treba biti skromen. To pa ne pomeni, da bomo tudi skromni v rezultatih. Ne bi raje nič napovedoval, obljubljam pa trdo in pošteno,'' se ni hotel zaleteti v napovedih, do kam bi lahko priplula velenjska barka v prvoligaškem tekmovanju, v katerem bodo v sezoni 2017/18 prvič sodelovali tudi Ankarančani.

Kdo mu bo pomagal?

Na klopi mu bo pomagal Žiga Kljajič, ki je njegov tesni sodelavec že dlje časa, poleg bo tudi nekdanji branilec Rudarja Almir Sulejmanović. Za vratarje bo skrbel Milko Verboten, za kondicijsko pripravo Nace Janežič. Ramiz Smajlović, ki je vodil knape v zadnjih krogih prejšnje sezone, se bo posvetil delu z mlajšimi.

Mary in Glavina bosta verjetno odšla

Ko je prvič vodil Rudar, je s knapi zaigral tudi v Evropi in se prikupil navijačem. | Foto: Vid Ponikvar Ko je prvič vodil Rudar, je s knapi zaigral tudi v Evropi in se prikupil navijačem. Foto: Vid Ponikvar O tem, kako močna bo postava Rudarja, bo veliko odvisno od vročega napadalnega dvojca, ki je v prejšnji sezoni dosegel kar 32 zadetkov. Kamerunec John Mary je bil s 17 goli prvi golgeter 1. SNL, kaj dosti pa ni zaostal njegov soigralec Hrvat Dominik Glavina. ''Za njiju obstaja veliko zanimanje. Nekaj klubov ju že išče. Kot trener bi si želel, da bi ostala z nami, a to ni preveč realen scenarij. Verjetno bosta odšla,'' se zaveda, da bo njuna prodaja napolnila klubsko blagajno, ki je po odhodu srbskih partnerjev potrebna osvežitve.

Nogometaši Rudarja so s pripravami začeli v začetku tedna, največja zvezdnika pa se bosta pridružila pozneje. Hrvat Glavina se ubada s šolskimi izzivi v Čakovcu, kjer polaga izpite, Afričan Mary pa se odpravlja na pot v Evropo. Trener Pušnik je po štirih treningih zadovoljen s tistim, kar je videl. Dobro pozna Rudar. Spremljal ga je tudi takrat, ko je vodil splitski Hajduk.

Bo velenjski Rudar v svojih vrstah zadržal najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije Johna Maryja? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bo velenjski Rudar v svojih vrstah zadržal najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije Johna Maryja? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

''Ni nekih neznank. Seveda je drugače, če spremljaš klub prek tekem, kot pa ga analizirati na treningu in biti v vsakodnevnih stikih z igralci. Sem pa vesel, da sem trener Rudarja, s katerim sem doživel marsikaj lepega. Bili smo drugoligaški prvaki, nato pa tretji v prvi ligi, tako da smo nastopili tudi v Evropi. To so lepi spomini, zdaj pa je napočil čas za novo obdobje. Potrebno si je zadati nove cilje in iskati nove priložnosti."

Delo na "svetem" štadionu navijačev Olimpije

Ko je Olimpija lani v Velenju proslavljala naslov državnega prvaka, je bil med zaslužnimi za lovoriko tudi trener Pušnik. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Olimpija lani v Velenju proslavljala naslov državnega prvaka, je bil med zaslužnimi za lovoriko tudi trener Pušnik. Foto: Vid Ponikvar Zanimivo je, da je njegovo novo delovno okolje povezano s štadionom Ob jezeru, ''svetim'' krajem navijačem Olimpije, ki so tam lani proslavljali naslov državnega prvaka. In to v sezoni 2015/16, ki jo je na trenerskem stolčku začel Pušnik in zmaje popeljal do jesenskega naslova. ''Olimpija je že pozabljena (smeh),'' se ni pustil zmesti koroški strokovnjak.

S tira ga ne bi vrglo tudi to, če bi ples kroglic odločil, da se bo v uvodnem krogu nove sezone pomeril z Mandarićevo Olimpijo. ''Niti približno me ne bi motilo. Navsezadnje čutim čustva tudi do Celja in Maribora, ki sem ju tudi vodil v 1. SNL. Vedno poudarim, da sem v klubu profesionalec. Ko delaš, moraš pustiti srce in dušo. Bi bilo pa malce smešno, če bi me zaradi tega, ker nosim šal tistega kluba, ki ga vodim, predstavljali za največjega Rudarjevca. Ali pa prej Olimpijca, Mariborčana, Hajdukovca … S šalom pač izražam način spoštovanja navijačev, ko zastopaš določene klubske barve,'' se ne bo izneveril tradiciji, tako da bo na tekmah Rudarja nosil klubski šal. Ko je zadnjič vodil Velenjčane, so igrali še v rdečih dresih, zdaj pa sta v ospredju zelena in črna barva. Mu bosta prinesli veliko zadovoljstva?

Najlepši zadetki 36. kroga:

Ne spreglejte