Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 7. 2017,
15.38

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

UEFA liga prvakov Darko Milanič Liga Europa NK Maribor NK Maribor Zrinjski Mostar

Sreda, 19. 7. 2017, 15.38

12 mesecev

NK Maribor doma brani prednost zadetka že sedmič

Statistika na strani Mariborčanov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Darko Milanič | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Najboljši slovenski klub Maribor bo danes na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Ljudskem vrtu branil prednost zadetka (2:1), ki si ga je priboril pri Zrinjskem v Mostarju. Vijolice se bodo povratne tekme na domačih tleh lotile s prednostjo zadetka že sedmič v zgodovini evropskih tekmovanj. Izpadle so le enkrat, pred osmimi leti pod vodstvom zdajšnjega trenerja Darka Milaniča.

Izbrancem Darka Milaniča za napredovanje v 3. krog kvalifikacij lige prvakov, v katerem bi se pomerili s prvakom Islandije in pridobili enkratno priložnost za podaljšanje evropske sezone, zadostuje že minimalen poraz. Če bi Maribor danes v Ljudskem vrtu priznal premoč prvaku Bosne in Hercegovine, mreža Jasmina Handanovića pa bi se zatresla le enkrat (0:1), bi še vseeno napredovale vijolice.

Pred osmimi leti se Milaniču ni smejalo

Bo kapetan Marcos Tavares danes proslavljal napredovanje Maribora v 3. krog kvalifikacij? | Foto: Vid Ponikvar Bo kapetan Marcos Tavares danes proslavljal napredovanje Maribora v 3. krog kvalifikacij? Foto: Vid Ponikvar Slovenski prvaki so si z zmago v Mostarju (2:1), ko sta v polno zadela Luka Zahović in kapetan Marcos Tavares, namreč zagotovili zelo dragoceno prednost. Zrinjski mora za napredovanje doseči vsaj dva zadetka, njihova napadalna igra pa bi lahko bila voda na mlin Mariborčanom, ki želijo danes razveseliti navijače z novim evropskim uspehom.

Ni prvič, da bodo Mariborčani na domači tekmi na povratnem srečanju evropskega tekmovanja branili prednost zadetka. To bodo izkusili že sedmič. Statistika je zaveznica NK Maribor, saj je nogometašem v prepoznavnih vijoličnih dresih po gostujoči zmagi za zadetek spodletelo le enkrat.

To se je zgodilo pred osmimi leti, ko je vijolice že vodil Milanič. Maribor je v gosteh presenetil švicarskega velikana iz Züricha. Zmagal je s 3:2, a na povratnem srečanju v Ljudskem vrtu ni bil kos pritisku. Izgubil je z 0:3 in čestital Švicarjem za napredovanje.

Lahko tesno izgubi, a bo še vedno napredoval

Jasmin Handanović in Luka Zahović sta prejšnji teden pomagala Mariboru do dragocene zmage v Hercegovini. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Handanović in Luka Zahović sta prejšnji teden pomagala Mariboru do dragocene zmage v Hercegovini. Foto: Vid Ponikvar Drugače je bilo v letih 1999, 2004 (dvakrat) in 2006 (dvakrat), ko je prednost, ki so si jo Mariborčani zagotovili v gosteh, na koncu zadostovala za napredovanje.

Pred 13 leti je Maribor v kvalifikacijah za pokal Uefa po gostujoči zmagi nad predstavnikom tedanje Srbije in Črne gore (Budućnost Banatski Dvor) celo izgubil pred domačim občinstvom, a se je zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh uvrstil v nadaljnji krog.

Morda se zgodovina ponovi tudi danes. Maribor se zaveda, da se bo ob 20.15 začel dvoboj, ki bo v marsičem določil nadaljevanje sezone. Z napredovanjem v 3. krog kvalifikacij bi si podaljšal evropsko sezono vsaj za štiri tekme, glede na moč naslednjega tekmeca (islandski prvak Hafnarfjordur) pa bi se jim ponudila prvovrstna priložnost, da po triletnem premoru zaigrajo v skupinskem delu evropskega tekmovanja (liga Europa oziroma liga prvakov).

Povratne tekme v Evropi, na katerih je NK Maribor doma branil gol prednosti:

2009: Zürich : Maribor 2:3, nato v Ljudskem vrtu 3:0 za Zürich
2006: Villarreal : Maribor 1:2, nato 1:1
2006: Zeta : Maribor 1:2, nato 2:0 za Maribor
2004: Budućnost Banatski Dvor : Maribor 1:2, nato 1:0 za Budućnost
2004: Sileks : Maribor 0:1, nato 1:1
1999: Lyon : Maribor 0:1, nato 2:0 za Maribor

V blagajni mariborskega kluba bi končala občutna denarna nagrada Evropske nogometne zveze (Uefa), zato bi marsikateri navijač NK Maribor pripomnil, da je najpomembnejše napredovati, manj pomemben pa je način, kako to storiti.

Maribor si lahko danes privošči napredovanje že ob tesnem porazu, vseeno pa ostaja želja strokovnega vodstva in igralcev, da bi se napredovanja razveselili z novo zmago. "Gremo na tekmo, kot da bi bila prva. Po zmago in napredovanje," sporoča Milanič. Na njegovi strani je tudi statistika.

Ne spreglejte