Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
23.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Krunoslav Jurčić Darko Milanič Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 23.55

6 let, 7 mesecev

Maribor prečrtal Jurčića in pripravil stolček Milaniču

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vodstvo NK Maribor se je odločilo za zamenjavo trenerja. Krunoslav Jurčić ne bo več vodil branilcev slovenskega naslova, ki si prizadevajo, da bi jih v prihodnje treniral Darko Milanič.

Slovenska nogometna javnost ni dolgo čakala na prvo letošnjo menjavo v trenerskih vrstah v Prvi ligi Telekom Slovenije. Čeprav so bile odigrane šele tekme uvodnega kroga spomladanskega dela prvenstva, je bilo razočaranje v mariborskih vrstah po nepričakovanem sobotnem porazu s Celjani tako veliko, da se je vodstvo 13-kratnih državnih prvakov odločilo za spremembo.

Vroči vijoličasti stolček zapušča hrvaški strokovnjak Krunoslav Jurčić, prvi in edini kandidat za njegovega naslednika pa je Darko Milanič, ki se resno spogleduje z vrnitvijo na odgovorni položaj v Ljudskem vrtu. V preteklosti ga je že zasedal in bil pri svojem delu zelo uspešen, saj je z mariborskim klubom osvojil kar devet lovorik.

Po Šimundži in Jurčiću na vrsti Milanič?

Če bo Milanič, ki je v nedeljo v častni loži štadiona v Stožicah spremljal dvoboj med Olimpijo in Koprom, sprejel ponudbo, bo postal tretji strokovnjak, ki je v tej sezoni vodil NK Maribor. Branilci naslova so v sezono 2015/16 vstopili pod vodstvom Anteja Šimundže, ki je po bolečem domačem porazu z Olimpijo (0:3) izgubil zaupanje vodstva kluba.

Trenersko štafetno palico je predal nekdanjemu hrvaškemu reprezentantu Krunoslavu Jurčiću, ki je po začetnih "porodnih krčih" našel ritem, s katerim je na lestvici uspešno lovil vodilno Olimpijo in se ji po jesenskem delu približal na le tri točke razlike.

Maribor je pred začetkom spomladanskega dela samozavestno napovedoval boj za dvojno krono. Želi ubraniti naslov državnega prvaka in postati najboljši v pokalnem tekmovanju, kjer se je jeseni pod vodstvom Jurčića uvrstil v polfinale. Po hladni prhi, ki so jo doživeli državni prvaki na spomladanskem uvodu s Celjani, se je zaostanek za Olimpijo povečal na skrb vzbujajočih šest točk.

Vodstvo Maribora je presodilo, da bi lahko menjava trenerja v zelo občutljivem obdobju, ko se bliža večni derbi z Olimpijo, poskrbela za šok terapijo in predramila ekipo. V soboto se bosta v Ljudskem vrtu spoprijela najboljša slovenska kluba, Maribor pa bi z zmago prepolovil zaostanek na tri točke, zato je vložek srečanja izjemno visok.

Mariboru prinesel že štiri zvezdice

Milanič, prvi kandidat vodstva Maribora in športnega direktorja Zlatka Zahovića, ima pozitivne izkušnje z večnimi derbiji. Ko je vodil Maribor in ga popeljal do številnih lovorik, ni Olimpija na prvenstvenem gostovanju na Štajerskem niti enkrat premagala vijolic. Primorec se je nazadnje kot trener dokazoval na Otoku, kjer je v drugem najmočnejšem kakovostnem ligaškem razredu (liga championship) vodil Leeds United. Nekdanjega angleškega prvaka je treniral le 32 dni, nato pa zaradi nezadovoljivih rezultatov, saj v šestih nastopih ni vknjižil niti ene zmage, pospravil kovčke.

Ni več vodil Leedsa, je pa ostal na njegovem plačilnem seznamu, zato po vrnitvi v domovino ni sprejel (še) nobene ponudbe. Zdaj, ko ga snubijo stari prijatelji, ki domujejo na štadionu pod Kalvarijo, kjer je dosegal največje trenerske uspehe, bi se lahko stvari spremenile. Milanič je vodil Mariborčane od leta 2008 do leta 2013, naslov državnega prvaka pa se mu je izmuznil le enkrat.

Osvojil je štiri državne zvezdnice, velik uspeh začinil še s tremi pokalnimi naslovi in dvema osvojenima superpokaloma. Z vijolicami je dosegal vidne rezultate tudi v Evropi, kjer je dvakrat zapored nastopil v skupinskem delu lige Europa.

Zahovića je šokiral, ko je sprejel graško ponudbo

Pred začetkom sezone 2013/14 je nenadoma sprejel ponudbo svojega nekdanjega kluba Sturma iz Gradca in se preselil v Avstrijo. To je bil velik šok za vodstvo mariborskega kluba. Zahović je moral hitro najti zamenjavo, saj so se bližali evropski dvoboji. Našel jo je v Zagrebu in pripeljal Anteja Čačića, zdajšnjega selektorja hrvaške članske reprezentance, čez nekaj mesecev pa je vijolice prevzel Šimundža, dolgoletni Milaničev pomočnik na mariborski klopi.

Usoda je tako hotela, da je Milaniča na mariborski klopi nasledil Hrvat, zdaj pa bosta, takšna je tudi velika želja kluba, vlogi obrnjeni. Če bo nekdanji soigralec Zahovića pri slovenski reprezentanci sprejel ponudbo, bo nasledil Hrvata, ki je padel že na prvem spomladanskem izpitu. Razočarani navijači so Jurčiću očitali skromno igro, s katero ni upravičil dolgotrajnih in vse prej kot poceni priprav v Turčiji.

Ne spreglejte