Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 2. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

infografika naj gol Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Luka Zahović Dare Vršič Miha Zajc Denis Klinar Ljudski vrt večni derbi Darko Milanič

Četrtek, 23. 2. 2017, 13.25

6 let, 6 mesecev

Primerjava Maribora in Olimpije (infografika)

Statistika na strani Mariborčanov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Luka Zahović | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Groba statistična primerjava najboljših dveh slovenskih nogometnih klubov, ki se pripravljata na sobotni večni derbi v Ljudskem vrtu, sporoča, da ima Maribor vrednejšo in starejšo ekipo, Olimpija pa ima v svojih vrstah skoraj dvakrat več tujcev od jesenskih prvakov.

Maribor ima v svojih vrstah bolj izstopajočega strelca in podajalca. Luka Zahović jih je dosegel 10 in si skupaj z napadalcem velenjskega Rudarja Dominikom Glavino deli prvo mesto na seznamu najboljših strelcev jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije. Enega izmed desetih golov je prispeval na zadnjem večnem derbiju v Stožicah, kjer je v sodnikovem podaljšku postavil končni rezultat 3:1 v prid vijolic.

 

Najboljši strelec zmajev v jesenskem delu je bil Miha Zajc, ki se je v zimskem prestopnem roku preselil v Italijo. Dresa Olimpije več ne nosi niti Etien Velikonja, kaj kmalu pa bi lahko brez njega ostal še Rok Kronaveter.

Rok Kronaveter bi lahko v kratkem izvedel ime novega kluba. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Rok Kronaveter bi lahko v kratkem izvedel ime novega kluba. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kaj bodo pokazali novinci?

Tako bo Olimpija, ki je v skladu z drzno odločitvijo vodstva kluba po koncu jesenskega dela opravila številne kadrovske menjave, v soboto v Ljudskem vrtu pogrešala večino najboljših jesenskih strelcev. Njihov izostanek bo skušala nadomestiti s pisano druščino zimskih novincev, med katerimi ne manjka hitrih in mladih napadalcev. Športni direktor Ranko Stojić je prepričan, da bodo še uspešnejši od predhodnikov.

V prvem delu sezone so Olimpiji pomagali do 46 točk. Toliko jih je osvojil tudi jesenski prvak Maribor, ki je zaradi boljše razlike v zadetkih prezimil na prvem mestu. Ima tudi boljše razmerje v medsebojnih tekmah z ljubljanskim klubom. Doma je proti Olimpiji remiziral z 1:1, v Stožicah pa je bil boljši s 3:1.

Maribor zadržal najboljše strelce in raznovrstnega Vršiča

Dare Vršič je najboljši podajalec Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Dare Vršič je najboljši podajalec Prve lige Telekom Slovenije. Foto: Vid Ponikvar Vijolice se za razliko od državnih prvakov niso veliko menjale udarne postave. Maribor je zapustil četrti najboljši strelec Sunny Omeregie in se odpravil v Izrael, najboljši trije strelci pa so ostali zvesti Milaničevi četi. Tudi kapetan Marcos Tavares in dolgoletni slovenski reprezentant Milivoje Novaković, ki se proti Olimpiji pogosto vpisujeta na seznam strelcev. Prišel je tudi povratnik Gregor Bajde, ki je že zadeval v polno na tekmah z Olimpijo.

V jesenskem delu je bil razigran tudi Dare Vršič, eden izmed številnih nekdanjih članskih reprezentantov Slovenije na delu na Štajerskem. Ko je nosil dres Olimpije, je bil prvi strelec 1. SNL, v tej sezoni, morda zadnji njegovi v mestu ob Dravi, saj se mu junija izteče pogodba s 13-kratnimi slovenskimi prvaki, pa izstopa tako z zadetki (4) kot tudi podajami (9). Tam je najboljši v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Kako se bo končal sobotni večni derbi v Ljudskem vrtu?

  • Z zmago Maribora.
    46,99 %
    616 glasov
  • Z remijem.
    5,95 %
    78 glasov
  • Z zmago Olimpije.
    47,06 %
    617 glasov
Oddanih 1311 glasov

Pri Olimpiji je s podajo pri zadetkih največkrat sodeloval desni bočni branilec Denis Klinar. Vijolice so ostale brez četrtega najboljšega podajalca Erika Janže, zmaji pa brez Velikonje in Zajca, ki sta sodelovala pri petih zadetkih.

Ogromna premoč Maribora

Maribor in Olimpija sta v 1. SNL, če upoštevamo tudi predhodnika zdajšnjega ljubljanskega kluba, ki domuje v Stožicah, odigrala 71 tekem. Statistika je prepričljivo na strani vijolic, saj so slast zmage občutile na skoraj vsaki drugi tekmi. Navijači ljubljanskega kluba niso imeli tako veliko razlogov za zadovoljstvo.

Na zadnjem večnem derbiju 1. SNL so se sredi oktobra 2016 v Stožicah veselili izbranci Darka Milaniča. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na zadnjem večnem derbiju 1. SNL so se sredi oktobra 2016 v Stožicah veselili izbranci Darka Milaniča. Foto: Grega Valančič/Sportida

Njihovi ljubljenci so največje tekmece na sončni strani Alp premagali le 15-krat. V soboto, ko se bo s tremi tekmami 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije uradno začel spomladanski del, imajo priložnost, da klavrn izkupiček v statistiki malce popravijo. Svoje načrte pa imajo tudi Mariborčani, ki bodo računali na bučno pomoč navijačev. Ljudski vrt je od torka razprodan …

 

Ne spreglejte