Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
15.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 15.11

7 let, 12 mesecev

Maribor na večni lestvici prehitel Olimpijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so v 1. SNL razred zase. To so dokazali tudi v tej sezoni, saj so že jesenski prvaki, čeprav so odigrali dve tekmi manj od najbližjega zasledovalca. Kako pa je bilo v zgodovini?

Mariborčani so na večni lestvici jesenskih prvakov, ki pa v nogometu ''ne nosi'' bistvene teže, saj se glavne nagrade kajpak delijo ob zaključku sezone, skočili na samostojno prvo mesto. Poprej so ga s petimi naslovi jesenskih prvakov delili s ''staro'' Olimpijo, zdaj pa je Milaničeva četa z gladko zmago nad Koprčani poskrbela, da je jesenski naslov v tej sezoni tudi teoretično končal v ''vijoličastih'' rokah. Čeprav je odigrala dve tekmi manj od večine tekmecev, ima pred Olimpijo pol ducata točk prednosti, prednost pa bi se lahko po zaključnem jesenskem dejanju, zaostalem srečanju med Rudarjem in Mariborom (9. decembra), izrazila celo z dvomestno številko. Z naslovom jesenskega prvaka se lahko pohvali sedem slovenskih klubov. V izbrani skupini je tudi Primorje (kar dvakrat), ki je neslavno poniknilo na prvoligaškem zemljevidu.

Pravilo, da je jesenski prvak na koncu nagrajen tudi z državno lovoriko, se v 1. SNL ni izkazalo za oprijemljivega. Gledano v celoti, čeprav v zadnjem času drži kot pribito. V zadnjih šestih sezonah je jesenski prvak še vedno osvojil prvenstvo, poprej pa je bila to bolj ali manj celo izjema. Zlasti v obdobju med letoma 1996 in 2003, ko je bil jesenski prvak na koncu najboljši le enkrat. To je uspelo znamenitim Prašnikarjevim ''bojevnikom'', ki so z Mariborom prestopili tudi prag skupinskega dela lige prvakov. V preostalih šestih primerih pa se je potrdil ''naravni fenomen'', da ''vijolice'' cvetijo spomladi, saj je Maribor šestkrat marljivo in učinkovito nadoknadil zaostanek za (štirimi različnimi) jesenskimi prvaki (Primorjem – 1996/97 in 2001/02, Olimpijo – 2000/01 in 2002/03, Muro – 1997/98 in Gorico – 1998/99). Tako je v zgodovini 1. SNL v 13 primerih obveljalo, da je jesenski prvak nadaljeval uspešno košnjo točk in si pozneje priigral še veliki naslov, v osmih primerih pa mu je spodletelo.

Maribor je po šestem naslovu jesenskega prvaka v samostojni vlogi zasedel vodilno mesto v še eni izmed ''večnih'' lestvic dosežkov v 1. SNL. Daleč najboljši je tudi po številu osvojenih državnih naslovov, saj je pred pol leta proslavil jubilejnega desetega in si ob klubskem grbu na dresu ponosno prišil simbolično zvezdico. Če je jesenski naslov v Sloveniji osvojilo sedem klubov, pa je odpiranje šampanjca po naslovu prvaka izkusilo le pet. Poleg Maribora so lepote prvega mesta po štirikrat občudovali Ljubljančani (v uvodnih štirih sezonah 1. SNL, prvič so jim jesenski naslov speljali Mariborčani) in Novogoričani, pod taktirko Slaviše Stojanovića so bili dvakrat prvaki Domžalčani (v sezoni 2006/07 so jesenski naslov osvojili brez poraza), pred tremi leti pa so navduševali Koprčani (2009/10). Nato pa se je začelo obdobje mariborske prevlade, ki ji ni videti konca.

Ne spreglejte