Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
2. 3. 2014,
21.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Mitja Viler Aleš Mertelj Nemanja Mitrović Dejan Djermanović Matija Škarabot

Nedelja, 2. 3. 2014, 21.58

8 let

Maribor na slovensko raven preklopil v 20 minutah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj je botrovalo najvišji zmagi Maribora v Ljubljani po letu 1998? ''Naredili smo nekaj ogromnih napak, ki jih zna tako dobra ekipa kaznovati,'' meni Nemanja Mitrović. Razlogi se skrivajo tudi drugje.

Iz mariborskega tabora so po derbiju deževale ocene, da to ni realna slika Olimpije in da bo drugačno razmerje moči vidno že čez dva tedna, ko se bosta večna tekmeca v Stožicah znova udarila za točke. Je ocena varljiva ali zgrajena na trdnih, oprijemljivih temeljih?

''Nismo imeli prave predstave o slovenskih tekmecih, saj smo bili mesec dni zdoma. Pred tekmo sem videl le, da je Olimpija pripeljala nove igralce. Po tekmi pa lahko povem, da to vendarle ni realna slika Olimpije. Manjkal je njen glavni igralec Omladič, Šporar pa se je hitro poškodoval. Olimpija bo v prihodnje še trd oreh, o tem sem prepričan,'' napoveduje Mitja Viler, ki se bo v bližnji prihodnosti naigral derbijev z Olimpijo. Proti Ljubljančanom se bo namreč čez nekaj tednov pomeril še na dveh polfinalnih tekmah pokalnega tekmovanja.

Čez dva tedna želi popraviti vtis

Če bodo zmaji želeli napredovati v pokalni finale, bodo morali pokazati bistveno več, kot so v nedeljo. ''Pričakoval sem več. Zmaga Maribora je poštena, saj je igral boljše od nas, mi pa smo naredili nekaj ogromnih napak, kar zna tako dobra ekipa kaznovati. Čestitke Mariboru,'' je zaupal branilec Olimpije Nemanja Mitrović, ki je imel kar nekaj preglavic s pokrivanjem hitrih Mariborčanov.

Prek protinapadov so sejali nemir pred vrati Aleksandra Šelige, vsi trije zadetki so padli po prodorih in podajah z bočnega položaja. ''Čez 14 dni je nova tekma z Mariborom, takrat bomo poskušali popraviti vtis,'' je obljubil mladi reprezentant.

Omladič in Šporar sta ključna igralca Olimpije

Koliko torej ljubljanskemu moštvu pomenita Nik Omladič in Andraž Šporar? Rezultat na dvoboju z Mariborom daje slutiti, da ogromno. Trener Milorad Kosanović je med pripravami poudarjal, da poudarek igre, ki prinaša priložnosti in zadetek, sloni na njunih plečih.

Tega pa na prvem letošnjem derbiju zaradi zdravstvenih težav nista mogla dokazati. ''Manjkala sta naša ključna igralca. Šporar je obetaven igralec, ob njegovem izhodu se je poznalo, da nam v napadu nekaj manjka. Upam, da se bo hitro pobral,'' je priznal visoki Mitrović.

Njegov soigralec Dejan Djermanović je moral po poškodbi nesrečnega Šporarja v igro vstopiti že v 23. minuti. Bil je neogret, razloge za rezultatsko zaušnico, ki proti Mariboru zaradi znanega rivalstva peče dvojno, pa vidi še drugje: "Obremenjujemo se sami s sabo. Nismo bili pravi, po prvem golu smo bili v psihološkem krču. V prvem delu si nismo ustvarili nobene prave priložnosti. Potem je bilo mogoče že prepozno, dobili smo še drugi gol,'' je z glavo zmajeval napadalec, ki ni vajen tega, da si Olimpija na dvoboju pripravi tako skromno število (pol)priložnosti.

Škarabot za selitev v zvezno vrsto izvedel tik pred zdajci

O razliki med ''evropskim'' Mariborom in tistim, ki se je v nedeljo predstavil v Ljubljani, je posrečeno spregovoril Viler. ''Potrebovali smo 20 minut, da smo preklopili na slovensko raven. Mendy se je na začetku srečanja obotavljal, nato pa je pokazal, kaj zna,'' je pokazala na napadalca vodilnega slovenskega prvoligaša, prehitrega za ljubljanske branilce.

''V prvem polčasu smo igrali v krču, v drugem pa boljše, a le do drugega prejetega gola. Nato smo razpadli in zasluženo izgubili,'' je športno priznal poraz Matija Škarabot, ki je odigral prvi večni derbi v 1. SNL. Presenetila ga je nova vloga v enajsterici. Pričakoval je, da bo na levi strani, a ga je trener preselil v zvezno vrsto. ''Za odločitev nismo vedeli do zadnjega trenutka. Bomo videli, kako bo naprej,'' se je v prihodnost zazrl Primorec, ki se v mislih že spogleduje s tekmo proti Krki. Priložnosti, da Olimpija pozdravi prvo letošnjo zmago.

Maribor se je derbija lotil profesionalno, saj je dan preživel v karanteni. ''Vsaka zmaga v Stožicah je sladka. To smo si želeli, preden smo se odpravili v Ljubljano. Ekipa se je po Evropi (četrtkovem izpadu proti Sevilli, op. p.) odzvala vrhunsko. To je lep uvod v sezono. Želimo si novih zmag, novih izzivov, biti še boljši in to pokazati na igrišču,'' je poudaril Aleš Mertelj, ki je v Stožicah nosil kapetanski trak v odsotnosti Marcosa Tavaresa.

Kot kapetan je ocenil še eno bleščečo predstavo Dareta Vršiča, ki je bil deležen zbadljivk ljubljanskih navijačev. ''Dare je super fant, odlično se je vključil v našo ekipo. Upam, da bo še napredoval in veliko pripomogel k našim rezultatom.''

Mariborčani lahko s takšnim razmišljanjem, kot ga je predstavil Mertelj, v domačih tekmovanjih uresničijo še veliko ciljev. Imajo še kar nekaj rezerv. V Stožicah je tako poleg Tavaresa manjkal tudi poškodovani Dejan Mezga, na stranskem tiru ostajata Marko Šuler in Matic Črnic. Če bo kateri izmed omenjenih čez 14 dni nared za dvoboj ter ob predpostavki, da bo boljši obraz ponudila Olimpija, bo novi večni derbi ponudil všečen nogomet, morda pa še bolj enakovreden boj. V nedeljo ga, sodeč po pogledu na semafor, v Stožicah ni bilo.

Ne spreglejte