Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

5

Natisni članek

Marcos Tavares NK Maribor NK Maribor NK Rudar Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 12. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ko v slačilnici vijolic zavlada tišina (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

5

Kapetan Maribora Marcos Tavares je bil v soboto veliki junak, saj je vijolice popeljal do sladke zmage nad Olimpijo, v sredo pa mu ni bilo do smeha. Brez zanj značilnega smeha je priznal, da si je Maribor na dvoboju z Rudarjem privoščil preveč napak, a tudi pojasnil, da Olimpija v njegovih očeh še ni prvak.

Mariborski klub ima navado, da po tekmi pred mikrofone predstavnikov sedme sile pošlje le enega ali dva nogometaša. Zadnje čase, ko se pri štajerskem nogometnem ponosu dogajajo takšni in drugačni pripetljaji, ki so v slačilnico in še kam drugam vnesli nemir, ostajajo zvesti odločitvi, da zadošča en sogovornik. Kot da bi se bali, da bi v občutljivih časih kdo hotel povedati kaj več, so se po zadnjih dveh srečanjih nagibali k rešitvi, da pred novinarje pošljejo le kapetana.

Ne ve, zakaj so tako padli v igri   

Brazilec Marcos Tavares, ki v mestu ob Dravi uživa veliko priljubljenost, je bil v soboto junak večnega derbija v Ljubljani. V Stožicah je izžareval srečo in zadovoljstvo, saj je vijolice ohranil v boju za naslov prvaka. Ko je manj kot sto ur pozneje stopil pred novinarje v Ljudskem vrtu, le nekaj minut po porazu z Rudarjem, je bil smrtno resen in potrt. Njegov prepoznavni znak, iskren nasmešek do ušes, je tokrat izostal. Kapetanu še zdaleč ni bilo do smeha, saj je doživel eno največjih razočaranj v zadnjih letih, njegova predstava pa ni mogla zadovoljiti nogometnih sladokuscev.

Mariborčanom po prvem polčasu ni kazalo slabo, saj so v izdihljajih uvodnega dela po hudi napaki vratarja Rudarja povedli z 1:0. | Foto: Mariborčanom po prvem polčasu ni kazalo slabo, saj so v izdihljajih uvodnega dela po hudi napaki vratarja Rudarja povedli z 1:0.

"Dobro smo začeli tekmo, vodili z 1:0, nato pa so se začele napake. Ko smo povedli z 2:1, smo bili spet nekaj časa dobri, v zadnjih desetih minutah pa nam je padla zbranost. Prejeli smo dva zadetka in na koncu izgubili. Ne vem, zakaj se je pripetil naš padec. Vsa ekipa je delala napake," je pojasnil napadalec, ki je v soboto s spretnim golom odločil zmagovalca večnega derbija, ko je napočil čas za domačo tekmo z Rudarjem, pa proti vratom Velenjčanov streljal s praznimi naboji.

Mariborčani so po porazu z Velenjčani razočarano popadali po zelenici in se prijemali za glavo. Niso mogli verjeti, da so si privoščili najverjetneje usoden poraz v boju za državno zvezdico. Kapetan je razkril, da je bilo ozračje v slačilnici po tekmi sprva zelo turobno. "V slačilnici smo bili najprej le tiho, nato pa smo se začeli pogovarjati o tem, kaj je šlo narobe. Radi bi čim prej odpravili napake."

O tem, kaj je šlo narobe, ni hotel govoriti z novinarji ali pa resnično še ni našel pravega odgovora. Odgovoril je kratko in jedrnato: "Ne vem."

Vijolicam v sredo ni ustrezal niti rezultat v Celju, kjer si je Olimpija z gostujočo zmago (celjski strateg Robert Pevnik je doživel sploh prvi poraz, odkar vodi Celjane) olajšala pot do naslova. Maribor lahko reši le še čudež, saj bi si morali zmaji v zadnjih dveh krogih privoščiti dva ogromna neuspeha.

"Po porazu z Rudarjem se počutimo zelo slabo. Vse stvari delamo z namenom, da bi postali prvaki, tako da nam je v tem trenutku zelo težko pri srcu. Mi smo Maribor in želimo zmagati na vsaki tekmi. Dali smo vse od sebe," je Tavares počasi izgovarjal besede in v mislih premleval dogodke s srečanja, ki bo zaznamovalo sezono 2015/16 kot manj uspešno od nekaterih prejšnjih.

Za zmago Olimpije je izvedel šele po tekmi

Mariborčani med srečanjem niso spremljali rezultata iz Celja. Niso ga objavljali niti v Ljudskem vrtu. "Za rezultat Olimpije smo izvedeli šele po koncu tekme. Olimpija ima zdaj tri točke prednosti, a bomo do 21. maja poskusili vse, da morda postanemo prvaki. Čakata nas še dve tekmi. Po zadnji z Gorico bomo videli, kdo je prvi in kdo ne. To bomo izvedeli 21. maja," ostaja trmast pri trditvah, da prvak še ni odločen.

Veselje nogometašev Rudarja po zmagovitem zadetku v peti minuti sodnikovega podaljška pred severno tribuno, na kateri so se zaradi zaprtega (kaznovanega) juga zbrale Viole. | Foto: Veselje nogometašev Rudarja po zmagovitem zadetku v peti minuti sodnikovega podaljška pred severno tribuno, na kateri so se zaradi zaprtega (kaznovanega) juga zbrale Viole.

Poleg nepričakovanega poraza, ki je v trenutku pokvaril vse dobro, kar je naredila zmaga na večnem derbiju v Stožicah, bodo igralci Maribora dvoboj z Rudarjem pomnili tudi po nenavadni praznini na južni tribuni.   

"Ko sem videl, da je jug prazen, je bilo malce čudno," je dejal 32-letni mariborski kapetan in takrat pokazal majhen, edini polnasmešek na novinarski konferenci. Hitro se je zresnil, saj so Mariborčani s porazom proti Rudarju najbrž zapravili zadnjo možnost, da bi še držali korak z Olimpijo in bili v resni igri za državni naslov. "Viole so navijale tako, kot je treba. Najpomembneje je, da imajo pozitivno energijo in da Mariboru pomagajo s tribun," ga to, da so bili pripadniki navijaške skupine Viole zbrani na nenavadnem mestu, severni tribuni, ni preveč zmotilo.

Spal je podobno kot nogometaši Olimpije s sobote na nedeljo

Najbolj sta ga zmotila rezultat in očitek, ki ga je poslušal še vso noč. Kako si je lahko Maribor kljub dvakratnemu vodstvu dovolil sanjski podvig Rudarja? Ko se je v sredo odpravljal v posteljo, mu je bilo verjetno podobno težko kot po sobotni infarktni tekmi nogometašem Olimpije, ki so ob spominu na pozni Tavaresov zadetek le težko zatisnili oči. Tokrat Brazilec ni bil junak, ampak žrtev. Okusil je tisto, kar je v soboto zakuhal Ljubljančanom, in spoznal, kako boleča so lahko razočaranja, ko zapraviš vodstvo, nato pa tik pred zdajci ostaneš še brez točk(e). V primeru Maribora celo državnega naslova.

Ne spreglejte