Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
12. 4. 2017,
14.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Luka Zahović Darko Milanič NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija pokal Slovenije naj gol Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 12. 4. 2017, 14.34

6 let, 6 mesecev

Luka Zahović

Največja kriza Zahovića, odkar se je vrnil v Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Luka Zahović, Milivoje Novaković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes bo eden največjih adutov za napredovanje Maribora v finale pokala Slovenije Luka Zahović. Najboljši strelec vijolic v tej sezoni je letos že odločil večni derbi v Ljudskem vrtu. Februarja je zatresel mrežo Olimpije in jo spravil na kolena. Če bi to ponovil še danes, ko se spopada z veliko strelsko krizo, bi Mariborčanom močno olajšal nalogo.

Napadalec Luka Zahović, ki je v tej sezoni s 15 zadetki (14 v prvenstvu, enim v pokalu) najboljši strelec Maribora, se ubada z najdaljšim strelskim postom. V polno ni zadel že pet tekem. Brez zadetka je 499 minut, iz igre pa ni zadel že 545 minut, saj je na srečanju z Aluminijem dosegel zadetek z bele točke.

Odkar ne zadeva, Maribor ne zmaguje

Ko ga selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec ni uvrstil na seznam kandidatov za tekmo s Škotsko, se je odzval mariborski klub in selektorja prosil za malce več spoštovanja. | Foto: Reuters Ko ga selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec ni uvrstil na seznam kandidatov za tekmo s Škotsko, se je odzval mariborski klub in selektorja prosil za malce več spoštovanja. Foto: Reuters Pomanjkanje njegovih zadetkov vpliva na rezultate vijolic, ki so v zadnjih petih nastopih premagale le enega tekmeca, najslabšega prvoligaša iz Radomelj, pa še tega na domačem igrišču s tesnih 1:0. Trikrat so Mariborčani remizirali (v Celju 1:1, v Krškem 1:1 in v Kopru 2:2), v prvi polfinalni pokalni tekmi pa v Ljubljani ostali praznih rok (1:2).

Statistika mladega napadalca Maribora je od trenutka, ko ga selektor Srečko Katanec ni uvrstil na seznam članske reprezentance, nato pa mu je v času reprezentančnega premora ponagajalo še zdravje, v rubriki zadetkov doživela strm padec. Prispeval je nekaj podaj in nesebično pomagal soigralcem, ko pa je skušal še sam zatresti mrežo, se mu ni izšlo.

Kdo se bo pomeril z Domžalami v finalu pokala Slovenije?

  • Maribor
    42,18 %
    116 glasov
  • Olimpija
    57,82 %
    159 glasov
Oddanih 275 glasov

Milanič verjame, da ni izgubil samozaupanja

V jesenskem delu je zabijal kot za stavo, v spomladanskem pa se mu je po spektakularnem zadetku v Novi Gorici ustavilo. | Foto: Sportal V jesenskem delu je zabijal kot za stavo, v spomladanskem pa se mu je po spektakularnem zadetku v Novi Gorici ustavilo. Foto: Sportal Na zadnjih tekmah je zapravil veliko zelo zrelih priložnosti, ki bi jih v jesenskem delu, ko je zabijal kot za stavo, zlahka pospravil v mrežo. Zdaj se zapravljene priložnosti kopičijo iz tekme v tekmo. Sin športnega direktorja Zlatka Zahovića se spopada z največjo neučinkovitostjo, odkar se je pozno poleti iz Heerenveena vrnil v Slovenijo.

"Verjamem, da ni izgubil vere vase. To ne sme biti v mislih fanta, ki ima pred seboj še svetlo prihodnost. Poznam ga dolgo, z njim delam nekaj mesecev in prepričan sem, da zelo verjame vase," je o strelski krizi jeseni zelo vročega napadalca konec prejšnjega tedna razmišljal trener Darko Milanič.

Kdo je takrat zadeval?

Darko Milanič in Zlatko Zahović napovedujeta napadalno igro Maribora z Luko Zahovićem v začetni postavi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Darko Milanič in Zlatko Zahović napovedujeta napadalno igro Maribora z Luko Zahovićem v začetni postavi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Danes za napredovanje v finale pokala Slovenije potrebuje zadetke. Nujno vsaj enega, morda še več. Če bi se odprlo mlademu Zahoviću, bi to Mariboru močno olajšalo delo. Strateg Milanič verjame vanj in ga bo uvrstil v začetno enajsterico, s katero napoveduje popolno ofenzivo na vrata Olimpije.

"Če pogledamo samo zadnje tekme, je jasno, da ni zadeval, a poglejmo še malo nazaj, v februar. Kdo je takrat zadeval? Kolikokrat je bil v strelski krizi tudi Marcos Tavares, pa je potem dosegal najpomembnejše zadetke. Težko je gledati samo eno zmago, bi nam bilo pa vsem skupaj lažje, če bi vse te priložnosti spreminjal v zadetke. Velikokrat se je dogajalo, da smo zadevali iz težkih položajev. Takrat smo nabirali točke, ker smo bili izredno učinkoviti. Zdaj je drugače, a to želimo spremeniti. Ne bomo pa nastopili nič drugače, kot smo na zadnji tekmi, ko smo igrali res dobro," je prepričan, da bodo njegovi izbranci proti Ljubljančanom pokazali podobno napadalno igro, kot so jo v soboto v Kopru.

Vsi nastopi Luke Zahovića za NK Maribor v tej sezoni:

Tekma Zadetki Koliko je igral?
Celje : Maribor 0:3 1 5 minut
Maribor : Radomlje 4:0 - 23 minut
Radomlje : Maribor 0:2 (pokal) - 90 minut
Krško : Maribor 1:2 - 90 minut
Koper : Maribor 1:2 1 79 minut
Rudar : Maribor 1:1 73 minut
Maribor : Domžale 3:1 1 2 minuti
Olimpija : Maribor 1:3 1 3 minute
Gorica : Maribor 1:1 (pokal) 1 90 minut
Maribor : Gorica 1:0 - 9 minut
Maribor : Gorica 0:0 (pokal) - 88 minut
Maribor : Celje 2:0 1 90 minut
Radomlje : Maribor 0:3 - 90 minut
Maribor : Krško 4:0 1 90 minut
Maribor : Koper 4:0 1 90 minut
Maribor : Rudar 1:0 1 90 minut
Domžale : Maribor 3:2 2 90 minut
Maribor : Olimpija 1:0 1 74 minut
Gorica : Maribor 2:4 2 90 minut
Maribor : Aluminij 4:1 1 79 minut
Celje : Maribor 1:1 - 90 minut
Maribor : Radomlje 1:0 - 90 minut
Krško : Maribor 1:1 - 90 minut
Olimpija : Maribor 2:1 (pokal) - 90 minut
Koper : Maribor 2:2 - 90 minut

Takrat se jim je maščevala neučinkovitost, tako da so Bonifiko kljub številnim priložnostim zapuščali le s točko (2:2). Danes bi za napredovanje nujno potrebovali zmago.

Pet najlepših zadetkov 28. kroga:

Ne spreglejte