Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
3. 12. 2011,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Joachim Löw Bert van Marwijk

Sobota, 3. 12. 2011, 10.06

8 let

Löwu in van Marwijku ni do smeha

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rivalstvo med sosedama, Nemčijo in Nizozemsko, bo prihodnje leto doživelo nov vrhunec. Velesili, ki sta se v kvalifikacijah sprehodili do Eura 2012, sta se znašli v isti skupini. V skupini smrti B.

Na največjih tekmovanjih sta začeli Nemčija (takrat ZRN) in Nizozemska pisati skupne zgodbe o vrhunskih dometih leta 1974, ko sta na Bavarskem odigrali ''atomski'' finale na svetovnem prvenstvu. Povedli so ''tulipani'', a so Nemci preobrnili rezultat in postali prvaki (2:1). Leta 1988 sta se sosedi srečali v polfinalu evropskega prvenstva. Znova v Nemčiji. V Hamburgu so bili tokrat boljši ''oranžni'', izločili gostitelje z 2:1, nato pa na krilih nepozabnega evrogola Marca van Bastna osvojili prvenstvo. Legendarni strelec je delil usodo tudi na petkovem žrebu v Kijevu in sodeloval pri obuditvi rivalstva med sosedama, ki sta se pred kratkim pomerili na prijateljskem srečanju. Nemci so Nizozemce suvereno odpihnili s 3:0 in dokazali, da so trenutno v boljši formi, van Marwijkova četa pa načrtuje v Ukrajini pohod na lovoriko. Slednjih je lačna, kar je pokazala že lani na jugu Afrike, ko bi se skoraj povzpela na svetovni prestol. ''To je najtežja skupina. Predstavlja nam najvežji možni izziv, je pa po svoje kar zaželeno, da odpremo prvenstvo v tako močni skupini,'' ne skriva velikih ciljev Joachim Löw. Nemški selektor je pokazal več odločnosti kot njegov starejši rojak Horst Hrubesch. Nemški zvezdnik izpred nekaj desetletij in junak evropskih prvenstev je skupaj z Dancem Petrom Schmeichlom, Francozom Zinedinom Zidanom in van Bastnom sodeloval pri plesu kroglic, po spoznanju, da se je Nemčija znašla v najtežji skupini, ki jo sestavljata še Portugalska in Danska, pa se je le kislo nasmehnil. Direktor nemške reprezentance Oliver Bierhoff je dejal, da pri Nizozemcih najbolj spoštuje napadalca Robina van Persieja, veliko spoštovanja pa je namenil tudi Portugalcem, prvim tekmecem na bližajočem se Euru. ''Proti Ronaldu in Portugalcem je vedno težko igrati. Leta 2008 nam je uspelo. Upam, da nam bo tudi tokrat,'' je omenil strelec zmagovitega zadetka za zadnji nemški veliki naslov (EP 1996).

Veliko Nizozemcev še vedno sovraži zahodne sosede zaradi zgodovinskih zamer, ki izhajajo iz ''temačnih let'' med drugo svetovno vojno. Če k temu dodamo še želji obeh reprezentanc, da se po dolgih letih čakanja podata na vrh in osvojita prvenstvo, bo v Ukrajini še zelo napeto. ''To bo največji izziv. Ko smo posneli skupno fotografijo z vsemi selektorji iz naše skupine, ni bilo nobenemu do smeha,'' je bil odkrit Bert van Marwijk. Nizozemski strokovnjak je izpostavil prednost, da se bodo njegovi izbranci na prvi tekmi pomerili z Dansko. Skandinavcem v skupini s tremi zasedbami,prepolnimi zvezdnikov, večina ne namenja resnejših možnosti za četrtfinale. Prav četrtfinale pa ponuja najboljšim iz skupine B ''lepo nagrado'', saj se bodo namerili na tekmeca iz skupine A, ki je ocenjena kot najlažja. V njej se bodo pomerile Poljska, Češka, Grčija in Rusija.

Ne spreglejte