Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
11.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Slavko Matić Lovro Cvek Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Zavrč

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 11.17

6 let, 7 mesecev

Mladi Hrvat: Olimpija in Maribor si ne zaslužita naslova

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

''Od Maribora in Olimpije sem pričakoval več,'' sporoča Lovro Cvek, eden izmed številnih predstavnikov hrvaške nogometne kolonije v Zavrču. V nedeljo je z zadetkom ponagajal Olimpiji, zdaj želi v polfinalu pokala izločiti Maribor.

Zavrč je nogometni fenomen. Klub, ki prihaja iz zaselka z manj kot 100 prebivalci, igra v slovenskem prvenstvu pomembno vlogo. Spada v zgornjo polovico razpredelnice in se še vedno poteguje za pokalno lovoriko, hkrati pa redno dviguje pritisk najboljšim slovenskim klubom. Maribor, s katerim se bodo Haložani kmalu pomerili v polfinalu pokala Slovenije, v tej sezoni sploh še ni premagal zeleno-rumenih, znanih po tem, da se v njihovi slačilnici zadržuje več Hrvatov kot Slovencev.

Eden izmed njih je tudi Lovro Cvek. Občasni mladi hrvaški reprezentant je kapetanski trak v Zavrču nosil že takrat, ko je bil najstnik. Zaupa mu tudi Slavko Matić, ki se je prejšnji teden vrnil v Haloze iz Kopra in navdušil proti najboljšima kluboma, kar jih lahko ponudi Prva liga Telekom Slovenije. Zavrč je prejšnjo sredo doma prekrižal načrte vijolicam, v nedeljo pa jo je v Stožicah le nekaj minut delilo od senzacionalne zmage nad Olimpijo. Ni je dočakal, a se iz slovenske prestolnice vseeno vrnil bogatejši za točko, s tem pa izrisal nasmeh na licih navijačev Maribora, saj so se vodilnim zmajem približali na dve točki.

Proti Olimpiji in Mariboru prisoten največji motiv

Zavrč je v tej sezoni proti Olimpiji in Mariboru odigral osem tekem. Doživel je le en poraz, ko je doma izgubil proti Ljubljančanom, takrat pa je bilo na račun sojenja podanih ogromno negativnih komentarjev, na vseh preostalih srečanjih pa je ostal neporažen in s tem dokazal, da premore igro, ki ne ustreza favoritom.

V Ljubljano je pripotovalo nekaj deset simpatizerjev Zavrča, ki so navijali od prve do zadnje minute.  | Foto: V Ljubljano je pripotovalo nekaj deset simpatizerjev Zavrča, ki so navijali od prve do zadnje minute.

''Olimpija in Maribor nam ustrezata. To so posebne tekme, prisoten je velik motiv, saj sta favorita za osvojitev naslova. Morda bi kakšen nogometaš iz naše ekipe želel kdaj zaigrati pri njih, zato nam motivacije ne manjka,'' se je smejalo 21-letnemu Hrvatu, ko se je po tekmi v Ljubljani vkrceval na klubski avtobus.

Bil je prešerne volje. V 69. minuti je povedel Zavrč v vodstvo in s pomočjo Blessinga Elekeja, od katerega se je žoga po strelu Hrvata odbila v mrežo Olimpije, razveselil goste. Zavrčani so v Stožicah računali tudi na pomoč nekaj deset navijačev, ki so prišli v Ljubljano opremljeni z dobro voljo, glasnimi grli in bobni, nogometaši pa jim niso ostali dolžni, pač pa še enkrat več stopili na žulj favorizirani Olimpiji.

Trener Matić je odličen psiholog

''Žal mi je, da nismo zdržali do konca. Branili smo prednost, a tik pred koncem dobili ta nesrečen gol (gol Elekeja, ki je zadel le zaradi tega, ker je žogo v lastno mrežo preusmeril nogometaš Zavrča Antić, op. p.). Lahko bi vzeli vse tri točke, kar bi nam veliko pomenilo v boju za četrto mesto, a se nam žal ni izšlo,'' je dejal Cvek, ki ga Maribor in Olimpija s predstavami v zadnjem tednu nista navdušila.

Zavrč je proti obema remiziral, Hrvat pa je šel korak dlje in dejal, da bi morala oba večna tekmeca za naslov pokazati bistveno več. ''Tako Maribor kot Olimpija si s takšnimi igrami definitivno ne zaslužita naslova. Niti prvi niti drugi. Morala bi pokazati več proti nekaterih manjšim ekipam. Dobro, nismo mi tako majhni (smeh), a smo vendarle po rangu pod njima,'' dodaja 20-letni Varaždinec.

Vrhunci srečanja med Olimpijo in Zavrčem (1:1):

Zavrč pod vodstvom Slavka Matića sploh še ni izgubil. Srb je v 1. SNL vodil Haložane na devetih srečanjih in vedno ostal brez poraza. ''Odličen psiholog je. Njegova vrnitev nas je dvignila. Hitro nas je spremenil. Daje nam upanje, da zmoremo in da lahko premagamo vsakogar. Tako preprosto je to,'' je odgovoril na vprašanje, v čem se je razlikoval od predhodnika Ivice Solomuna, ki je prejšnji teden zapustil trenerski stolček v eni najmanjših slovenskih občin. ''Trener je hitro odpravil zmešnjavo in odlično zložil kockice. Vsi dihamo drug za drugega, veliko se pogovarjamo, smo borbeni, se žrtvujemo drug za drugega. Zato nas dobri rezultati ne presenečajo.''

V pokalu nameravajo izločiti Maribor

Največji cilj Zavrča še ni izpolnjen. Čeprav mu gre odlično v prvenstvu in si je bolj ali manj že zagotovil obstanek v druščini najboljših, so njegove misli povezane še z nečim drugim. ''Pripravljeni smo, da se uvrstimo v finale pokala. Maribor je naša velika motivacija, uvrstitev v finale pa glavni cilj v tej sezoni. Tudi v prvenstvu lahko pridobimo še kakšno mesto,'' je izpostavil občasni mladi hrvaški reprezentant.

Haložani so v tej sezoni ostali neporaženi v Stožicah. Jeseni so zmagali, spomladi pa remizirali. | Foto: Haložani so v tej sezoni ostali neporaženi v Stožicah. Jeseni so zmagali, spomladi pa remizirali.

Edini nastop je vknjižil lani. Upa, da ne bo ostalo pri tem, da je bil to tudi njegov zadnji. ''Ni me bilo zraven že nekaj časa. Morda mi bo pa ta zadetek pomagal,'' se je nasmehnil Lovro, nam podal roko in se odpravil proti klubskemu avtobusu. Nogometaši Zavrča mislijo resno.  

Ne spreglejte