Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
1. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

nogomet liga prvakov liga prvakov Lionel Messi Lionel Messi Josep Guardiola Barcelona Manchester City Andraž Šporar Miha Mevlja Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 1. 11. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Pred torkovimi tekmami lige prvakov

Lionel Messi prihaja k svojemu nogometnemu očetu, obračun Slovencev v Madridu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Josep Guardiola, Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi novembrski dan ponuja nogometni spektakel lige prvakov, v kateri bomo na prvih tekmah četrtega kroga skupinskega dela videli številne zanimive obračune. Josep Guardiola bo z Manchester Cityjem gostil Barcelono Lionela Messija. Jan Oblak bo z Atleticom v Madridu pričakal Rostov Mihe Mevlje. Andraža Šporarja pa v Baslu čaka tekma proti PSG.

Derbi večera bo prav gotovo v skupini C, v kateri se bosta v Manchestru udarila Manchester City in Barcelona. Ta za napredovanje potrebuje le še točko, saj je ena izmed treh ekip v tej sezoni lige prvakov, ki ima še vedno stoodstotni izkupiček.

Glede na to, kako se je pred dvema tednoma končal prvi obračun teh dveh tekmecev, ko so Katalonci pred domačimi navijači zmagali kar s 4:0, se zdi, da ji na poti do cilja ne more spodrsniti.

Toda Manchester City, ki je bil po sijajnem nizu z začetka sezone (zmagal je na vseh desetih tekmah, ki jih je odigral) v manjši krizi, je pretekli konec tedna le zmagal. S 4:0 je v prvenstvu razbil West Bromwich Albion, za nameček v gosteh, in spomnil na dobre igre z začetka sezone. Blestel je povratnik v začetno enajsterico Argentinec Sergio Agüero, ki je že v uvodnem delu tekme zabil dva gola in potrdil, da je izvrsten golgeter.

Barcelona se je pretekli konec tedna mučila in zadnjeuvrščeno Granado premagala s pičlih 1:0. Pri Kataloncih bo ob Neymarju in Luisu Suarezu tako kot vedno v središču pozornosti Lionel Messi, ki se je na prvi tekmi izkazal s tremi zadetki. Argentinskega zvezdnika, ki je z zdajšnjim trenerjem Manchester Cityja osvojil številne lovorike in dvakrat postal tudi evropski prvak, se Angleži, ki se bodrijo tudi s podatkom, da na domačem igrišču niso izgubili že 12 tekem zapored, najbolj bojijo.

Potrebovali bodo brezhibno tekmo

"Vemo, da za zmago potrebujemo praktično brezhibno tekmo, a verjamemo, da jo lahko odigramo. Če nam ne bo uspelo, bomo tekmecu športno čestitali in se osredotočili na tekmo v Mönchengladbachu, ki je pred nami. V prvem polčasu tekme v Barceloni smo igrali dobro, a je bilo očitno, da so bili njeni napadalci takrat praktično neustavljivi. Toda tudi mi imamo zelo dobre nogometaše, zato sem optimist," večer pred tekmo pravi trener Cityja Josep Guardiola, ki ne bo mogel računati na kaznovanega prvega vratarja Claudia Brava.

Pri Manchester Cityju stavijo na dobro formo napadalca Sergia Agüera. | Foto: Reuters Pri Manchester Cityju stavijo na dobro formo napadalca Sergia Agüera. Foto: Reuters "Pričakujem podobno tekmo, kot je bila zadnja. Obe ekipi si želita enako, napadli bosta za zmago. Obe ekipi imata podobni filozofiji. Želimo si prvega mesta v skupini, tako se bomo tudi obnašali na igrišču. Morali bomo igrati dobro, z žogo in brez nje. Pokazati bomo morali sijajno predstavo in verjamem, da jo tudi bomo," je napad na zmago napovedal tudi trener gostov Luis Enrique, ki se bo moral znajti brez poškodovanih Andresa Inieste, Gerarda Piqueja, Jordija Albe, Jeremyja Mathieua in Aleixa Vidala. Nastopil bo skoraj brez celotne obrambe in ideologa igre, torej.

Manchester City ima po treh tekmah štiri točke. V primeru neuspeha bi se lahko pred zadnjima krogoma znašel v zahtevnem položaju. Borussia Mönchengladbach, ki je na tretjem mestu, ima le točko manj in bo tokrat napadla zmago na domačem štadionu proti Celticu, ki je le pri točki.

"Smo pred velikim izzivom, a verjamem, da smo sposobni zmagati," je dan pred tekmo odločno sporočil trener Nemcev Andre Schubert. "V ligi prvakov uživamo, a v tem tekmovanju želimo doseči tudi dober rezultat. Dali bomo vse od sebe, da nam uspe," pa je tekmo napovedal trener gostov Brendan Rodgers.

Jan Oblak je z Atleticom stoodstoten. Za potrditev napredovanja potrebuje zgolj še točko. | Foto: Reuters Jan Oblak je z Atleticom stoodstoten. Za potrditev napredovanja potrebuje zgolj še točko. Foto: Reuters
Jan Oblak potrebuje le še točko

V skupini D proti napredovanju drvi madridski Atletico. Jan Oblak in soigralci imajo devet točk. S točko bi si že zagotovili napredovanje. Glede na to, da gostijo ruski Rostov, zanj naj bi od prve minute igral še en slovenski reprezentant Miha Mevlja, Madridčani seveda pričakujejo, da bodo danes zvečer že v osmini finala.

"Morali bomo igrati dobro. Res je, da ima Rostov samo točko, a je do zdaj pokazal veliko. Verjamem, da smo kljub vsemu dovolj kakovostni, da izpolnimo cilj," pravi trener Atletica Diego Simeone. Nekaj besed pred obračunom dveh slovenskih nogometašev v glavnem mestu Španije je povedal tudi trener Rostova. "Ne bo nam lahko, saj igramo proti eni najboljših ekip na svetu. Atletico je boljši od nas, a se ne bomo kar tako predali," je dejal Ivan Daniliants.

V isti skupini bo nov korak proti napredovanju skušal narediti tudi münchenski Bayern. Eden izmed glavnih kandidatov za končni naslov je veliki favorit v gosteh pri PSV v Eindhovnu. Nizozemci so le pri točki, nov poraz bi bil zanje usoden, zato se ne bodo predali kar tako, a jasno je, da bodo morali za ugoden razplet presenetiti. 

Bo Andraž Šporar še drugič dočakal priložnost za igro na tekmi proti PSG? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo Andraž Šporar še drugič dočakal priložnost za igro na tekmi proti PSG? Foto: Guliverimage/Getty Images
Če gre soditi po besedah trenerja Basla, bo Andraž Šporar proti PSG igral

V skupini A morda dočakamo še en slovenski nastop. Nekdanji napadalec Olimpije Andraž Šporar bo na priložnost pri Baslu najverjetneje čakal na klopi. Glede na besede njegovega trenerja izpred nekaj dni jo bo na tekmi proti PSG morda dočakal. "Je prihodnost kluba in verjamem, da bo kmalu dokazal, da nam je lahko v veliko pomoč," je o slovenskem nogometašu, ki na zadnji prvenstveni tekmi sicer ni igral, povedal trener Basla Urs Fischer.

Njegov klub ima po polovici skupinskega tekmovanja le točko in bi danes že lahko zapravil možnosti za napredovanje. Bolj verjetno je, da se bo z Ludogorcem udaril za tretje mesto, ki prinaša nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa.

Bolgari bodo tokrat gostili Arsenal, ki je v izjemni formi in se v Angliji resno spogleduje z bojem za naslov prvaka. Londončani niso izgubili že 14 tekem zapored. V tem času so zbrali deset zmag. Na prvi tekmi proti Ludogorcu so zmagali s kar 6:0. Tokrat tako visoke zmage ne gre pričakovati, a vseeno je moštvo Arsena Wengerja velik favorit. Če si ne bi že danes zagotovilo osmine finala, bi bilo presenečenje.

Neapeljčani so doma proti Turkom doživeli šok. Se bodo tokrat v Istanbulu maščevali? | Foto: Guliverimage/Getty Images Neapeljčani so doma proti Turkom doživeli šok. Se bodo tokrat v Istanbulu maščevali? Foto: Guliverimage/Getty Images
Vodilni Napoli pri Turkih, ki so ga šokirali

Še skupina B, v kateri je zelo tesno. Vodilni Napoli, ki je v treh tekmah zbral šest točk, bo gostoval pri Bešiktašu, ta ima le točko manj. Neapeljčani bodo seveda šli na zmago, s katero bi si morda že zagotovili napredovanje. Skrbi jih le to, da niso v najboljši formi.

Konec tedna so izgubili na derbiju proti Juventusu v Torinu. To je bil že njihov tretji poraz na zadnjih petih tekmah. Edini poraz v ligi prvakov so doživeli prav pred dvema tednoma, ko so jih Turki presenetljivo premagali na njihovem igrišču. Lahko zdaj zgodbo ponovijo še pred glasnim domačim občinstvom?

Benfica bo nove točke, do zdaj jih je zbrala štiri, skušala v Lizboni osvojiti proti kijevskemu Dinamu. Ta je z le točko prikovan na dno lestvice. Benfica je v zelo dobri formi, na zadnjih štirih tekmah je štirikrat zmagala, in bo skušala Ukrajince premagati še drugič zapored. V Kijevu je bila od njih boljša z 2:0.

Skupina A:

Ludogorec – Arsenal

Torek ob 20.45, 4. krog skupine A lige prvakov. Štadion Vasilija Levskega v Sofiji. Sodnik: Bas Nijhuis (Nizozemska)

Verjetni postavi:

Ludogorec: Borjan; Minev, Moți, Palomino, Natanael; Dyakov, Anicet; Marcelinho, Wanderson, Cafu; Keserü.

Arsenal: Ospina; Jenkinson, Mustafi, Koscielny, Gibbs; Xhaka, Elneny; Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Iwobi; Giroud.

Basel – PSG

Torek ob 20.45, 4. krog skupine A lige prvakov. Štadion St. Jakobs Park. Sodnik: Ovidiu Hategan (Romunija).

Verjetni postavi:

Basel: Vaclík; Gaber, Suchy, Balanta, Traore; Serey Die, Xhaka; Calla, Delgado, Bjarnason; Doumbia.

PSG: Areola; Meunier, Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa; Matuidi, Verratti, Thiago Motta; Di María, Cavani, Lucas.

Skupina B:

Bešiktaš Napoli

Torek ob 18.45, 4. krog skupine B lige prvakov. Štadion Vodafone arena v Istanbulu. Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)

Verjetni postavi:

Bešiktaš: Fabri; Beck, Marcelo, Tošić, Adriano; Hutchinson, Inler; Quaresma, Tolgay Arslan, Olcay Şahan; Aboubakar.

Napoli: Reina; Hysaj, Chiricheș, Koulibaly, Strinić; Zielinski, Jorginho, Hamšík; Callejon, Gabbiadini, Mertens.

Benfica Dinamo Kijev                                                                                                    

Torek ob 20.45, 4. krog skupine B lige prvakov. Štadion La Luz v Lizboni. Sodnik: Clement Turpin (Francija).

Verjetni postavi:

Benfica: Ederson; Semedo, Luisão, Lindelöf, Grimaldo; Fejsa, Pizzi, Salvio, Cervi; Guedes, Mitroglou.

Dinamo Kijev: Rudko; Morožjuk, Kačeridi, Vida, Antunes; Ribalka; Cigankov, Sidorčuk, Bujalskij, Gonzalez; Junior Moraes.
 

Skupina C:

Manchester City Barcelona

Torek ob 20.45, 4. krog skupine C lige prvakov. Štadion City of Manchester. Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Verjetni postavi:

Manchester City: Caballero; Fernandinho, Otamendi, Stones, Kolarov; Fernando, Gündoğan; De Bruyne, Silva, Sterling; Agüero.

Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Mascherano, Umtiti, Digne; Rakitić, Busquets, Rafinha; Messi, Luis Suárez, Neymar.

Borussia Mönchengladbach Celtic

Torek ob 20.45, 4. krog skupine C lige prvakov. Štadion Borussia-Park v Mönchengladbachu. Sodnik: Jorge Sosua (Portugalska).

Verjetni postavi:

Borussia Mönchengladbach: Sommer; Korb, Elvedi, Vestergaard, Wendt; Kramer, Strobl; Johnson, Stindl, Hofmann; Hahn.

Celtic: Gordon; Gamboa, Lustig, Svijatčenko, Izaguirre; Brown, Bitton; Forrest, Rogic, Sinclair; Dembele.

Skupina D:

Atletico Madrid – Rostov

Torek ob 20.45, 4. krog skupine D lige prvakov. Štadion Vicenteja Calderona v Madridu. Sodnik: Craig Thompson (Škotska).

Verjetni postavi:

Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Godin, Savić, Filipe Luís; Níguez, Gabi, Koke, Carrasco; Griezmann, Gameiro.

Rostov: Džanajev; Kireev, Navas, Granat, Mevlja, Kudrjašov; Erokhin, Noboa, Gatskan, Poloz; Azmoun.

PSV Eindhoven – Bayern München

Torek ob 20.45, 4. krog skupine Dlige prvakov. Štadion Phillips Stadium v Eindhovnu. Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija).

Verjetni postavi:

PSV Eindhoven: Pasveer; Arias, Isimat-Mirin, Moreno, Willems; Pröpper, Guardado, Ramselaar; Bergwijn, Luuk de Jong, Pereiro.

Bayern München: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Alaba; Thiago, Alonso, Vidal; Robben, Müller, Lewandowski.

 

 

Ne spreglejte