Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2019,
23.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

1

Natisni članek

Tottenham UEFA liga prvakov Barcelona Liverpool Ajax

Sreda, 1. 5. 2019, 23.00

1 leto

Liga prvakov, polfinale (prvi tekmi)

Barcelona po Messijevem šovu do lepe prednosti proti Liverpoolu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

1

Lionel Messi | Lionel Messi je v tej sezoni na španskem prvenstvu dosegel že 34, v ligi prvakov pa 12 zadetkov. | Foto Reuters

Lionel Messi je v tej sezoni na španskem prvenstvu dosegel že 34, v ligi prvakov pa 12 zadetkov.

Foto: Reuters

V boju za evropsko klubsko krono so ostali le še štirje klubi. Na prvih tekmah polfinala sta si prednost priigrala Ajax in Barcelona. Katalonci so v sredo na domačem Camp Nouu s 3:0 premagali sicer izredno razpoloženi Liverpool, en zadetek je dosegel Luis Suarez, dva pa Lionel Messi, ki je zabil svoj jubilejni 600. gol za Blaugrano. Že v torek je v uvodnem polfinalnem dejanju lige prvakov Ajax v Londonu z 1:0 odpravil Tottenham. Pri Londončanih je izstopala odsotnost najboljših napadalcev, Ajax pa je prišel na Otok spočit, saj je po dogovoru z vsemi nizozemskimi prvoligaši preskočil zadnjo tekmo v prvenstvu.

V Barceloni je katalonski nogometni ponos gostil Liverpool in bil v prvem polčasu na trenutke celo v podrejenem položaju, v 26. minuti pa sta udarila Jordi Alba in Luis Suarez. Prvi je poskrbel za lepo podajo v kazenski prostor gostov, Suarez pa je utekel in žogo pospravil za hrbet Allisona Beckerja. 

Messijev šov za udobno pot v Liverpool

V drugem polčasu so Liverpoolčani pritisnili za izenačenje, v 75. minuti pa doživeli še en hladen tuš. Messi je spet prebil obrambno vrsto gostov, žogo spravil do Suareza, ta je streljal in zadel prečko, žoga se je srečno odbila do Messija in ta je zabil za 2:0. le nekaj minut kasneje je argentinski čarovnik udaril še s prostega strela in povišal na 3:0.

Lionel Messi
Sportal Vesoljec Messi po novi čarovniji kritičen do navijačev Barcelone

Messi je natančno pred 14 leti zabil svoj prvi gol za Barcelono (takrat star 17 let je na igrišču zamenjal Samuela Eto'oja in zatresel mrežo Albaceteja na tekmi španske lige), danes je že pri okrogli skupni številki 600).  

Luis Suarez je Barcelono popeljal v vodstvo z 1:0. | Foto: Reuters Luis Suarez je Barcelono popeljal v vodstvo z 1:0. Foto: Reuters

V Barceloni so imeli Liverpoolčani dobro podporo svojih navijačev, ki so povzročili nekaj preglavic lokalnim policistom. Danes so nekaj turistov in lokalnih prodajalcev porinili v mestne fontane, so poročali otoški mediji, bolj agresiven stik s policisti so imeli v torek, v srwedo pa so takole prepevali na mestnih trgih:

Kar se tiče zdravstvenih težav, v taborih španskega in angleškega predstavnika nimajo večjih skrbi. Pri Barceloni pričakovano ni bilo Rafinhe (poškodba kolena), pri Liverpoolu pa so Roberta Firmina (lažja poškodba dimelj) posadili na klop za rezerviste, medtem ko Adama Lallane (mišica) ni bilo v kadru.

Povratni tekmi bosta prihodnji teden, veliki finale pa 1. junija na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu.

Jürgen Klopp
Sportal Klopp užalil navijače Barcelone, Valverde umirja strasti

Donny van de Beek je Ajax popeljal v vodstvo. | Foto: Reuters Donny van de Beek je Ajax popeljal v vodstvo. Foto: Reuters

Ajax do zmage v Londonu

Tottenham doživlja ene najlepših trenutkov v klubski zgodovini, saj prvič igra v polfinalu lige prvakov. Za nameček se to dogaja na nedavno odprtem lepotcu Tottenham Hotspurju, a nizozemski klub je v Londonu hitro povedel. 

Jan Vertonghen je prejel udarec v obraz in poskušal nadaljevati, a ga je v 38. minuti zamenjal Moussa Sissoko. | Foto: Reuters Jan Vertonghen je prejel udarec v obraz in poskušal nadaljevati, a ga je v 38. minuti zamenjal Moussa Sissoko. Foto: Reuters Ajax je v 17. minuti v vodstvo popeljal Donny van de Beek, ki je v kazenskem prostoru brez težav matiral vratarja Tottenhama Huga Llorisa.

Za dodatno slabo voljo Angležev je poskrbela poškodba Jana Vertonghna, ki je prejel udarec v nos, poskušal nadaljevati, a se komaj obdržal na nogah, tako da je moral Mauricio Pochettino v 38. minuti opraviti menjavo. V igro je vstopil Moussa Sissoko, gostitelji pa so se nato le razigrali in postali nevarnejši za vrata Andrea Onane, a do polčasa jim ni uspelo zadeti.

V drugem polčasu so domači nogometaši pritisnili na vrata Ajaxa, ustvarili so si nekaj lepih priložnosti, a brez uspeha. Gledalci do konca tekme niso več videli zadetkov, v drugem polčasu so bili še najbliže zadetku Nizozemci, ki so v enem izmed protinapadov v 78. minuti še drugič zapretili, a je David Neres zadel vratnico.

Tottenham Ajax
Sportal Američan ostro napadel zdravnike Tottenhama

 

Izjemna kulisa na štadionu Tottenham Hotspur. | Foto: Reuters Izjemna kulisa na štadionu Tottenham Hotspur. Foto: Reuters Zdesetkan napad Tottenhama ob nepravem času

Ajax želi po Realu in Juventusu vzeti mero še Tottenhamu. | Foto: Reuters Ajax želi po Realu in Juventusu vzeti mero še Tottenhamu. Foto: Reuters V napadu Tottenhama je zevala ogromna praznina. Prvi strelec, največji as in kapetan angleške reprezentance Harry Kane? Poškodovan. Junak četrtfinalne zmage nad Manchester Cityjem Son Heung-min? Kaznovan. Vedno nevaren Argentinec Eric Lamela? Poškodovan.

Na voljo je bil le Fernando Llorente, 34-letni Španec, ki je v tekmo vstopil s stažem veterana, a tudi z bogatimi izkušnjami z igranjem v ligi prvakov. Nenazadnje se je leta 2015 z Juventusom uvrstil v finale. Zdaj želi ponoviti podvig še z Londončani, a na prvi tekmi se ni vpisal med strelce. Trener Mauricio Pochettino je poleg treh pomembnih napadalcev pogrešal tudi branilca Sergea Aurierja in zveznega igralca Harryja Winksa.

Na drugi strani je pri nizozemskem velikanu manjkal le Hassane Bande. Osrednji stebri razigranega kluba, ki mu konec prejšnjega tedna ni bilo treba stopiti na zelenico, saj se je v dogovoru s solidarnimi nizozemskimi prvoligaškimi klubi celoten krog prestavil, so dobili prvo tekmo.

Ne spreglejte