Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
24. 8. 2016,
23.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Benjamin Verbič Bojan Jokić Petar Stojanović liga prvakov liga prvakov

Sreda, 24. 8. 2016, 23.12

6 let, 7 mesecev

liga prvakov, kvalifikacije, play-off (povratne tekme)

Slovenca z Danci in Hrvati v nogometni raj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Znanih je vseh 32 udeležencev sezone 2016/17 lige prvakov. Kot zadnji se je v elitno evropsko ligo z Dinamom po podaljških uvrstil Petar Stojanović. Slovenski reprezentant je imel pri novem uspehu Zagrebčanov pomembno vlogo. Veseli se tudi Benjamin Verbič, ki je prag nogometnega raja prestopil s Köbenhavnom.

Petar Stojanović je Dinamu priskrbel podaljške v Salzburgu in se uvrstil v ligo prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Petar Stojanović je Dinamu priskrbel podaljške v Salzburgu in se uvrstil v ligo prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images Zagrebški Dinamo bo še četrtič v zadnjih šestih sezonah igral v skupinskem delu lige prvakov. Da je tako, je v veliki meri pripomogel tudi Petar Stojanović. Slovenski reprezentant, ki je igral od prve do zadnje minute tekme v Salzburgu, je namreč tik pred koncem poskrbel za podajo, po kateri so hrvaški prvaki zabili gol in poskrbeli za izenačenje na 1:1, ki je, tudi prva tekma se je končala z istim izidom, pomenila podaljške. V teh so Zagrebčani že po petih minutah zadeli še drugič in se veselili velikega uspeha.

Lahko bi bilo tudi drugače, saj je glavni sodnik tekme, Škot Craig Thomson, pri vodstvu avstrijskega prvaka z 1:0 spregledal očitno enajstmetrovko za Salzburg po igranju enega izmed branilcev gostov z roko v svojem kazenskem prostoru.

Kazalo je, da bo podaljške igral tudi Benjamin Verbič s Köbenhavnom, ki je na Ciper pripotoval z zmago z 1:0. Vse do 69. minute jo je proti Apoelu uspešno branil, a nato prejel gol. Zdelo se je, da po rednem delu igre ne bomo videli končnega zmagovalca, a nato so Danci tik pred koncem tekme zadeli in poskrbeli za velik uspeh. Nekdanji nogometaš Celja, ki je bil na igrišču od prve do zadnje minute, bo imel tako že čez nekaj tednov priložnost za debi v elitni evropski nogometni ligi.

Kdo so preostali Slovenci v ligi prvakov?

Ob Verbiču in Stojanoviću bomo imeli Slovenci v ligi prvakov v tej sezoni še štiri predstavnike. Jana Oblaka, ki je član finalista prejšnje sezone Atletica Madrida, Kevina Kampla (Bayer Leverkusen), Ažbeta Juga, ki je rezervni vratar lizbonskega Sportinga in Andaža Šporarja (Basel).

Se je Joe Hart poslovil od Man Cityja? | Foto: Guliverimage/Getty Images Se je Joe Hart poslovil od Man Cityja? Foto: Guliverimage/Getty Images V ligo prvakov so se uvrstili še Borussia Mönchengladbach, ki je doma ponižala švicarski Young Boys (6:1), ruski Rostov, ki je poskrbel za potop štirikratnega evropskega prvaka, Ajax iz Amsterdama je premagal kar s 4:1, in pričakovano Manchester City, ki je po visoki zmagi v Bukarešti (5:0) Steauo tokrat premagal z 1:0.

Trener angleškega velikana Josep Guardiola je med vratnicama tokrat priložnost ponudil Joeju Hartu, ki je po prihodu slovitega španskega trenerja na izhodnih vratih kluba iz Manchestra in je morda odigral zadnjo tekmo v dresu kluba, čigar barve brani že vrsto let.

Rimljani v solzah, Škoti so nepričakovano trepetali v Izraelu

Veselje Porta in žalost Rimljanov. | Foto: Reuters Veselje Porta in žalost Rimljanov. Foto: Reuters V torek je bilo na sporedu prvih pet tekem. 

Najbolj zanimivo je bilo v Rimu, kjer je Roma pričakala Porto z ugodnim rezultatom s prve tekme (1:1). Za napredovanje ji je zadostoval tudi remi brez zadetkov. Rimljani so bili prepričani, da jim bo uspelo, a so doživljali šok za šokom. Najprej so se po osmih minutah znašli v zaostanku z 0:1, potem so ob koncu prvega polčasa ostali brez izključenega kapetana Danieleja De Rossija in na začetku drugega dela igre še brez Brazilca Emersona. V zadnji tretjini tekme so Portugalci zadeli še dvakrat in poskrbeli za solze v očeh italijanskega prvoligaša.

Monaco je z 1:0 premagal Villarreal, pri katerem slovenskega reprezentanta Bojana Jokića ni bilo niti na klopi, saj ga Španci niso prijavili za ligo prvakov, in napredoval s skupnim izidom 3:1. Poljski prvak Legia je že na Irskem premagal Dundalk z 2:0 in zdelo se je, da bodo nogometaši iz Varšave brez težav napredovali, a so na koncu trepetali, saj so gostje vodili z 1:0 in imeli še nogometaša več, potem ko je bil pri Legii sredi drugega polčasa izključen češki branilec Adam Hloušek. Na koncu je Poljakom le uspelo.

Podobno velja za velikana škotskega nogometa Celtic, ki je v Glasgowu Hapoel Be'er Shevo premagal s 5:2, a nato v Izraelu že na začetku drugega polčasa zaostajal z 0:2. Če bi prejel še en gol, bi izpadel, a ga na srečo številnih škotskih navijačev ni.

Viktoria Plzen je z 2:2 remizirala z Ludogorcem. Ker je na prvi tekmi zmagal z 2:0, je bolgarski prvak napredoval.

Žreb skupin lige prvakov bo v četrtek v Monte Carlu.

Liga prvakov, kvalifikacije, play-off (povratne tekme):

Torek, 23. avgust:
Hapoel Beer Sheva (Izr) : Celtic Glasgow (Ško) 2:0 (1:0) /2:5/
Sahar 21., Hoban 48.

Legia Varšava (Pol)  : Dundalk (Irs) 1:1 (0:1) /2:0/
Kucharczyk 92.; Benson 19.; R.K.: Hlousek 67./Legia

Monaco (Fra) : Villarreal (Špa) 1:0 (0:0) /2:1/
Fabinho 91./11m
Bojana Jokića pri Villarrealu ni bilo niti na klopi.

Roma (Ita) : Porto (Por) 0:3 (0:1) /1:1/
Felipe 8., Layun 73., Corona 75.; R.K.: De Rossi 39., Emerson 50./oba Roma

Viktoria Plzen (Češ) : Ludogorec Razgrad (Bol) 2:2 (1:0) /0:2/
Duriš 7., Mateju 64.; Misidjan 16., Keseru 90.

Sreda, 24. avgust:
APOEL Nikozija (Cip) : Köbenhavn (Dan) 1:1 (1:0) /0:1/
Soterieu 69.; Santander 86.
Benjamin Verbič je za Köbenhavn igral 88 minut.

Borussia Mönchengladbach (Nem) : Young Boys (Švi) 6:1 (3:0) /3:1/
Hazard 9., 64., 84., Raffael 33., 40., 77.; Ravet 89.

Rostov (Rus) : Ajax Amsterdam (Niz) 4:1 (1:0) /1:1/
Azmoun 34., Erkohin 52., Noboa 60., Poloz 66.; Klaassen 84./11m; R.K.: Kudrjašov 83./Rostov

Manchester City (Ang) : Steaua Bukarešta (Rom) 1:0 (0:0) /5:0/
Delph 56.

Red Bull Salzburg (Avt) : Dinamo Zagreb (Hrv) 1:2* (1:1, 1:0) /1:1/
Lazaro 20.; Fernandes 89.; Soudani 95.
Petar Stojanović je za Dinamo igral 120 minut.

// - rezultati prvih tekem
*-po podaljških

V odebeljenem tisku so napisane ekipe, ki so napredovale.

 

Ne spreglejte