Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Real Madrid Aleksander Čeferin Michel Platini UEFA NK Olimpija NK Olimpija Matjaž Kek Rijeka

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 4.00

1 leto

Liga prvakov 2017/18

Evropa gre še zadnjič na roko Mariboru in Keku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
maribor krško krsko 1 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski nogometni prvak Maribor bo čez dober mesec dni začel kvalifikacije za ligo prvakov. Če se bo hotel v sezoni 2017/18 družiti z evropsko elito, bo moral preskočiti tri ovire. To bo zadnja sezona, v kateri bo deležen posebne naklonjenosti Evropske nogometne zveze (Uefa). V sezoni 2018/19 se bo slovenskemu prvaku neprimerno težje prebiti v ligo prvakov.

S spektakularnim finalom lige prvakov med Realom in Juventusom (4:1), ki je v Cardiffu osrečil srca privržencev belih baletnikov, je v soboto padel zastor na evropsko klubsko sezono 2016/17. Madridski Real se je vpisal v zgodovino kot prvi zaporedni prvak v 25-letni zgodovini lige prvakov.

Nova sezona se bo začela že konec meseca

Če ne bo kadrovskih sprememb med poletjem, bosta v skupinskem delu lige prvakov v novi sezoni zagotovo nastopila vsaj dva Slovenca. Vratar Atletica Jan Oblak in napadalec Basla Andraž Šporar. | Foto: Guliverimage/Getty Images Če ne bo kadrovskih sprememb med poletjem, bosta v skupinskem delu lige prvakov v novi sezoni zagotovo nastopila vsaj dva Slovenca. Vratar Atletica Jan Oblak in napadalec Basla Andraž Šporar. Foto: Guliverimage/Getty Images Kdo bo član evropske nogometne klubske smetane v prihodnji sezoni? Za zdaj je znanih 22 izmed 32 udeležencev, preostalih deset bodo podale kvalifikacije. Pet jih bo prišlo iz skupine prvakov, pet pa izmed klubov iz najmočnejših držav, ki niso zasedli prvega mesta. Bo med njimi tudi Maribor?

Nova sezona lige prvakov (2017/18) se bo začela že konec meseca, le dobre tri tedne po finalu v Cardiffu. Začela se bo s prvimi tekmami prvega kroga kvalifikacij, v katerih bo nastopilo deset prvakov članic Uefe z najslabšimi koeficienti.

Slovenske barve bo letos v kvalifikacijah zastopal Maribor, ki se je v zadnjih dveh desetletjih med najboljše zavihtel že dvakrat in dokazal, da lahko velikanom mešajo štrene tudi manjši, a nič manj srčni in borbeni klubi.

Vijolice bodo začele evropsko pot v drugem krogu kvalifikacij. Dejavne bodo že čez dober mesec dni (11. oziroma 12. julija), tako da jih čakajo kratke poletne počitnice.

Že znani udeleženci skupinskega dela lige prvakov 2017/18 (22):

Klub (država) Uvrstitev v domačem prvenstvu
Real Madrid (Španija) 1. mesto + branilec evropskega naslova
Barcelona (Španija) 2. mesto
Atletico Madrid (Španija) 3. mesto
Bayern München (Nemčija) 1. mesto
RB Leipzig (Nemčija) 2. mesto
Borussia Dortmund (Nemčija) 3. mesto
Chelsea London (Anglija) 1. mesto
Tottenham London (Anglija) 2. mesto
Manchester City (Anglija) 3. mesto
Juventus Torino (Italija) 1. mesto
Roma (Italija) 2. mesto
Benfica Lizbona (Portugalska) 1. mesto
Porto (Portugalska) 2. mesto
Monaco (Francija) 1. mesto
Paris St. Germain (Francija) 2. mesto
Spartak Moskva (Rusija) 1. mesto
Šahtar Doneck (Ukrajina) 1. mesto
Anderlecht Bruselj (Belgija) 1. mesto
Feyenoord Rotterdam (Nizozemska) 1. mesto
Bešiktaš Istanbul (Turčija) 1. mesto
Basel (Švica) 1. mesto
Manchester United (Anglija) 6. mesto, a je osvojil ligo Europa

Manchester United je poskrbel, da lahko Anglijo v prihodnji sezoni v ligi prvakov zastopa pet klubov. Če bo Liverpool uspešen v kvalifikacijah ... | Foto: Reuters Manchester United je poskrbel, da lahko Anglijo v prihodnji sezoni v ligi prvakov zastopa pet klubov. Če bo Liverpool uspešen v kvalifikacijah ... Foto: Reuters Angleži kar s petimi?

V zadnjih letih, ko je obveljalo t. i. Platinijevo pravilo o tem, da se prvaki držav v kvalifikacijah ne smejo meriti s klubi najmočnejših lig v Evropi, ki niso bili najboljši v svoji državi, so jim bila vrata med evropsko elito večkrat odprta zelo široko.

Vsako sezono si je v kvalifikacijah nastop med najboljšimi zagotovilo pet prvakov držav, ki na jakostni lestvici Uefe, v kateri se meri uspešnost klubskih udeležencev v evropskih tekmovanjih v zadnjih petih letih, ne zasedajo vodilnih 15 mest.

Kako se bo razpletla evropska sezona za NK Maribor?

  • Zaigral bo v skupinskem delu lige prvakov
    19,01 %
    193 glasov
  • Zaigral bo v skupinskem delu lige Europa
    36,85 %
    374 glasov
  • Izpadel bo v kvalifikacijah za ligo Europa
    26,21 %
    266 glasov
  • Izpadel bo v kvalifikacijah za ligo prvakov
    17,93 %
    182 glasov
Oddanih 1015 glasov

Najboljše tri države (Španija, Anglija in Nemčija) lahko računajo na štiri udeležence (Anglija jih ima izjemoma celo pet, saj je Manchester United osvojil evropsko ligo in prejel nagrado avtomatičnega nastopa v skupinskem delu lige prvakov), naslednje tri (Italija, Portugalska in Francija) imajo tri, države od 7. do 15. mesta pa dva (Rusija, Ukrajina, Belgija, Nizozemska, Turčija, Švica, Češka, Grčija in Romunija).

V skupinski del lige prvakov se bo z Rijeko skušal prebiti nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. V kvalifikacijah bi se lahko pomeril tudi z nekdanjim klubom Mariborom. | Foto: Grega Valančič/Sportida V skupinski del lige prvakov se bo z Rijeko skušal prebiti nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. V kvalifikacijah bi se lahko pomeril tudi z nekdanjim klubom Mariborom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vse druge, med njimi je tudi Slovenija (med 55 članicami Uefe zaseda 30. mesto), v boju za ligo prvakov zastopajo le njihovi prvaki.

Kdo se bo meril v kvalifikacijah za ligo prvakov?

Skupina prvakov (42 klubov za pet vstopnic): Slavia Praga (Češ), Olympiakos Pirej (Grč), Viitorul Konstanca (Rom), Red Bull Salzburg (Avt), Rijeka (Hrv), Köbenhavn (Dan), Celtic Glasgow (Ško), Legia Varšava (Pol), APOEL Nikozija (Cip), BATE Borisov (Blr), Malmö (Šve), Rosenborg (Nor), Hapoel Be'er Sheva (Izr), Qarabag Baku (Aze), Partizan Beograd (Srb), Astana (Kaz), Ludogorec Razgrad (Bol), Maribor (Slo), Žilina (Slk), Honved Budimpešta (Mad), Šerif Tiraspol (Mol), FH (Isl), Samtredia (Gru), IFK Mariehamn (Fin), Zrinjski Mostar (BiH), Kukesi (Alb), Vardar Skopje (Mak), Dundalk (Irs), Spartaks Jurmala (Lat), Dudelange (Luk), Budućnost Podgorica (ČG), Žalgiris Vilnius (Lit), Linfield (SIr), Tallinn (Est), Alaškert (Arm), Vikingur Gota (Fer), Hibernians (Mal), The New Saints (Wal), Europa (Gib), Santa Coloma (And), La Fiorita (SMa), Trepca'89 (Kos)  

Skupina neprvakov (15 klubov za pet vstopnic): Sevilla (Špa), Liverpool (Ang), Sporting Lizbona (Por), Hoffenheim (Nem), Napoli (Ita), Ajax Amsterdam (Niz), Istanbul Basaksehir (Tur), Young Boys (Švi), Viktoria Plzen (Češ), AEK Atene (Grč), Steaua Bukarešta (Rom), Nice (Fra), CSKA Moskva (Rus), Dinamo Kijev (Ukr), Club Brügge (Bel)

Kmalu se obetajo spremembe

Nova pravila lige prvakov, ki bodo stopila v veljavo v sezoni 2018/19, so bila sklenjena le mesec dni pred prihodom Aleksandra Čeferina na položaj predsednika Uefe. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nova pravila lige prvakov, ki bodo stopila v veljavo v sezoni 2018/19, so bila sklenjena le mesec dni pred prihodom Aleksandra Čeferina na položaj predsednika Uefe. Foto: Guliverimage/Getty Images Prihodnje poletje bo že drugače. Sezona 2018/19 bo ponudila nekaj sprememb, ki se jih slovenski prvak in njemu primerljivi klubi ne bodo razveselili. Kvota mest, ki si jih bodo lahko razdelili najboljši klubi iz manj močnejših prvenstev, se bo zmanjšala. Na voljo ne bo več pet vstopnic, ampak najverjetneje le tri.

Na drugi strani bodo ogromno pridobile največje države, saj bodo imele štiri najboljše države (trenutno so to Španija, Nemčija, Anglija in Italija) v skupinskem delu neposredno kar 16 klubov. Vse po štiri.

Bo pa takrat zaživelo vsaj novo olajševalno pravilo za slovenskega prvaka. Vsi klubi, ki bodo v sezoni 2018/19 izpadli v prvem ali drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, bodo za razliko od zdajšnjega formata še lahko sodelovali v kvalifikacijah za evropsko ligo. Tako bodo vsi prvaki dobili priložnost, da osvojijo tolažilno nagrado in nastopijo v evropski ligi, ki bo v sezoni 2018/19 zaživela z bistveno višjim denarnim skladom, zato bo tudi privlačnejša.

Kako dolgo bo trajala evropska sezona 14-kratnih slovenskih prvakov, ki bodo 20. junija izvedeli ime tekmeca v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov? | Foto: Vid Ponikvar Kako dolgo bo trajala evropska sezona 14-kratnih slovenskih prvakov, ki bodo 20. junija izvedeli ime tekmeca v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov? Foto: Vid Ponikvar

Udeležencem se nasmihajo milijoni 

Real Madrid je v soboto odpravil Juventus s 4:1 in postal evropski prvak. | Foto: Reuters Real Madrid je v soboto odpravil Juventus s 4:1 in postal evropski prvak. Foto: Reuters Maribor se zaveda, da tako velike priložnosti, kot se mu v ligi prvakov ponuja v sezoni 2017/18, še dolgo ne bo dočakal. Ogromna motivacija so tudi denarne nagrade. Uefa še ni sporočila, ali se bo kaj spremenilo in bodo klubi dobili še večje finančne nagrade, kot so si jih razdelili v pravkar končani sezoni.

Prvak Real je zgolj od nagrad prejel skoraj 60 milijonov evrov, vsak udeleženec skupinskega dela pa je postal bogatejši za 12,7 milijona evrov.

Zato bo boj za mesto med 32 elitnih evropskih klubov zelo krčevit  zlasti med klubi, ki ne prihajajo iz držav, kjer se v nogometu cedita med in mleko. V igri bo ogromen vložek, tako da bo poleti v kvalifikacijah zanimivo že od začetka.

Zadnji slovenski predstavnik v kvalifikacijah za ligo prvakov je neslavno pogorel na prvi stopnički. Ljubljanska Olimpija je izpadla proti slovaškemu prvaku Trenčinu, čeprav je na dveh tekmah dosegla kar šest zadetkov. V Ljubljani je izgubila s 3:4, na Slovaškem pa slavila pirovo zmago s 3:2 in evropsko sezono končala že julija.

Olimpija je v sezoni 2016/17 v Evropi izpadla že v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, čeprav je mrežo Trenčina zatresla kar šestkrat. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Olimpija je v sezoni 2016/17 v Evropi izpadla že v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, čeprav je mrežo Trenčina zatresla kar šestkrat. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Ker se ni uvrstila niti v tretji krog kvalifikacij, je ostala brez tolažilne nagrade, morebitnega nastopa v kvalifikacijah za skupinski del lige Europa. Zato so si vijolice z debelimi črkami podčrtale osnovni cilj, preboj v tretji krog kvalifikacij lige prvakov, s tem pa tudi zagotovitev, da bodo v Evropi odigrale vsaj še štiri dodatne tekme.

Na žrebu skupinskega dela lige prvakov bodo v prvem bobnu:

Branilec evropskega naslova in španski prvak: Real Madrid
Nemški prvak: Bayern München
Angleški prvak: Chelsea London
Italijanski prvak: Juventus Torino
Portugalski prvak: Benfica Lizbona
Francoski prvak: Monaco
Ruski prvak: Spartak Moskva
Ukrajinski prvak: Šahtar Doneck

*V prvem bobnu bodo prvaki osmih članic Uefe z najboljšim klubskim koeficientom uspešnosti.

Vrhunec sezone bo v Kijevu

Bo Benjamin Verbič s Köbenhavnom ponovno zaigral v druščini najboljših evropskih klubov? | Foto: Reuters Bo Benjamin Verbič s Köbenhavnom ponovno zaigral v druščini najboljših evropskih klubov? Foto: Reuters Žreb skupinskega dela lige prvakov bo 24. avgusta v Monaku. Takrat bodo že končane kvalifikacije, na katerih se bo razdelilo deset vozovnic, tako da bodo znani vsi udeleženci najmočnejšega tekmovanja.

Za zdaj se lahko izmed slovenskih legionarjev, če ne bo seveda prišlo do poletnih kadrovskih sprememb, z nastopom v ligi prvakov v novi sezoni pohvalita Jan Oblak (Atletico) in Andraž Šporar (Basel).

V kvalifikacijah ne bo manjkalo slovenskih nogometašev, ki se bodo potegovali za veliki cilj. Poleg Maribora bo v igri še hrvaški prvak Rijeka, ki ga vodi Matjaž Kek, zanj pa igrata tudi Matic Črnic ter Roman Bezjak (potekla mu je posoja, tako da se vrača k nemškemu Darmstadtu), v ligi prvakov bi rad znova nastopil Benjamin Verbič (Köbenhavn), na nove evropske izzive čakajo tudi Erik Janža (Viktoria Plzen), Rajko Rotman (če se bo vrnil k Istanbulu) in Ažbe Jug (Sporting) ...

Sklepno dejanje nove sezone lige prvakov, v kateri bodo naslov branili beli baletniki, bo 26. maja 2018 v Ukrajini. Finale bo gostil Olimpijski štadion v Kijevu, ki ima izkušnje s prirejanjem vrhunskih dogodkov, saj je leta 2012 gostil finalno srečanje evropskega prvenstva med Španijo in Italijo. Naključje ali ne, v zadnjem finalu lige prvakov sta se udarila prav španski (Real) in italijanski (Juventus) prvak.

Ne spreglejte