Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
23.08

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Jose Mourinho Miha Zajc Nino Žugelj Jon Gorenc Stanković Tomi Horvat Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Ante Šimundža Liga Europa

Četrtek, 8. 9. 2022, 23.08

1 leto, 7 mesecev

Liga Europa, skupinski del (1. krog)

Odmeven uspeh Šimundže v Evropi, Man Utd doživel razočaranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Ludogorec Ante Šimundža | Ante Šimundža, ki je ustvarjal čudeže in podvige že na trenerskih stolčkih Maribora in Mure, je z Ludogorcem ugnal Romo. | Foto Reuters

Ante Šimundža, ki je ustvarjal čudeže in podvige že na trenerskih stolčkih Maribora in Mure, je z Ludogorcem ugnal Romo.

Foto: Reuters

Slovenski trener Ante Šimundža se je podpisal pod nov odmeven uspeh. Z Ludogorcem je v uvodnem krogu skupinskega dela evropske lige premagal Romo, ki jo vodi sloviti Jose Mourinho. Arsenal je v gosteh premagal Zürich, Manchester United, pri katerem je Cristiano Ronaldo prvič po 20 letih odigral evropsko tekmo, ki ne spada v ligo prvakov, je doma izgubil z Real Sociedadom. Sturm je ugnal Midtjylland, Tomi Horvat pa je na tekmi zapravil 11-metrovko.

Maribor Chelsea Jose Mourinho
Sportal Šimundža po osmih letih znova proti Mourinhu

Evropska liga ponuja bližnjico do lige prvakov. To sta v zadnjih letih pogumno izkoristila Villarreal in Eintracht Frankfurt, ki sta na račun evropske lovorike zaigrala v ligi prvakov. Kdo bo najboljši v tej sezoni? V boj za lovoriko, spomladi se bo pridružilo še osem tretjeuvrščenih ekip skupinskega dela lige prvakov, se je podalo 32 klubov. Med njimi jih je tudi pet s slovenskimi legionarji, a vsi ne bodo dočakali priložnosti za nastop.

Žiga Lipušček
Sportal Latvijci s pomočjo Slovenca do senzacije v Firencah

Šimundža prekrižal načrte favoritu

Trener Rome Jose Mourinho je ostal brez točk v Bolgariji. | Foto: Reuters Trener Rome Jose Mourinho je ostal brez točk v Bolgariji. Foto: Reuters Serijski bolgarski prvak Ludogorec je v Razgradu premagal letošnjega zmagovalca konferenčne lige Romo, enega največjih favoritov za osvojitev lovorike. Ante Šimundža se je prvič po osmih letih v trenerskem obračunu pomeril z Josejem Mourinhom.

Nazadnje mu je načrte prekrižal v Ljudskem vrtu, ko je z Mariborom osvojil zlata vredno točko v ligi prvakov proti Chelseaju (1:1) in pustil veliko boljši vtis kot na gostovanju v Londonu (0:6), tokrat pa je storil še korak več in ga premagal. Ludogorec je po razburljivi končnici, sodniški podaljšek je trajal kar deset minut, zmagal z 2:1. Zmagoviti zadetek je v 88. minuti dosegel 24-letni Brazilec Nonato. To je nov udarec za Mourinha, ki je v nedeljo z Romo utrpel hud poraz v Vidmu (0:4), kjer je za Udinese v polno zadel tudi slovenski reprezentant Sandi Lovrić. 

Za bolgarske prvake ni kandidiral Žan Karničnik, ki je želel kot posojeni nogometaš Ludogorca nadaljevati kariero na Norveškem pri Lilleströmu, a se je zapletlo pri prestopu, tako da zdaj njegov status rešuje Mednarodna nogometna zveza (Fifa), slovenski reprezentant, ki ga ni na evropskem seznamu Ludogorca, pa do nadaljnjega trenira v Bolgariji.

Minuta molka za kraljico Elizabeto, Uefa dovolila izjemo

Nogometaši Arsenala so danes v poznih popoldanskih urah gostovali v Zürichu. Po koncu prvega polčasa so odšli v slačilnico, nato pa je BBC sporočil novico o smrti britanske kraljice Elizabete II.

Prireditelji so z odobritvijo Evropske nogometne zveze (Uefa) v spomin na umrlo kraljico pred drugim polčasom izvedli minuto molka, s tem pa poskrbeli za izjemo, kar zadeva srečanja pod okriljem evropske krovne zveze. Minuta molka je bila namreč vedno izvedena pred začetkom dvobojev.

Londončani so na koncu zmagali z 2:1 in se razveselili prve evropske zmage. Na družbenih omrežjih so se vsi klubski logotipi, tako velja za vse angleške klube, obarvali v črno barvo. Na Otoku poteka žalovanje ob izgubi kraljice, usoda tekem, ki bi morale biti odigrane konec tedna v angleškem prvenstvu, je vprašljiva.

Norveški prvak Bodo/Glimt, ki je v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov po hudem boju izpadel proti zagrebškemu Dinamu, je skupinski del evropske lige začel v Eindhovnu, kjer je remiziral z nekdanjim evropskim prvakom PSV (1:1). Mladi slovenski reprezentant Nino Žugelj, ki je v začetku evropske sezone branil barve Maribora, je dvoboj spremljal s klopi.

Miha Zajc na tekmi s kijevskim Dinamom ni dobil priložnosti za nastop. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Zajc na tekmi s kijevskim Dinamom ni dobil priložnosti za nastop. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Fenerbahče se je že tretjič v tej sezoni pomeril s kijevskim Dinamom, ki se je pred kratkim okrepil z Jamajčanom Kaheemom Parrisom, enim najboljših nogometašev Kopra. Ko se je prvič (in izpadel v kvalifikacijah za ligo prvakov), je za ukrajinskega velikana igral še Benjamin Verbič. Tokrat ni bilo Slovencev pri Dinamu, "kanarček" Parris je ostal na klopi, pri gostiteljih pa priložnosti za nastop ni dočakal Miha Zajc. V poletnem prestopnem roku se je napovedovalo, da bi Primorec lahko zamenjal delodajalca, a dogovora ni bilo. Fenerbahče je zmagal z 2:1, o zmagovalcu je v sodnikovem podaljšku odločil rezervist Michy Batshuayi.

Sturm iz Gradca, edini klub, ki je v tej sezoni premagal Šeškov Salzburg, je na domači zelenici premagal danski Midtyjlland (1:0). Pri avstrijskih podprvakih sta zaigrala dva slovenska reprezentanta. To sta Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat, ki sodelujeta v zvezni vrsti. Oba sta na zelenici prebila 77 minut, Horvat pa je v 42. minuti zapravil veliko priložnost za podvojitev vodstva, ko ni zadel 11-metrovke.

Omonia je doživela visok poraz proti Šerifu iz Tiraspola, ki je izločil Mariborčane v kvalifikacijah za ligo prvakov. Pri Ciprčanih ni bilo Tima Matavža. Izkušenega slovenskega napadalca sploh ni na seznamu prijavljenih igralcev Omonie za Evropo. Dvoboj v Nikoziji je sodil slovenski delivec pravice Rade Obrenović.

Ronaldo je to doživel prvič po 20 letih in izgubil

Pred tekmo v Manchestru so se z minuto molka poklonili spominu na umrlo britansko kraljico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pred tekmo v Manchestru so se z minuto molka poklonili spominu na umrlo britansko kraljico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Manchester United je evropsko sezono odprl doma proti Real Sociedadu. 37-letni Portugalec Cristiano Ronaldo je po dolgem času začel dvoboj od prve minute. Na zadnjih štirih prvenstvenih tekmah je vstopal v igro s klopi. To je bila njegova prva evropska tekma, ki ni potekala v sklopu lige prvakov, po letu 2002. Takrat je še kot golobradi mladenič igral za Sporting iz Lizbone. Pri 17 letih je z zeleno-belimi levi v takratnem pokalu Uefa izpadel proti beograjskemu Partizanu. Naslednjih 19 let je igral v ligi prvakov, ki jo je osvojil kar petkrat, dosegel pa rekordnih 140 zadetkov.

Rdeči vragi so doživeli boleč poraz, Real Sociedad je na Otoku zmagal z 1:0, strelec zmagovitega zadetka pa je bil Brais Mendez v 59. minuti z bele točke.

Liga Europa, skupinski del (1. krog:)

Četrtek, 8. september:
Skupina A:

Zürich : Arsenal 1:2 (1:1)
PSV Eindhoven : Bodo/Glimt 1:1 (0:1)
Nino Žugelj (Bodo/Glimt) je ostal na klopi.

Skupina B:
AEK Larnaka : Rennes 1:2 (1:1)
Fenerbahče : Dinamo Kijev 2:1 (1:0)
Miha Zajc (Fenerbahče) je ostal na klopi.

Skupina C:
HJK Helsinki : Betis 0:2 (0:1)
Ludogorec : Roma 2:1 (0:0)

Skupina D:
Malmö : Braga 0:2 (0:1)
Union Berlin : Union St. Gilloise 0:1 (0:1)

Skupina E:
Manchester United : Real Sociedad 0:1 (0:0)
Omonia Nikozija : Šerif Tiraspol 0:3 (0:1)

Skupina F:
Sturm Gradec : Midtjylland 1:0 (1:0)
Tomi Horvat (Sturm) je odigral 77 minut in v 42. minuti zapravil 11-m, Jon Gorenc Stanković (Sturm) je odigral 77 minut.

Lazio : Feyenoord 4:2 (3:0)

Skupina G:
Nantes : Olympiakos Pirej 2:1 (1:0)
Freiburg : Qarabag 2:1 (2:1)

Skupina H:
Ferencvaroš : Trabzonspor 3:2 (3:1)
Crvena zvezda : Monaco 0:1 (0:0)

Thomas Tuchel
Sportal Chelsea po sramoti v Zagrebu odpustil trenerja
Ne spreglejte