Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 10. 2018,
11.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Branko Oblak Tomaž Kavčič Goool! slovenska nogometna reprezentanca Ermin Šiljak

Torek, 23. 10. 2018, 11.40

5 let, 6 mesecev

Ermin Šiljak

Legendarni napadalec bi bil rad slovenski selektor #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Ermin Šiljak Zinedine Zidane | Tako se je Ermin Šiljak leta 2004 za Bežigradom meril s slovitim Francozom Zinedinom Zidanom. | Foto Reuters

Tako se je Ermin Šiljak leta 2004 za Bežigradom meril s slovitim Francozom Zinedinom Zidanom.

Foto: Reuters

Nekdanji slovenski reprezentant Ermin Šiljak je med gostovanjem v nogometni oddaji Goool na Planet TV namignil, da ga zanima vloga selektorja. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović še ni izbral naslednika Tomaža Kavčiča, 45-letni Ljubljančan pa je prepričan, da bi bil z izkušnjami, ki jih je pridobil kot igralec in trener, kos izzivu.

Kdo bo novi selektor slovenske izbrane vrste, ki jo novembra čakata zadnji tekmi lige narodov, marca 2019 pa se bodo začele kvalifikacije za EP 2020? Nekdanji selektor Branko Oblak je prepričan, da bi se moral na vroči stolček prvič v zgodovini državne samostojnosti podati tujec, nekdanji napadalec slovenske reprezentance Ermin Šiljak pa meni drugače.

"Nisem naklonjen tujcu, ker slabo pozna domačo sceno in miselnost. Slovenska miselnost je malce posebna," je med gostovanjem v oddaji Goool na Planet TV zatrdil Šiljak.

Z lahkoto bi se ujel z reprezentanti

Ne bi se ustrašil izziva. | Foto: Vid Ponikvar Ne bi se ustrašil izziva. Foto: Vid Ponikvar Prepričan je, da vsakogar, ki se bo lotil tega izziva, čaka zahtevna naloga. Sam se je z nalogo pripravljen spopasti, tako da bi lahko v kratkem pričakovali, kako bo podal kandidaturo za odgovorno mesto, ki ga je v 28 letih, odkar nastopa slovenska reprezentanca, opravljajo le sedem strategov. Prav vsi so bili slovenski strokovnjaki.

"Osebno se ne bi bal tega izziva, ker sem se tako igralsko kot trenersko izoblikoval v tujini. Igralci tudi prihajajo iz tujine. Z lahkoto bi se lahko ujeli skupaj in delali dobre stvari na igrišču," je Šiljak prepričan, da bi se v vlogi selektorja, to bi bila z naskokom najbolj pomembna trenerska funkcija, ki bi jo kdajkoli opravljal, dobro izkazal.

Novi selektor se bo spopadel s pomanjkanjem časa, kar se tiče dodatnega spoznavanja z ekipo. "V časovni stiski smo, ni veliko časa. V klubu imaš vseeno na voljo določen čas, v katerem lahko mirno pripravljaš ekipo do naslednje tekme. Pred začetkom prvenstva lahko oddelaš cele priprave, v reprezentanci pa tega ni. Zato je delo zelo oteženo, je pa seveda treba zbrati prave igralce in jih tudi pravilno motivirati. Kot vsak trener, ki si želi določenega izziva, bi sam sprejel ta izziv," je ponovil, kako ga zanima selektorski stolček.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    46,45 %
    2168 glasov
  • Slaviša Stojanović
    1,63 %
    76 glasov
  • Ante Šimundža
    2,42 %
    113 glasov
  • Zlatko Zahović
    28,48 %
    1329 glasov
  • tujec
    15,58 %
    727 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,44 %
    254 glasov
Oddanih 4667 glasov

Četrti najboljši strelcev vseh časov

S tem bi se prvič zgodilo, da bi selektorski položaj zasedel nekdanji reprezentant, član nepozabne Katančeve zlate generacije, ki je prebila led na nastopih na velikih tekmovanjih, ko se je uvrstila in nastopila na EP 2000. Za reprezentanco je v 48 nastopih dosegel 14 zadetkov, na večni lestvici zaseda četrto mesto. Več golov so dosegli le Zlatko Zahović (35), Milivoje Novaković (32) in Sašo Udovič (16).

Če v Zagrebu ne bi prejel kartona ...

Samostojno trenersko kariero je začel leta 2012 na klopi Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Samostojno trenersko kariero je začel leta 2012 na klopi Olimpije. Foto: Vid Ponikvar V sezoni 1995/96, preden se je prvič odpravil v tujino, je bil najboljši strelec 1. SNL. Takrat je v 33 tekmah za Olimpijo dosegel 28 zadetkov. V tujini se je nato dokazoval v Franciji (Bastia), Švici (Servette), na Švedskem (Hammarby), v Grčiji (Panionios), na Kitajskem (Dalian Shide) in v Belgiji (Mouscron).

Kot trener je najprej vodil ljubljansko Olimpijo, pred tem pa je bil pomočnik Bojanu Prašnikarju, s katerim je preživel najuspešnejša leta v izbrani vrsti. Ko se je uspešno vrnil po hudi poškodbi gležnja, ki jo je leta 1998 staknil v Atenah in bil dolgo časa odsoten z igrišč, je postal najboljši strelec evropskih kvalifikacij za EP 2014. Na devetih srečanjih je dosegel kar devet zadetkov, zadel v črno tudi na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij v Zagrebu (1:1).

Slovenski navijači se še danes sprašujejo, ali bi v primeru, če na tej tekmi ne bi tik pred koncem prejel rumenega kartona in zaradi tega manjkal na povratnem srečanju za Bežigradom (0:1), na EP 2004 na Portugalskem namesto Hrvaške zaigrala Slovenija. V kako dobri strelski formi je bil takrat nekdanji mladinec Ilirije, priča tudi podatek, da je bil leta 2004 najboljši strelec azijske lige prvakov.

Njegov prvi trenerski "mentor" je bil nekdanji slovenski selektor Bojan Prašnikar. | Foto: Vid Ponikvar Njegov prvi trenerski "mentor" je bil nekdanji slovenski selektor Bojan Prašnikar. Foto: Vid Ponikvar

Kot trener se je v tujini za kratek čas preizkusil v Romuniji, kjer je vodil prvoligaša Botev Plovdiv, na Kitajskem pa se je podobno kot zdaj že nekdanji selektor Tomaž Kavčič preizkusil v drugi ligi in treniral Dalian Transcendence. Po letu 2016 čaka na novo priložnost, da bi deloval kot del nogometne stroke. V nekaterih državah je kandidiral za novega selektorja članske izbrane vrste, zdaj pa bi se lahko znašel na seznamu kandidatov za Kavčičevega naslednika.

Ne spreglejte