Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
29. 11. 2016,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

nogomet letalska nesreča Chapecoense

Torek, 29. 11. 2016, 18.30

6 let, 6 mesecev

Kdo so nogometaši, ki so bili na usodnem letalu

Krut konec sanj nogometnega čudeža iz Brazilije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Chapecoense | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kdo so nogometaši, ki so na poti na finale južnoameriškega pokala Sudamericana umrli v tragični letalski nesreči v Kolumbiji in kako so si nekateri med njimi rešili življenje?

Ključni podatki:

  • Letalo british aerospace 146 venezuelske družbe z 77 potniki je strmoglavilo na poti v Medellin. Umrlo je 71 ljudi. Med šestimi preživelimi so trije nogometaši, dva člana posadke in novinar.
  • Na letalu je bila tudi ekipa brazilskega nogometnega kluba Chapecoense, ki je potovala na prvo tekmo finala pokala Sudamericana proti kolumbijskemu Atleticu Nacionalu.
  • Chapecoense je majhen brazilski klub, ustanovljen leta 1973, ki se je sploh prvič uvrstil v mednarodno tekmovanje in je preživljal najuspešnejše obdobje v kratki zgodovini.
  • V Chapecu, majhnem kraju, od koder prihaja Chapecoense, so se začeli zbirati številni navijači, ki žalujejo za tragično umrlimi.
  • Nasprotnik Chapecoenseja v finalu pokala Sudamericana, tega so seveda že odpovedali, kolumbijski Atletico Nacional je južnoameriški krovni nogometni organizaciji (CONMEBOL) predlagal, da Chapecoense razglasi za zmagovalca tekmovanja.

"To ni bila le skupina soigralcev, bili smo prijatelji, ki smo živeli sanje. Pred odhodom v Kolumbijo so mi fantje obljubili, da odhajajo izpolnit sanje. Zdaj je vsega skupaj konec," je v zelo čustvenem pogovoru za jutranjo oddajo ene izmed brazilskih televizij v solzah dejal Plinio David de Nes Filho, predsednik uprave brazilskega nogometnega kluba Chapecoense, ki bi moral biti na letalu, a si je v zadnjem hipu premislil in je želel na prizorišče četrtkove prve tekme finala pokala Sudamericana (južnoameriška različica lige Europa) proti kolumbijskemu Atleticu Nacionalu oditi z drugim poletom.

Pozabil je potni list in si rešil življenje

Velika tragedija je šokirala vse. | Foto: Reuters Velika tragedija je šokirala vse. Foto: Reuters Podobnih zgodb je še nekaj. Če se ne bi poškodoval, bi bil na letalu tudi nogometaš Alejandro Martinucci.

"Poškodba mi je rešila življenje. Ne vem, kaj naj rečem. Globoko sem šokiran … Vse, kar lahko naredim, je, da molim za svoje prijatelje in soigralce, ki so bili na letalu," je povedal 28-letni nekdanji nogometaš španskega Villarreala.

Na letalu bi moral biti tudi 21-letni Matheus Saroli, sin trenerja Chapecoenseja Caia Juniorja.

"Potoval nisem, ker sem pozabil potni list. Hvala za vse, ki vas skrbi zame. Ob tem vas do nadaljnjega prosim za razumevanje in spoštovanje moje zasebnosti," je na enem izmed družabnih omrežij zapisal mladi nogometaš.

Šokirani nogometaši Chapecoenseja, ki niso šli na pot:

Na pot ob teh dveh ni odšlo še osem igralcev (Neném, Demerson, Claudio Winck, Marcelo Boeck, Andrei, Hyoran, Nivaldo, Moises in Rafael Lima). Kdo pa so nogometaši, ki so bili na nesrečnem letalu?


Caio Junior, trener in ustvarjalec nogometnega čudeža Chapecoenseja, ki se je končal na tako krut način. | Foto: Reuters Caio Junior, trener in ustvarjalec nogometnega čudeža Chapecoenseja, ki se je končal na tako krut način. Foto: Reuters

To so nogometaši, ki naj bi bili na letalu

Caio Junior: 51-letni trener Chapecoenseja, ki je v klub prišel letos. Pred tem je sedel na klopi številnih brazilskih klubov, tudi Botafoga, Palmeirasa in Gremia. Delal je tudi v tujini, nekaj časa v Združenih arabskih emiratih in v Katarju, krajši čas pa je bil tudi na Japonskem.

V nesreči naj bi umrl.

Danilo: 31-letni vratar, ki je bil eden izmed glavnih junakov Chapecoenseja na poti do velikega finala pokala Sudamericana. Na sedmih tekmah je štirikrat ohranil nedotaknjeno mrežo in poskrbel za nekaj sijajnih predstav. Član kluba je bil od leta 2013. Pred tem je igral za številne druge manj priznane brazilske klube.

Po prvotnih informacijah je nesrečo preživel, a nato zaradi poškodb umrl pozneje, v bolnišnici.

Gimenez: 21-letni desni branilec, ki je v tej sezoni pokala Sudamericana zbral šest nastopov. V klub je prišel pred začetkom leta. Pred tem je nastopal za nekatere manjše brazilske klube. Bil je tudi član slovitega Botafoga, a zanj ni zaigral niti enkrat.

V nesreči naj bi umrl.

Izkušeni branilec Neto (levo) je preživel grozljivo nesrečo. | Foto: Reuters Izkušeni branilec Neto (levo) je preživel grozljivo nesrečo. Foto: Reuters

Neto: 31-letni branilec, ki je bil pred prihodom v Chapecoense član slovitega Santosa, a v njegovem dresu ni igral prav pogosto. Pri Chapecoenseju je bilo drugače. Bil je eden izmed stebrov obrambe.

Nesrečo je preživel.

Josimar: 30-letni defenzivni vezist, ki je pred prihodom v Chapecoense januarja letos igral za sloviti Internacional. Za finalista letošnjega pokala Sudamericana je v tej sezoni tega tekmovanja nastopil na sedmih tekmah.

V nesreči naj bi umrl.

Dener: 25-letni levi bočni branilec, ki je odigral sedem od osmih tekem v tej sezoni pokala Sudamericana za Chapecoense in v polfinalu proti argentinskemu San Lorenzu prispeval podajo za odločilni zadetek. V klub je prišel januarja lani. Pred tem je igral v številnih brazilskih klubih.

V nesreči naj bi umrl.

Lourency: komaj 20-letni napadalec, ki se je šele prebijal v člansko ekipo. V tej sezoni je zbral vsega šest nastopov, vselej je na igrišče prišel s klopi. V pokalu Sudamericana je nastopil dvakrat.

V nesreči naj bi umrl.

Gil: 29-letni defenzivni vezist, ki je v Chapecoense prišel januarja letos. Tja ga je posodila Coritiba. Na poti do finala pokala Sudamericana je zbral sedem nastopov. Izkazal se je predvsem pri zmagi nad kolumbijskim FC Juinorjem s 3:0 na povratni tekmi četrtfinala, ko je zabil gol in prispeval podajo.

V nesreči naj bi umrl.

Bruno Rangel: 34-letni napadalec, ki je v Chapecoense prišel pred dvema letoma iz katarskega Al-Arabija. Na poti do finala pokala Sudamericana je nastopil na osmih tekmah. Izkazal se je z dvema zadetkoma. Oba je dosegel pri zmagi nad brazilsko Cuicabo s 3:1 v 2. krogu tekmovanja.

V nesreči naj bi umrl.

Ananias: 27-letni nekdanji napadalec Cruzeira, ki je v klub prišel januarja letos. Tudi on ni igral zunaj Brazilije. V pokalu Sudamericana je nastopil štirikrat. On je bil tisti, ki je na prvi tekmi polfinala v gosteh proti argentinskemu San Lorenzu zabil gol za 1:1, ki se je pozneje izkazal za odločilnega (tekma v Braziliji se je končala z remijem brez zadetkov).

V nesreči naj bi umrl.

Marcelo: 25-letni branilec, ki je pred januarskim prihodom v Chapecoense prav tako igral le v Braziliji, krajši čas je branil barve Flamenga. V pokalu Sudamericana ni igral, saj je imel v tej sezoni številne težave s poškodbami.

V nesreči naj bi umrl.

Izkušeni vezist Gil je eden izmed tistih, ki naj bi zaradi poškodb umrli. | Foto: Reuters Izkušeni vezist Gil je eden izmed tistih, ki naj bi zaradi poškodb umrli. Foto: Reuters

Mateus Caramelo: 22-letni desni branilec, ki so ga v Chapecoense posodili iz slovitega Sao Paula. V pokalu Sudamericana je nastopil na treh tekmah. V povratni tekmi polfinala proti San Lorenzu je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

V nesreči naj bi umrl.

Lucas Gomes: 26-letni napadalec. Tudi njega so v Chapecoense posodili. Iz Londrine je prišel januarja letos. V tej sezoni pokala Sudamericana je zbral šest nastopov in se vpisal med strelce v 2. krogu pri zmagi nad brazilsko Cuiabo s 3:1.

V nesreči naj bi umrl.

Willian Thiego: 30-letni branilec z izkušnjami iz Azerbajdžana in Japonske je v Chapecoense prišel januarja letos. V pokalu Sudamericana je na poti do finala nastopil na vseh tekmah in na vseh igral od prve do zadnje minute. Izkazal se je tudi z golom v mrežo kolumbijskega Juniorja na povratni tekmi četrtfinala.

V nesreči naj bi umrl.

Kempes: 34-letni napadalec, tudi on je v Chapecoense prišel januarja letos. Pred tem je igral za številne manjše brazilske klube in nekaj časa igral tudi na Japonskem. Ko je konec leta 2014 zapustil JEF United, ga je v njegovem napadu nasledil nekdanji slovenski reprezentant Nejc Pečnik. V pokalu Sudamericana je Kempes zbral štiri nastope.

V nesreči naj bi umrl.

Sergio Manoel: 27-letni vezist, ki je v Chapecoense prišel pred pol leta, je nastopil na sedmih tekmah v pokalu Sudamericana v tej sezoni. V karieri je igral le v Braziliji.

V nesreči naj bi umrl.

Jackson Ragnar Follman: 24-letni rezervni vratar, ki je v Chapecoense prišel pred pol leta. Pred časom je bil član Gremia, za Chapecoense še ni zaigral.

Nesrečo je preživel.

Arthur Maia: 24-letni ofenzivni vezist z izkušnjami iz Japonske je v klub prišel pred nekaj meseci. V pokalu Sudamericana je v tej sezoni zbral dva nastopa.

V nesreči naj bi umrl.

Filipe Machado: 32-letni branilec, ki je imel tudi izkušnje z igranjem v Evropi. Igral je na Portugalskem (Leira), v Španiji (Pontevedra), v Azerbajdžanu (Inter Baku), v Bolgariji (CSKA Sofija) in tudi v Italiji, kjer je bil krajši čas član Salernitane, a v njenem dresu ni nastopil niti enkrat v tamkajšnji prvi ligi. Dvakrat je zaigral v pokalu. Član Chapecoenseja je bil od julija letos, v pokalu Sudamericana je v tej sezoni nastopil na dveh tekmah.

V nesreči naj bi umrl.

Ailton Canela: 22-letni napadalec, ki je v Chapecoense prišel poleti iz Botafoga. Nastopil je na dveh tekmah v pokalu Sudamericana v tej sezoni in se izkazal z dvema podajama.

V nesreči naj bi umrl.

Alan Luciano Rushel je eden izmed treh preživelih nogometašev, ki so bili na letalu. | Foto: Reuters Alan Luciano Rushel je eden izmed treh preživelih nogometašev, ki so bili na letalu. Foto: Reuters

Matheus Biteco: 21-letni vezist, veliki up, ki je bil član nemškega prvoligaša Hoffenheima, ta ga je junija letos posodil v Chapecoense. V pokalu Sudamericana je zbral šest nastopov v tej sezoni.

V nesreči naj bi umrl.

Cleber Santana: kapetan in verjetno tudi najbolj znan nogometaš Chapecoenseja. Petintridesetletni branilec je imel bogate izkušnje z igranjem v Evropi. Leta 2007 je za kar osem milijonov evrov prestopil v madridski Atletico.

Tam je igral tudi z zdajšnjim zvezdnikom Manchester Uniteda, vratarjem Davidom de Geo, ki se je po tragediji spomnil nanj. "Šokiran sem. Delil sem garderobo s Cleberjem Santano in težko opišem, kako se počutim. Velik objem za družine, ki jih je prizadela ta tragedija," je ob tem zapisal zvezdnik evropskega nogometa.

Santana naj bi v nesreči umrl.

Alan Luciano Rushel: 27-letni branilec, ki so ga v Chapecoense posodili iz Internacionala.

Nesrečo je preživel.

Ne spreglejte