Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 5. 2012,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matej Podlogar Kliton Bozgo Štefan Škaper

Četrtek, 24. 5. 2012, 18.15

8 let

Kralji ''hat-trickov'' Škaper, Bozgo in Ubavić

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mnogi nogometaši si želijo, da bi jim uspelo, a le izbrani se lahko pohvalijo, da jim je. Koliko je takšnih, ki so v SNL vsaj enkrat na tekmi zabili tri gole?

Doslej je v prvi slovenski nogometni ligi ''hat-trick'' uspel kar 115 nogometašem. Kot zadnjemu mlademu nogometašu velenjskega Rudarja Mateju Podlogarju, ki je na tekmi proti Nafti potreboval vsega osem minut za tri zadetke in se prebil na tretje mesto večne lestvice po času, ki ga je potreboval za tak dosežek za nekdanjim napadalcem Kopra Darkom Djukićem. Slednji je leta 2005 kar dvakrat zabil tri gole, obakrat pa za spoštovanja vreden dosežek potreboval le pet minut. Skupaj pa smo od sezone 1991/92, ki je bila krstna v slovenskem klubskem nogometu, videli kar 202 ''hat-trickov''. Največ v sezoni 1995/96, kar 23. Pričakovano trend ''hat-trickov'' v zadnjih sezonah upada. V prvih petih sezonah jih je bilo vselej vsaj 15 na sezono, v zadnjih devetih nikoli prek deset. Najmanj, le štirje, so bili v sezoni 2004/05 in v pravkar zaključeni sezoni. Prav posebna tekma je bila tista iz sezone 1995/96, ko je Celje Izolo odpravilo z 11:0, kar trem nogometašem Celja pa je uspelo zabiti ''hat-trick''. Edu Bajrektareviću, Dejanu Baumanu in nepozabnemu bošnjaškemu golgeterju Faiku Kamberoviću, ki je dosegel kar štiri gole.

In kdo so tisti, ki se ponašajo z največ ''hat-tricki'' v zgodovini SNL? Kar osem jih je zabil nekdanji golgeter Beltincev in Mure Štefan Škaper, ki je s 130 zadetki tudi najboljši strelec v zgodovini tekmovanja.

S sedmimi ''hat-tricki'' sta na drugem mestu legendarni napadalec Maribora, Olimpije, Mure in tudi Drave Kliton Bozgo in neumorni strelec z začetka slovenske samostojnosti Zoran Ubavić, ki je mreže nasprotnikov tresel v dresih Olimpije, Gorice in tudi SET Vevč. Oskarju Drobnetu, ki je zamenjal kopico klubov (Maribor, Domžale, Gorica, Dravograd, Celje in Koper), je to uspelo šestkrat, trije igralci pa so ''hat-trick'' dosegli na petih tekmah. Miloš Breznikar (Gorica, Dekani in Koper), Ismet Ekmečić (Rudar, Olimpija, Maribor in Gorica) in Milan Osterc (Beltinci, Gorica, Olimpija in Koper), ki je tudi edini s tako velikim številom ''hat-trickov'', ki je še aktiven v SNL. Sedmim nogometašem so uspeli štirje, petim trije in 23 dva ''hat-tricka''. Takšnih, ki so dosegli enega, je malo morje. Kdo pa je tisti, ki se lahko pohvali z največ goli na eni tekmi? Takšna sta dva. Ubavić in Škaper, ki sta se med strelce na eni tekmi uspela vpisati kar petkrat. Še petnajstim pa je uspelo, da so na eni tekmi zabili štiri gole. Od tega je Bozgo do takega dosežka prišel kar štirikrat. Štiri ali več zadetkov na eni tekmi je štirikrat dosegel tudi legendarni Škaper.

Ne spreglejte