Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
8. 3. 2016,
22.02

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ajax Amsterdam Zlatan Ibrahimović Inter Milano Barcelona PSG

Torek, 8. 3. 2016, 22.02

4 leta, 9 mesecev

Kralj še zadnjič išče svojo krono?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mnogi menijo, da ima Zlatan Ibrahimović, eden najboljših nogometašev zadnjega desetletja, v tej sezoni zadnjo možnost, da osvoji naslov evropskega prvaka. Morda bodo te sanje zanj končane že danes.

Zlatan Ibrahimović bo s PSG danes zvečer na povratni tekmi osmine finala lige prvakov skušal ohraniti prednost s prve tekme proti Chelseaju, v Parizu je s soigralci zmagal z 2:1, enega izmed dveh golov je zabil tudi sam.

Nogometaš, ki spada med najboljše napadalce na svetu že vsaj desetletje, bo oktobra letos dopolnil 35 let. Čeprav je pred kratkim v zanj značilnem slogu dejal, da bo igral še dolgo časa in se zdaj šele ogreva, je jasno, da so švedskemu superzvezdniku, vsaj na najvišji ravni, šteti dnevi.

Zadnja priložnost za evropski naslov?

Po koncu sezone se njegova pogodba s PSG izteče in kdo ve, kje bo nadaljeval svojo pot. Večina meni, da za igranje pomembne vloge v klubih, ki zasledujejo najvišje cilje, ne bo več pripravljen, zato besede tisti, ki pravijo, da je zdajšnja sezona zadnja, v kateri lahko osvoji naslov evropskega prvaka, morda držijo.

Čeprav na njegovi poti ne manjka moštvenih in osebnih lovorik in je igral za številne velikane, ki se lahko pohvalijo z evropskimi naslovi, najpomembnejše klubske lovorike še ni osvojil. Tudi zato je kar velika skupina takšnih, ki bodo danes in morda, če bo v Londonu uspešen, v prihodnjih tednih, tudi mesecih pesti stiskali za PSG.

Ker Švedu, ki navijače po vsem svetu razvaja z atraktivnimi potezami in neverjetnimi goli, privoščijo, da osvoji eno izmed največjih nogometnih lovorik. S švedsko reprezentanco na svetovnih in evropskih prvenstvih seveda ni konkurenčen, z bogatim PSG so njegove možnosti za naslov veliko večje.

Ibrahimović ima sicer ogromno izkušenj z igranjem v ligi prvakov. Do zdaj je v tem tekmovanju zbral že 114 nastopov in zabil kar 45 golov. V njem igra 14. sezono zapored, a dlje kot do polfinala še ni prišel.

Poskušal je že na Nizozemskem

Debitiral je v daljni sezoni 2002/03, ko je z Ajaxom – v Amsterdam je pred tisto sezono prišel iz Malmöja za 7,8 milijona evrov – kot 20-letnik v 13 nastopih zabil pet golov. S soigralci je prišel do četrtfinala, v katerem je po hudem boju, remiju pred domačini navijači in porazu z 2:3 v gosteh, izpadel proti Milanu.

Naslednjo sezono je z Amsterdamčani, v šestih tekmah se je med strelce vpisal enkrat, izpadel že v skupinskem delu tekmovanja. Ajax, ki je pred tem osvojil štiri naslove evropskega prvaka, je poleti 2004 zapustil brez najpomembnejše lovorike in odšel v Juventus.

Z Juventusom dvakrat do četrtfinala

Torinčani so zanj odšteli 16 milijonov evrov. Tudi z Italijani, ki so pred tem naslov evropskega prvaka osvojili dvakrat, ni dočakal tako želene lovorike. V sezoni 2004/05, v kateri v desetih nastopih v najmočnejši evropski ligi ni zadel niti enkrat, je bil zanj spet usoden četrtfinale. V tem je bil od Torinčanov boljši Liverpool (1:2 in 0:0).

Neverjetno, a sezono za tem se je Juventus z Ibrahimovićem (trije goli v devetih tekmah) spet ustavil v četrtfinalu. Vnovič je bil za Šveda in soigralce usoden angleški predstavnik. Takrat Arsenal, ki je doma zmagal z 2:0 in v Torinu remiziral brez zadetka.

Potem je leta 2006 Ibrahimović prestopil v Inter, ta je zanj odštel 24,8 milijona evrov in verjel, da bo srečo našel v Milanu. V krstni evropski sezoni v črno-modrem dresu ni blestel, v sedmih nastopih ni zadel, s soigralci pa se je ustavil v osmini finala. Izločila jih je Valencia zaradi zadetkov v gosteh (2:2 in 0:0).

Sezono pozneje, v kateri je v ligi prvakov blestel, na sedmih tekmah se je med strelce vpisal petkrat, je pokleknil na isti stopnički. Spet ga je izločil Liverpool.

Manchester United je bil zanj in za Inter usoden v sezoni 2008/09 (v osmih nastopih se je pod zadetek podpisal le enkrat). Neverjetno, spet v osmini finala.

Zapustil je Inter, ta pa ga je izločil in osvojil naslov

Po koncu sezone se je odločil za selitev v Barcelono, ta je zanj odštela kar 69,5 milijona evrov, in bil prepričan, da bo v družbi Lionela Messija le šel do konca. Prišel je do polfinala, tam pa naletel na nekdanje soigralce. Inter, ki ga je vodil Portugalec Jose Mourinho.

Milančani so Katalonce izločili, potem ko so doma zmagali s 3:1 in v gosteh izgubili z 0:1, pozneje pa tudi osvojili evropski naslov, še tretjega v zgodovini kluba, in poskrbeli, da se je Ibrahimović, v Barceloni je v Evropi na desetih tekmah zadel štirikrat, še dolgo tolkel po glavi.

Barceloni je uspelo prej in potem, le z njim ne

V Španiji je zdržal le eno leto in se leta 2010 za 24 milijonov evrov, sprva kot posojen nogometaš, preselil v Milano. V vrstah mestnega tekmeca Interja je spet dvakrat obstal v osmini finala. Najprej je bil zanj in za soigralce usoden londonski Tottenham, potem leta 2012 še, zelo zanimivo, Barcelona.

Ta je bila, kako ironično, evropska prvakinja sezono pred tem in po tem, ko je igral v njenem dresu. Milan je tako leta 2012 po 16 evropskih nastopih in osmih golih spet zapustil brez izpolnjenega cilja, ki ga zasleduje že skoraj dve desetletji.

S PSG trikrat do četrtfinala

PSG je zanj odštel 21 milijonov evrov in začel graditi ekipo, ki v Franciji lovorike osvaja kot za šalo, vse bolj konkurenčna pa je tudi v Evropi. A tudi v Parizu Ibrahimović ni bil še niti blizu evropskemu naslovu. V krstni sezoni 2012/13, v devetih nastopih se je med strelce vpisal trikrat, je PSG proti Barceloni izpadel v četrtfinalu, spet so odločali zadetki v gosteh, ki so govorili v prid Kataloncev (1:1 in 2:2).

Sezono za tem, ki je bila zanj najučinkovitejša v ligi prvakov do zdaj, za deset golov je potreboval le osem golov, se je spet ustavil v četrtfinalu. Takrat je bil za Parižane usoden tokratni nasprotnik Chelsea, ki je v Franciji izgubil z 1:3, nato pa v Londonu zmagal z 2:0 in se veselil napredovanja po pravcati drami.

Tudi v prejšnji sezoni se je evropska pot PSG z Ibrahimovićem v ligi prvakov končala takrat, ko je bilo v igri za lovoriko le še osem moštev. Barcelona je bila veliko boljša. Zmagala je z 2:0 in s 3:1 ter švignila mimo PSG na poti do novega naslova evropskega prvaka.

Zdaj je Ibrahimović spet, še 14. zapored, naskakuje lovoriko, brez katere bo, ko bo enkrat končal bleščečo nogometno pot, prav gotovo ostalo nekaj grenkega priokusa. Pa čeprav je do zdaj osvojil že kar 28 takšnih in drugačnih klubskih lovorik in bil državni prvak s prav vsakim klubom, za katerega je nastopal razen z Malmöjem, pri katerem je začel nogometno pot.

Njegovi soigralci so že bili prvaki

PSG še zdaleč ni prvi favorit za naslov v tej sezoni lige prvakov, a Parižani prav gotovo imajo moštvo, ki gre lahko do konca. V vrstah francoskega prvaka so nogometaši, ki so evropske naslove že osvajali.

Angel Di Maria (z Realom), David Luiz (s Chelseajem), Thiago Motta, ki je osvojil kar dva (z Barcelono in Interjem), so tisti izmed njihovih nosilcev, ki se lahko pohvalijo s tem podvigom.

Ob njih za PSG igrajo še takšni asi, kot so Edinson Cavani, Thiago Silva, Marco Verrati, Lucas Moura in še nekateri. Predvsem pa eden in edini. Kralj Zlatan, ki (morda) še zadnjič lovi svojo krono. Jo bo končno ujel? Odgovor morda dobimo že danes zvečer …

Ne spreglejte