Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 1. 2012,
12.08

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Kek Al Ittihad

Sreda, 18. 1. 2012, 12.08

1 leto, 2 meseca

Konec arabske pravljice za Keka?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Matjaž Kek se na delu v Savdski Arabiji spopada s številnimi težavami. ''Vse skupaj je že na meji,'' priznava nekdanji slovenski selektor, ki v prvenstvu po petih nastopih še vedno čaka na zmago.

Na začetku se je slišalo kot arabska pravljica. Delo v enem največjih arabskih nogometnih klubov, ki je osvajal tudi azijske naslove, v privlačnem mestu od Rdečem morju, proč od hladne slovenske zime in neprestanih ubadanj z vprašanji o podobi slovenske reprezentance. Vse skupaj je začinila še mikavna finančna ponudba. Mesec dni po sklenitvi dogovora manjkata (vsaj) dve stvari, zaradi katerih v glasu 50-letnega sogovornika ni bilo zaznati pretiranega zadoščenja. Ni pravih rezultatov, saj je Al Ittihad v prvenstvu zdrsnil na šesto mesto, pod Kekovim vodstvom pa sploh še ni zmagal, nič kaj obetaven ni tudi pogled na igralski kader, ki ne ponuja presežkov. ''Dogaja se marsikaj,'' je Sportalu iz vroče Savdske Arabije sporočil Matjaž Kek in skušal opisati razloge, zaradi katerih z ekipo (še) ni ujel zmagovalnega ritma. ''Po dobrem začetku, ko smo odigrali dve pravi tekmi (zmaga v pokalu in remi v prvenstvu, op. p.), so se začele dogajati težave. Poškodbe igralcev, če se sploh lahko tako izrazim, so čudne. Dogajajo se kar čez noč. En dan so igralci zdravi, drugi dan ne, svoje pa so naredile še finančne težave, saj klub dolguje nekaj plač, tako da jih je nekaj tudi odšlo. Novih igralcev žal ni. Prihajajo le tisti, ki niso dolgo časa igrali, tako da sem se znašel v zapletenem položaju. Bolj zapletenem, kot bi si lahko marsikdo predstavljal,'' pojasnjuje nekdanji slovenski selektor, ki mu je najbolj žal navijačev. Navajeni so na odlične rezultate, nenazadnje ''tigrov'' iz Džede ne uvrščajo kar tako med največje arabske klubske velikane, nogometaši pa jih iz tedna v teden puščajo na cedilu. Na zadnjih petih prvenstvenih tekmah so osvojili le dve točki. ''Navijači so imeli svoja pričakovanja, saj ima klub veliko ime, a smo se po menjavi v vodstvu kluba znašli v lepih težavah. Navijači so fantastični in cenijo, da dajem mladim igralcem ogromno priložnosti. A drugo mi niti ne preostane. Vsi se sprašujemo, kam to vodi,'' je postavil vprašanje, na katerega še ni našel odgovora.

Težave na vsakem koraku, se obeta prva prvenstvena zmaga?

Sliši se neverjetno, a tudi pri Al Ittihadu, kjer bi morala priti do izraza vedno polna klubska blagajna, ne cvetijo rožice. ''Nekateri pokrovitelji so se umaknili. Tudi v ostalih klubih so podobne težave. Tu se definitivno ne cedita med in mleko,'' ne skriva razočaranja. Zdaj, ko se je Mariborčan podrobneje seznanil z vsakdanjo podobo prvoligaškega nogometa v Savdski Arabiji, niti ni več prepričan, da bo njegova trenerska zgodba pri ''tigrih'' trajala v nedogled. ''Vse skupaj je že na meji. Bomo videli, kako bo v prihodnjih dneh. Meni je bilo že na začetku jasno, da bo to predvsem šou. Spektakel. Težave se pojavljajo na vsakem koraku, a to pač jemljem kot novo izkušnjo. Sem pa naletel na nekaj čisto drugega, kot sem bil navajen. O neki resni organiziaciji, ki ima nek sistem, je težko govoriti. To najbolje vedo ljudje, ki so že bili tu.'' Kmalu po prihodu je ostal brez petih nosilcev, tudi kapetana Mohammeda Noora, ki pomeni veliko ekipi, na nekatere igralce ne more računati zaradi težav z registracijo. Trenutno ima na voljo le 17 igralcev, zato je bil primoran v to, da ekipi pridruži nekaj mlajših kandidatov. ''Mladi so pridni. Delajo dobro in se trudijo, a njihova kakovost ni takšna, da bi z njo skušali uresničiti pričakovanja kluba. Na naslednji pokalni tekmi bom izgubil še pet igralcev, ki bodo vpoklicani v olimpijsko reprezentanco. To bodo še dodatne težave.'' V moštvu ima tako sedem igralcev, ki so bili lani še mladinci, dodatno težavo pa predstavlja dejstvo, da so nogometaši zaradi neizplačevanja kluba nezadovoljni. S takšnimi igralci pa je bilo v nogometu vedno najtežje delati. Sploh, če imaš opravka s karakterji, ki vladajo v tem delu sveta.

Če v petih nastopih v prvenstvu Kek še ni občutil sladkosti zmage, bi jo lahko dočakal že danes popoldan. Tekmec ne bi mogel biti bolj posrečen, saj se bodo njegovi izbranci za točke potegovali pri zadnjeuvrščenem Al Ansarju, ki je v 16 nastopih prav tolikokrat izgubil. Da, prav ste slišali. Ni še osvojil točke, zato bi bila vse kaj drugega kot zmaga Al Ittihada velika senzacija.

''To je ekipa, ki bi jo po neki logiki res morali premagati,'' priznava Kek, ki je pred izkušnjo na Bližnjem vzhodu nazadnje v klubskem nogometu deloval v Ljudskem vrtu. Z Mariborom je nastopal tudi v evropskem pokalu, z Al Ittihadom pa bi se lahko marca preizkusil v azijski ligi prvakov. Če bo takrat sploh še sedel na trenerskem stolčku. ''Azijska liga je bil moj dodaten motiv ob prihodu. Takrat pa nisem vedel, da bom naletel na tako neurejene razmere. Saj sploh ne vem, kateri igralci bodo ostali,'' je še potarnal. Morda se položaj zasuka na boljše po krstni zmagi v prvenstvu. Do marca in začetka azijske lige je vendarle na voljo še nekaj časa ...

Ne spreglejte