Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

7

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor komentar Zlatko Zahović

Četrtek, 24. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Komentar

Mariborčani, uživajte! Dokler traja ...

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

7

Zlatko Zahović Darko Milanič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zakaj bi morali v novi ligi prvakov, ki prihaja v Maribor, uživati, kot da je zadnja?

Maribor nas je v zadnjih letih razvadil. Peta evropska jesen v sedmih letih in druga liga prvakov v treh nas bosta še bolj. Hvalospevov na račun Mariborčanov ne manjka. Ob uspehih, kot je bil torkov, je nanje ponosna vsa Slovenija. Takrat so Maribor vsi. Tako bo še nekaj časa. Uživali bodo v soju žarometov. Toda ko bodo ti ugasnili, bo drugače. Ostali bodo sami. Z zabave, na kateri plešejo najbogatejši, se bodo vrnili v domače okolje.

Tam pa je zgodba nekoliko drugačna. Tam se ne cedita med in mleko. To je okolje, v katerem moraš misliti sam nase in obrniti vsak evro, preden ga porabiš. V Sloveniji zgraditi nogometni klub, ki bo več let res konkurenčen v Evropi, kot je to v zadnjem obdobju Maribor, je skoraj nemogoče. Trg je veliko premajhen trg in tudi okolje žal ni primerno za kaj takega.

To, kar je doma in drugje, sta dva svetova, ki se za nameček iz leta v leto vse bolj oddaljujeta. Maribor za sabo nima bogatih vlagateljev in je pravzaprav tudi v domačem okolju v podrejenem položaju. Preživlja se skoraj povsem sam in s svojimi dosežki. Takšnimi in drugačnimi.

Zdaj je spet na veliki zabavi, a z nje ne sme preveč pijan. Maček po letu 1999 je bil hud in skorajda usoden. Po njem se je Maribor pobiral dolgo časa. Ob zadnji veliki evropski zabavi leta 2014 je bil veliko manjši, a padec je sledil. Ko si najvišje, greš lahko le še dol. Bolelo je, a ni bilo prehudo.

Zdaj imajo Mariborčani priložnost, da dokažejo, kaj so se naučili in koliko se da še narediti. Iz drobtinic, ki bodo padli z mize ob druženju z največjimi, morajo narediti kar največ. Ob tem pa misliti predvsem na jutri in na svojo realnost.

To, kar, napakam navkljub, v zadnjih letih uspeva Zlatku Zahoviću, njegovim sodelavcem v klubu in nogometašem, pač ni normalno. Ne tukaj in ne zdaj. Vseskozi hodijo po robu in presegajo svoje zmožnosti, a padec je lahko hiter, pristanek pa zelo trd.

Tudi zaradi ne bi smeli biti preveč razvajeni. Uživati bi morali, kot da je zadnjič. Nikoli namreč ne vemo. Morda - upamo in verjamemo, da ne - tudi je. Že naslednje leto bo po spremembah, ki se obetajo, vstopnico za najbolj prestižni nogometni ples veliko težje dosegljiva.

Morda se bomo tega, kaj Mariborčanom uspeva, zavedali šele čez čas. Ko bomo pregledovali fotografije s starih zabav in z njih brisali prah …

Ne spreglejte