Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 10. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Benjamin Verbič nogometna reprezentanca Anglija Stožice

Sreda, 12. 10. 2016, 13.17

6 let, 6 mesecev

BENJAMIN VERBIČ PO TEKMI SLOVENIJA : ANGLIJA (0:0)

Ko ima remi z Angleži celo nekaj grenkobe

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

"Kakšni tedni … Liga prvakov, reprezentančna uveljavitev in točka proti velesili," zadovoljno ugotavlja slovenski nogometni reprezentant Benjamin Verbič. Dodaja, da je bila Anglija, s katero se je Slovenija v tretji tekmi kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 razšla z neodločenim rezultatom (0:0), v Ljubljani celo premagljiva.

Benjamin Verbič (tretji z desne) se je na začetku kvalifikacij za SP 2018 "udomačil" v prvi enajsterici. | Foto: Sportida Benjamin Verbič (tretji z desne) se je na začetku kvalifikacij za SP 2018 "udomačil" v prvi enajsterici. Foto: Sportida

Točki proti Angliji, ki je naslov svetovnega prvaka slavila pred 50 leti, a zaradi stalne prisotnosti med najboljšimi, močne lige, zvezdniškega kadra, pregovorne samozavesti in tudi učinkovitega marketinga vendarle ohranja status večne velesile, ne gre gledati v zobe. Vseeno je bilo v izjavah slovenskih reprezentantov po remiju v skoraj polnih Stožicah (0:0) v torek mogoče razbrati tudi drobec pelina.

"Ko zapuščaš igrišče in se spomniš na vse priložnosti v napadu, si lahko malce razočaran. A če bi nam nekdo pred tekmo proti tako veliki reprezentanci ponudil točko, bi ta scenarij sprejeli brez zadržkov. Poleg tega so štiri točke na dveh tekmah lep izkupiček. Lahko smo zadovoljni," je po sedmi tekmi za člansko državno reprezentanco, tretji zaporedni kvalifikacijski, dejal tipični predstavnik novega rodu Benjamin Verbič.

"Proti Angliji bi lahko osvojili tudi tri točke," pravi Verbič. | Foto: Sportida "Proti Angliji bi lahko osvojili tudi tri točke," pravi Verbič. Foto: Sportida

Brez kvalifikacijskega poraza že 2.559 dni
"Kako blizu smo bili," so drug za drugim poudarjali slovenski nogometaši ob zavedanju tega, da bi lahko prekinili niz angleške neporaženosti v kvalifikacijskih tekmah. Ta se vleče že debelih sedem let. Otočani so 10. oktobra 2009 v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 pred očmi slovenskega sodnika Damirja Skomine klonili na gostovanju pri Ukrajini (1:0). Od takrat so nanizali 32 tekem v kvalifikacijah (za Euro 2012 in 2016 ter SP 2010, 2014 in 2018) brez poraza. Kar 24 zmagam so v torek Angleži dodali še osmi remi.

Poškodbe dokaz borbenosti

"Prikazali smo borbeno predstavo. Lepo je gledati, ko vsi, od prvega do zadnjega na igrišču, delamo s skupnim ciljem. Žal je tekma terjala nekaj poškodb (Rene Krhin, Boštjan Cesar, Bojan Jokič, op. a.), a to je dokaz, da smo se borili do zadnjega atoma moči. Če bi šla še kakšna žoga v gol … A nič ne de, ta tekma je odlično vodilo," je svoje misli razkril zvezni igralec. Gostujočega vratarja Harta je označil za junaka tekme in priznal, da se je v izdihljajih tekme že čutila tudi utrujenost. Misli je kaj hitro preusmeril proti nadaljevanju kvalifikacij.

Z reprezentančnimi soigralci se bo znova srečal čez slab mesec, saj 11. novembra izbrance selektorja Srečka Katanca čaka četrta tekma kvalifikacij za nastop na SP 2018 – gostovanje na Malti. "Koledarsko leto želimo končati z novimi tremi točkami. Upam, da bomo hitro zacelili vse poškodbe in se zbrali v polnem številu," pravi Verbič.

Novembra ga s soigralci čaka "operacija Malta". | Foto: Sportida Novembra ga s soigralci čaka "operacija Malta". Foto: Sportida

Stožice se prebujajo

Z dvema pozitivnima rezultatoma je slovenska nogometna reprezentanca vendarle predramila tudi pogosto zaspane Stožice. Navijaški utrip osrednjega ljubljanskega štadiona je sicer še bleda senca zlatih let Bežigrada ali mariborskega Ljudskega vrta. Toda ... "Ključen je rezultat. Ko je pozitiven, se navijaška podpora krepi. Ko ekipa ob tem pokaže še pravi elan, občinstvo to začuti. Menim, da smo skupaj na dobri poti," pravi mladi Celjan, ki je največje uspehe reprezentance (uvrstitve na SP 2002 in 2010 ter Euro 2000) spremljal kot otrok ali najstnik. Zdaj upa, da bo v prihodnosti tudi sam del podobne zgodbe.

Kos najboljšim

Uveljavitev v državni izbrani vrsti in rezultatski zasuk pa še zdaleč nista edina razloga za Verbičevo zadovoljstvo in vse večjo samozavest. Nekdanji član Celja se je namreč dokazal tudi v dresu Köbenhavna, s katerim je pretekli mesec debitiral tudi v ligi prvakov. "Vse to je zame nekaj novega. Vesel sem teh trenutkov. Spoznal sem, da se lahko kosam z najboljšimi. Jasno, marsikatero pomanjkljivost moram še odpraviti. Prostora za napredek je še dovolj, a čas je moj zaveznik, trdo delo na treningih pa prava pot," je dodal 22-letni Savinjčan.

Slovenija : Anglija 0:0

SP 2018: 3 tekme, 5 točk | Foto: Sportida SP 2018: 3 tekme, 5 točk Foto: Sportida

Kaj čaka Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2018?

11. november 2016: Malta – Slovenija
26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017: Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska

VIDEO: Kaj so po tekmi povedali Jasmin Kurtić, Aljaž Struna in Miral Samardžić

Ne spreglejte