Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
28. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Klemen Duščak futsal futsal euro 2018

Petek, 28. 4. 2017, 4.00

6 let, 2 meseca

Klemen Duščak

Sin uspešnega košarkarja, ki se trudi, da bi svetu približal futsal

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Klemen Duščak | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Futsal, dvoranska različica nogometa, je v svetu veliko manj priljubljen, kot je nogomet, a vse bolj pridobiva veljavo. Tudi v Sloveniji, ki bo prihodnje leto gostila evropsko prvenstvo. K temu pripomore tudi Klemen Duščak, mladi slovenski navdušenec nad futsalom z zelo dobrimi športnimi geni, ki s svojim kanalom na YouTubu ta šport približuje množicam.

Futsal je šport, katerega začetki segajo v leto 1930 in ki je do danes naredil veliko korakov naprej. V Sloveniji, kjer smo državnega prvaka prvič dobili leta 1995, prav tako.

V futsalu, ki poteka v dvoranah, so najboljši daleč od slave in denarja, kot ju dobijo Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Jan Oblak, Kevin Kampl ter preostali v tujini in Sloveniji najbolj znani nogometaši, a so, vsaj med navdušenci nad futsalom, zelo priljubljeni in spoštovani.

K temu s svojim kanalom na YouTubu z več tisoč sledilci prispeva tudi mladi Slovenec, sicer član najuspešnejšega slovenskega futsal kluba FC Litija. Z zanimivimi videi, v katerih lahko spremljate mojstrovine najbolj znanih futsal zvezdnikov, iz tedna v teden skrbi, da zelo hitro in atraktivno igro približuje množicam.

Video, na katerega je najbolj ponosen:

"Za objavo posnetkov sem se odločil, ker na YouTubu nisem našel ničesar podobnega. Rekel sem si, zakaj ne bi kaj takega ljudem ponudil sam. Odzivi so me presenetili. Ljudem je moje delo všeč. Dobivam veliko pohval, ki mi dajejo veliko voljo za nadaljevanje mojega dela," pravi Klemen Duščak, ki na svojem kanalu Kleminho na YouTubu iz tedna v teden pridobiva nove sledilce.

Enakega sebi v svetu še ni našel

"Do zdaj nisem našel še nikogar, ki bi objavljal futsal videe. Veliko je kanalov, ki objavljajo nogometne videe, a kakšnega podobnega mojemu še nisem zasledil. Včasih se najde kak video vrhuncev futsal tekem, pogoste so tudi objave posnetkov z ulic in amaterskih lig, a kanala, ki bi ponujal samo futsal videe, nisem našel," pravi 22-letni. Videe o futsalu je začel objavljati konec leta 2015 in do zdaj zbral več kot 7.400 sledilcev, ki redno spremljajo njegove objave.

"Največ jih prihaja iz Indonezije, kar me preseneča. Sploh nisem vedel, da tam futsal poznajo, a očitno ga. Moj kanal je zelo priljubljen tudi pri Brazilcih," pravi mladenič iz Mengša pri Ljubljani.

Kaj sploh je futsal?

Futsal je vse bolj priljubljen. | Foto: Vid Ponikvar Futsal je vse bolj priljubljen. Foto: Vid Ponikvar Futsal igrišče mora po pravilih meriti vsaj 25 krat 16 metrov in največ 42 krat 25 metrov. Pravzaprav gre za igrišče, identično rokometnemu.

Žoga, ki je neodbojna, meri od 62 do 64 centimetrov. Težka je med 400 in 440 grami.

Igra traja dva polčasa po 20 minut. V primeru podaljškov ti trajajo dvakrat po pet minut. Če še po njih ni končnega zmagovalca, sledijo šestmetrovke.

V ekipi je na igrišču pet igralcev, od tega je eden vratar.

Vsak prekršek v vratarjevem šestmetrskem prostoru oziroma igranje z roko podobno kot pri nogometu pomeni najstrožjo kazen (šestmetrovko). Zanimivost pri futsalu je tudi, da si lahko vsaka ekipa privošči le pet prekrškov v vsakem polčasu. Vsak naslednji pomeni neoviran strel z desetih metrov za vsako ekipo.

Kako je v futsalu z izključitvami? Vsak igralec, ki prejme rdeči karton (neposredno ali zaradi drugega rumenega kartona), nima več pravice nastopa. Njegova ekipa po izključitvi igra z igralcem manj dve minuti oziroma do trenutka, ko prejme gol.

Njegov prvi video je zbral več kot milijon in 200 tisoč ogledov

Eden izmed njegovih videov je zbral več kot milijon in 200 tisoč ogledov. Zanimivo, to je tudi prvi video, ki ga je objavil na svojem kanalu. "Bil je eden izmed redkih futsal posnetkov. Verjetno je zato tako priljubljen," pravi naš sogovornik, ki objavi približno dva videa na mesec, do zdaj se jih je nabralo 30. Za vsak video si vzame kar nekaj časa.

"Za video, ki traja tri, štiri minute, potrebujem približno deset ur dela. Pregledujem tekme, režem izseke, ki so zanimivi, in potem vse skupaj obdelujem. Včasih lahko kakšno tekmo gledam deset minut in ne najdem nič pametnega, včasih je drugače. Kakor kdaj. Obdelave videov sem se naučil sam na spletu. Trudim se iz tedna v teden, da bi napredoval. Vseskozi razmišljam o tem, da bi se izboljšal, poslušam kritike in pridobivam nove ideje," je povedal trenutno brezposelni tehnik elektronskih komunikacij, ki z igranjem futsala in objavljanjem videoposnetkov ne zasluži skoraj nič, zato išče službo.

Prvi video, ki ga je naložil, ima več kot milijon in 200 tisoč ogledov:

Sanja, da bi kdaj lahko živel od futsala

"Futsal je moje veselje in življenje. Upam, da bom nekoč lahko živel od futsala ali svojega kanala na YouTubu, a za zdaj ne gre. Z objavami na YouTubu se da dobro služiti, a moj kanal je še premajhen, da bi imel od tega kaj denarja. Upam, da bo kdaj drugače," pravi fant, ki se lahko pohvali s pogodbo, ki jo je podpisal z nekim španskim podjetjem. To mu omogoča, da objavlja videoposnetke iz španske futsal lige, ki velja za najboljšo na svetu.

"Zelo veliko časa preživim za računalnikom, saj v svojem ustvarjanju uživam," je še povedal nekdanji nogometaš, ki je igral za NK Bravo in z njim v kategoriji do 14. leta starosti postal državni prvak. Igral je z Dinom Hotićem, Gregorjem Bajdetom in Mateom Barukčićem, zdaj znanimi imeni slovenskega nogometa.

Slovenska reprezentanca v futsalu dosega zavidanja vredne rezultate. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca v futsalu dosega zavidanja vredne rezultate. Foto: Vid Ponikvar

Slovenci so v svetu futsala zelo cenjeni

"Toda potem sem vzljubil futsal, ki sicer še ni niti približno tako razvit, kot je nogomet, a je vse bolj priljubljen. Športa sta zelo različna. Igralec futsala mora znati igrati v obrambi in v napadu. Igra je veliko hitrejša," je nekaj glavnih razlik opisal mladenič, ki je vesel, ker futsal vse bolj pridobiva veljavo tudi v Sloveniji.

"Futsal je vse bolj priljubljen, kar vidim tudi na svojem kanalu. Razvija se v pravo smer. Prepričan sem, da bo prej ali slej postal zelo priljubljen. Slovenski futsal je zelo razvit. Naši igralci so v tujini zelo cenjeni. Tudi slovenska reprezentanca v Evropi kotira visoko," je slovensko futsal sceno pohvalil eden izmed njenih akterjev, ki se seveda zelo veseli največjega futsal dogodka na slovenskih tleh.

V Slovenijo prvič prihaja evropsko prvenstvo

V Ljubljani odštevamo do Eura. | Foto: UEFA futsal Euro 2018 V Ljubljani odštevamo do Eura. Foto: UEFA futsal Euro 2018 Evropsko prvenstvo v futsalu bo prihodnje leto od 30. januarja do 10. februarja prvič v Sloveniji. Gostila ga bo dvorana Stožice v Ljubljani.

Na njem bo poleg slovenske nastopilo še 11 reprezentanc. Znanih jih je že osem. Med njimi so evropska prvakinja Španija, podprvakinja Portugalska, Italija, Rusija, Ukrajina, Kazahstan in Azerbajdžan.

Slovenija, ki je trenutno na 12. mestu svetovne lestvice v futsalu, je do zdaj petkrat nastopila na evropskih prvenstvih, in sicer v letih 2003, 2010, 2012, 2014 in 2016. Leta 2014 se je v Belgiji uvrstila v četrtfinale. Na preostalih prvenstvih se je poslovila v predtekmovanju.

Na svetovnih prvenstvih, nanje se evropske reprezentance uvrstijo prek evropskih prvenstev, Slovenije še ni bilo.

Komaj čaka, da se začne

V začetku prihodnjega leta bo Slovenija namreč gostila evropsko prvenstvo v futsalu. "Tega dogodka se zelo veselim. Z veseljem si bom ogledal kakšno tekmo, še rajši pa bi na kakšni tudi igral," je povedal o tekmovanju, ki bo zagotovo poskrbelo za velik skok priljubljenosti dvoranske različice nogometa v Sloveniji.

Tako kot iz tedna v teden s svojim ustvarjanjem posnetkov skrbi naš sogovornik. "Futsal želim približati ljudem," je za konec povedal fant, čigar kanal mora spoznati vsak, ki so ga že kdaj navdušile mojstrovine izpod nog Falcaa in Richardinha, brazilskega in portugalskega mojstra futsala, ki veljata za najboljša na svetu. Na njiju prisega tudi sam.

Njegov oče je bil zraven ob največjem uspehu slovenske košarke

Velika družina Duščak | Foto: Osebni arhiv Velika družina Duščak Foto: Osebni arhiv Klemen ima športne gene. Njegov oče je Slavko Duščak, nekdanji uspešni slovenski košarkar in reprezentant, ki je bil zraven tudi leta 1997, ko je Union Olimpija nastopila na zaključnem turnirju najboljše četverice evrolige v Rimu.

"Očetove športne poti se ne spomnim, saj sem bil takrat še premajhen. Ko sem ga začel spremljati, je počasi že končeval," je o svojem očetu, ki je danes trener košarkaric Grosupljega, povedal Klemen, ki prihaja iz zelo velike družine. V njej je kar pet bratov in sester. Starejša sestra je igrala nogomet, a ga ne več. Mlajša je košarkarica, tako kot še en brat. Drugi igra nogomet.

"Naša družina je nekaj posebnega. Čeprav nas je sedem, se med tednom redko vidimo, saj ima vsak svoje obveznosti. Ko smo doma, nam pa nikoli ni dolgčas. Podpiramo drug drugega in se pogosto na bodrimo tudi na tekmah

"Starši me podpirajo. Oče in mama sta oba naročena na moj kanal in ga redno spremljata. Oče me je takoj 'izkoristil' in me prosil, naj naredim analizo tekem njegovih košarkaric," je še povedal Klemen.

Ne spreglejte