Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 4. 2017,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije naj gol NK Rudar Klemen Bolha NK Maribor NK Maribor

Petek, 14. 4. 2017, 15.05

6 let, 6 mesecev

Klemen Bolha

Padli v krizo, a vsaj ne finančno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Damir Grgić NK Rudar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Rudarja so v tej sezoni na domačem štadionu Ob jezeru neprepoznavni. V gosteh jim gre neprimerno bolje, doma pa so navijače na 14 tekmah osrečili z le dvema zmagama. "Ne vem, zakaj nam gre tako slabo. Upam, da odpravimo urok že jutri," si želi Klemen Bolha. Eden najvišjih nogometašev Prve lige Telekom Slovenije, ki v višino meri kar 195 centimetrov, je prepričan, da bi lahko knapi v soboto prizadejali poraz vodilnemu Mariboru.

"Najraje igramo največje tekme. Večja je motivacija, drugačen naboj, izrazitejša borbenost, saj je na drugi strani evropska ekipa. Svoje naredita tudi neposredni prenos na televiziji in večji obisk na štadionu," pred gostovanjem Maribora v Šaleški dolini pojasnjuje Klemen Bolha.

Katastrofalen izkupiček na štadionu Ob jezeru

Klemen Bolha je zadovoljen s pogoji, ki jih je deležen kot nogometaš NK Rudar. | Foto: NK Rudar Velenje Klemen Bolha je zadovoljen s pogoji, ki jih je deležen kot nogometaš NK Rudar. Foto: NK Rudar Velenje Velenjčani se vedno razveselijo dvobojev z vijolicami. Takrat ne potrebujejo dodatne motivacije, obenem pa tudi lažje pozabijo na podatek, da v tej sezoni ni več dodatnih premij za zmage. Ni dodatnih premij, so pa redna izplačila plač, o čemer so lahko v prejšnji sezoni le sanjali.

"O drugem ne bom govoril, kar zadeva finance, pa je pod novimi vlagatelji bistveno bolje kot lani. Takrat smo imeli nekaj mesecev zapadlih obveznosti, zdaj pa so zamude minimalne," je zadovoljen, da se je velenjski klub izognil rdečim številkam in nogometašem omogočil boljše razmere za delo.

Finančnih težav ni več, so pa priplule na plano druge. Knapom, še bolj pa njihovim navijačem, ne dajo miru. Tako klavrne statistike, kot jo imajo na domačem igrišču v tej sezoni, že dolgo niso ponudili. Na 14 tekmah so zmagali le dvakrat, petkrat pa tekmecu čestitali za zmago in ostali praznih rok. Imajo najslabši izkoristek domačega štadiona med udeleženci 1. SNL, ki se z vlogo gostiteljev spopadajo na lastnem štadionu.

Kako je Rudar po zaslugi Bolhe premagal Krško?

Boljši so le od Radomelj, ki zaradi neizpolnjevanja kriterijev za tekme 1. SNL ne morejo tekmovati na svojem štadionu, ampak so gostitelji pri sosedih Domžalčanih. Tam so izrazito neuspešni, saj so v tej sezoni zbrali le štiri točke. Rudar jih je nekoliko več, 13, s čimer pa ni zadovoljil ljubiteljev nogometa v prestolnici lignita. Če jim gre doma slabo, pa so naravnost odlični v gosteh. To dokazujejo tudi rezultati v spomladanskem delu, v katerem se bodo z Mariborom udarili po dveh zaporednih zmagah na gostovanjih pri Radomljah in Krškem.

Mariboru dopovedati, kdo je gospodar

Mariborčani so v sredo izpadli v polfinalu pokala Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so v sredo izpadli v polfinalu pokala Slovenije. Foto: Vid Ponikvar V gosteh so knapi tretji najuspešnejši v tej sezoni. Zmagali so že sedemkrat, osvojili 22 točk, dosegli pa kar 26 zadetkov. Za primerjavo, doma so jih, čeprav poznajo igralno površino kot lastno dlan, zbrali le 15.

"Ne vem, kaj se dogaja z nami, ko igramo doma. Že lep čas nismo zmagali. Je to veliko naključje ali ne? Ne igramo v krču, niti ne čutimo posebnega strahu, a ni in ni pričakovanih rezultatov. A enkrat se nam bo moralo odpreti, tako kot v gosteh, kjer smo boljši. Morda nam pomaga, da se naši tekmeci, ko igramo v gosteh, bolj odprejo in lažje izkoristimo svoje priložnosti. Zdaj moramo pokazati, kdo je gospodar v Velenju. Maribora se ne bojimo. Igrali bomo odprto, čim lepše za gledalce in sproščeno. Nimamo česa izgubiti," je optimist 24-letni dolgonogi zvezni igralec Velenjčanov, ki je v prejšnjem krogu odločil derbi začelja v Krškem in poskrbel za dragoceno zmago knapov (2:1), s katero so se še bolj oddaljili od neposrednega tekmeca za obstanek.

Vsi domači dvoboji Rudarja v tej sezoni:

Rudar : Celje 1:2 (29. marec 2017)
Rudar : Gorica 1:3 (11, marec 2017)
Rudar : Domžale 1:1 (25. februar 2017)
Rudar : Koper 2:2 (10. december 2016)
Rudar : Krško 2:2 (30. november 2016)
Rudar : Radomlje 2:0 (25. november 2016)
Rudar : Aluminij 0:0 (5. november 2016)
Rudar : Olimpija 0:0 (23. oktober 2016)
Rudar : Maribor 1:1 (25. september 2016)
Rudar : Celje 1:3 (10. september 2016)
Rudar : Gorica 1:2 (20. avgust 2016)
Rudar : Domžale 0:2 (7. avgust 2016)
Rudar : Koper 2:0 (30. julij 2016)
Rudar : Krško 1:1 (16. julij 2016)

Skupno: 14 tekem; 2 zmagi – 7 remijev – 5 porazov; razlika v zadetkih 15:19

Zadetek mu je dvignil samozavest pred dvobojem, ki ga bo spremljala vsa Slovenija. "Lažje mi je igrati proti Mariboru kot pa Krškemu. Gremo na zmago. Upamo, da premagamo ta urok, in dokažemo, da ne igramo na zakletem štadionu," se je nasmehnil.

So bili tako dobri ali Olimpija tako slaba?

Letos so v gosteh premagali tudi neprepričljivo Olimpijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Letos so v gosteh premagali tudi neprepričljivo Olimpijo. Foto: Grega Valančič/Sportida Potem ko so na začetku spomladanskega dela v gosteh ponižali Olimpijo (4:2), so padli v rezultatsko krizo. So preveč poleteli po zmagi nad Ljubljančani, ki jih je takrat še zadnjič vodil Luka Elsner?

"Spraševali smo se, ali smo res tako dobri ali je bila Olimpija tako slaba. Verjetno bolj tisto drugo (smeh, op. a.), je pa tudi res, da pri Rudarju že od nekdaj bolje igramo proti boljšim tekmecem. Pri slabših nas zna kaznovati podcenjevanje."

Čuti, da je napočil konec tega in da bodo navijači Rudarja spremljali boljše rezultate tudi na domačih tekmah s tekmeci, ki niso povsem pri vrhu lestvice.

Začuden nad slabimi rezultati Olimpije

Velenjčani si še niso zagotovili obstanka. | Foto: Vid Ponikvar Velenjčani si še niso zagotovili obstanka. Foto: Vid Ponikvar Ob velikonočnih praznikih prihaja v Velenje vodilni klub, ki mu lahko le še čudež prepreči, da ostane brez 14. državnega naslova. Pred Olimpijo in Domžalčani ima ogromno prednost (+13), na štadion Ob jezeru pa prihaja v bolečem trenutku, saj je v sredo kljub boljši igri izpadel v pokalu proti Olimpiji. Dvoboj, zlasti drugi polčas, je spremljal tudi Bolha.

"Maribor vztraja pri svoji napadalni igri. Prvenstvo je odločeno, ne vem pa, kaj bo z Olimpijo. V prvenstvu letos sploh še ni zmagala, kajne? Čudno. Po svoje mi je kar malce žal, da je že odločen boj za prvaka. Lani smo čakali do predzadnjega kroga, zdaj pa bo odločeno že prej. Podobno je tudi na dnu razpredelnice, kjer so Radomlje že jeseni izgubile stik s tekmeci,'" pogreša negotovost pri vrhu, ki je v prejšnji sezoni poskrbela za odmeven dvoboj Olimpije in Maribora.

Kako se bo razpletla tekma v Velenju?

  • Z zmago Rudarja.
    41,33 %
    31 glasov
  • Z remijem.
    8,00 %
    6 glasov
  • Z zmago Maribora.
    50,67 %
    38 glasov
Oddanih 75 glasov

Zmaji so si naslov zagotovili v predzadnjem krogu prav v Velenju, ko so tribune napolnili navijači iz Ljubljane. Letos Velenjčani ne bodo dočakali podobnih prizorov, lahko pa vsaj poskrbijo, da vprašanje o prvaku ne bo odločeno tako hitro. Če bi v soboto premagali Maribor, bi ponudili Olimpiji in Domžalam priložnost, da se mu približajo na deset točk razlike.

Kdo bo najboljši? Glavina, Zahović, Mary?

Obračun v Velenju prinaša tudi spopad najboljših strelcev prvenstva. Osem krogov pred koncem kaže bolje Dominiku Glavini, ki je dosegel 15 zadetkov. Najboljši strelec Maribora Luka Zahović, ki je v veliki strelski krizi, je dal enega manj. Blizu mu je Kamerunec John Mary (13), ki je v zadnjih dveh tekmah dosegel štiri gole.

Kamerunec John Mary je v odlični formi. | Foto: Vid Ponikvar Kamerunec John Mary je v odlični formi. Foto: Vid Ponikvar

"Glavina in Mary sta vrhunska napadalca. Prvi navdušuje z mehkobo, drugi pa naredi presežek s svojo fiziko. Uživam, ko igram z njima. Ni kaj, boj za najboljšega strelca lige bo še zanimiv," privošči kateremu izmed soigralcev, da bi se veselil prestižne lovorike.

V nasprotju z Mariborčani spočiti

Obožuje tekme z najboljšimi slovenskimi klubi. | Foto: Vid Ponikvar Obožuje tekme z najboljšimi slovenskimi klubi. Foto: Vid Ponikvar Knapi želijo povečati število točk in se še bolj izogniti devetemu mestu, ki pelje v dodatne kvalifikacije. "Nočemo si otežiti poletja in igrati dodatnih kvalifikacijah. Tega si ne bi nihče želel. Nismo še rešeni, Aluminij in Krško bosta napadala do zadnjega, tako da bo treba garati. V Sloveniji lahko vsak premaga vsakogar, zato se lahko hitro zaplete," opozarja pred koncem prvenstva.

V dodatno pomoč za uspeh proti Milaničevi četi bi lahko bilo spoznanje, da so knapi med tednom počivali, Maribor pa je igral naporno pokalno tekmo z Olimpijo, na kateri ni uresničil ciljev. "Zdravi smo in spočiti. V nasprotju z Mariborom smo lahko počivali, a ima naš tekmec širok kader in lahko nadomesti utrujenost," je izpostavil eno izmed prednosti Maribora v domačem nogometnem okolju. Knapi bodo pogrešali Mitjo Lotriča, ki se je že vrnil k treningom, a jutri še ne bo kandidiral za tekmo.

V petek jih čaka še popoldanski trening pod taktirko Vanje Radinovića, v soboto pa bo šlo zares.

Ne spreglejte