Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 8. 2017,
10.43

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

Matjaž Kek NK Rijeka Matic Črnic Olympiacos UEFA liga prvakov

Sreda, 16. 8. 2017, 10.43

12 mesecev

Rijeka pred gostovanjem v Pireju

Kek se čudi kritikam

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes bo velik dan v trenerski karieri Matjaža Keka. Nekdanji slovenski selektor bo z Rijeko gostoval pri grškem prvaku Olympiakosu in si skušal zagotoviti čim boljše izhodišče za povratno tekmo na Reki. Vložek je ogromen: nastop v skupinskem delu lige prvakov. Mariborčan, ki ponovno ne bo računal na najmočnejšo postavo, želi prekiniti negativen niz.

Nogometaši Rijeke niso zadeli v polno že tri tekme zapored. Ko so na zadnji evropski tekmi doma remizirali s Salzburgom (0:0), je bil to eden najslajših remijev v zgodovini kluba, saj so si podaljšali evropsko sezono vsaj do konca leta.

Nato so v domačem prvenstvu izgubili v Osijeku (0:1), ostali brez vodilnega položaja, po domačem porazu proti Dinamu (0:2), prvem, odkar so se leta 2015 preselili na Rujevico, pa so na lestvici zdrsnili na tretje mesto.

Bo Kekova Rijeka izločila grškega prvaka?

  • Da.
    57,59 %
    110 glasov
  • Ne.
    42,41 %
    81 glasov
Oddanih 191 glasov

"Res je, v zadnjem obdobju smo imeli nekaj težav, a je pred nami velik izziv. Na drugi strani bo klub, ki te sili, da tako razmišljaš. Moramo biti pogumni, borbeni in pokazati, kako si je Rijeka sploh priigrala takšne tekme," razmišlja Matjaž Kek, ki bo danes s hrvaškim prvakom gostoval na vročem štadionu Karaiskasis, na katerem je doma Olympiakos.

Ne bo Kvržića, bo pa nared Gavranović

Matic Črnic je z reško odpravo odpotoval v Grčijo. Na zadnji tekmi je zaigral deset minut. | Foto: Vid Ponikvar Matic Črnic je z reško odpravo odpotoval v Grčijo. Na zadnji tekmi je zaigral deset minut. Foto: Vid Ponikvar Rijeka bo letos del evropskega zemljevida vsaj do decembra. Prvi klubski cilj je že izpolnjen, v klubsko blagajno pa bo kapnilo najmanj šest milijonov evrov. Če bi izločili še rdeče-bele iz Pireja, bi se zaslužek skoraj potrojil! Kek želi, da se del denarja vloži v nakup poletnih okrepitev. Izguba Franka Andrijaševića in Romana Bezjaka, dveh najboljših strelcev, v začetnem delu sezone prihaja do izraza.

Po odhodu Stefana Ristovskega, ki je kraljeval na desni strani, se pozna vsak izostanek prvokategornika. Za dodatne težave so poskrbele še poškodbe. Tako v Grčiji zagotovo ne bo zaigral Zoran Kvržić, nesojena poletna okrepitev Olimpije, na srečo reškega tabora pa se bolje počuti Mario Gavranović. Čeprav je bilo prejšnji teden rečeno, da ne bo nared za vroče gostovanje, bo nekdanji švicarski reprezentant zvečer le zaigral in skušal prekiniti strelsko sušo.

Kek: Ljudje smo včasih res čudni

Navijači Rijeke niso odpotovali v Grčijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Navijači Rijeke niso odpotovali v Grčijo. Foto: Grega Valančič/Sportida "Že na žrebu je bilo jasno, kdo je favorit. Olympiakos je spoštovanja vreden tekmec, kakovosten klub z bogato tradicijo, a Rijeka je sem prišla s ciljem, da odigra evropsko tekmo, ki bi nam omogočila, da o napredovanju odločamo na Rujevici. Moja želja je, da odigramo hrabro in predstavimo Rijeko v svetli luči," pravi Kek, ki je v pristaniško mesto pripotoval z namenom, da velikemu favoriti pokvari načrte.

V pogovoru za Radio Rijeka je pojasnil, da se klub tudi to poletje ni mogel izogniti glavni težavi, odhodu najboljših igralcev. "Klub je z osvajanjem naslova prvaka dočakal vrhunec. Ko ekipa pride do vrha, je povsem normalno, da kot igralec in človek razmišljaš o čem večjem, finančno ugodnejšem. To se je že dogajalo, a prestopnega roka še ni konec," je ocenil, da bi se lahko na kadrovskem seznamu zgodile še nekatere spremembe. Sam si želi, da bi se okrepila rubrika prihodov, z njo pa bi rasle tudi ambicije kluba, da ubrani dvojno hrvaško krono in v Evropi poskrbi za nove podvige.

Mario Gavranović bo nared za gostovanje pri grškem prvaku. | Foto: Grega Valančič / Sportida Mario Gavranović bo nared za gostovanje pri grškem prvaku. Foto: Grega Valančič / Sportida

"Pred nami je tekma, o kateri smo na Reki sanjali leta in leta. Nekateri govorijo, da nas je zagrabila panika, da trener ne zna voditi moštva, da določen igralec ne zna niti hoditi … Ljudje smo včasih res čudni. Aplavz, ki smo ga prejeli po porazu proti Dinamu, je vseeno naša svetla točka," je prepričan, da navijači Rijeke še vedno zaupajo svojim ljubljencem. To so dokazali tudi po porazu proti Dinamu (0:2), ko so zaploskali nogometašem za trud in veliko željo.

Navijači Rijeke na Kantridi

Privrženci Rijeke niso odpotovali v Grčijo, saj je Evropska nogometna zveza (Uefa) prepovedala prisotnost gostujočih navijačev, da bi preprečili morebitne navijaške izgrede. Odločili so se, da bodo srečanje spremljali na kultnem štadionu Kantrida, ki po letu 2015 ne gosti več nogometnih tekem. Rijeka bo tako podporo svojih privržencev pogrešala v Pireju, grški prvak pa na Reki.

Lani je bil za Grke usoden tekmec Maribora

Besnik Hasi ne bo podcenjeval Rijeke. | Foto: Reuters Besnik Hasi ne bo podcenjeval Rijeke. Foto: Reuters Trener Olympiakosa Besnik Hasi, nekdanji albanski reprezentant, ki je dobršen del kariere preživel na Hrvaškem, je pred srečanjem zelo previden. "Rijeka ima igralce, ki igrajo v najboljših letih. Zelo so disciplinirani. Ne verjamem, da jih bomo kakorkoli podcenili," zagotavlja Hasi.

V tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov je izločil srbskega prvaka Partizana (3:1 v Beogradu, 2:2 v Pireju), navijači pa bi mu težko oprostili neuspeh proti Kekovi Rijeki.

Brez lige prvakov, v kateri so navajeni igrati, so ostali že lani. Takrat jih je v kvalifikacijah za ligo prvakov izločil prav današnji tekmec NK Maribor, Hapoel Be'er Sheva!

Ne spreglejte