Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 3. 2023,
18.20

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

3

Natisni članek

Miha Blažič Jasmin Kurtić Andraž Šporar Domen Črnigoj Kvalifikacije za EP 2024 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 25. 3. 2023, 18.20

1 leto, 1 mesec

Kek pred tekmo s San Marinom

Kek navijačem: Ta generacija fantov si zasluži pravo podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

3

slovenska nogometna reprezentanca, Matjaž Kek | Matjaž Kek je pozval navijače k podpori na nedeljski tekmi s San Marinom. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Matjaž Kek je pozval navijače k podpori na nedeljski tekmi s San Marinom.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Smo samozavestni, a ostajamo skromni in delovni," pred nedeljsko drugo tekmo v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo 2024 zatrjuje selektor Matjaž Kek. "Nekatere stvari so sposobni narediti dosti boljše." Po zmagi nad Kazahstanom jih v Stožicah čaka San Marino. Selektor upa, da pred čim bolj polnimi tribunami.

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Tako hitrega ni bilo v Sloveniji že 16 let

Trenirali so na Brdu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Trenirali so na Brdu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Sprejmemo vlogo favorita, razmišljamo predvsem o napadalnem delu, o tistem delu, ki te pripelje v priložnosti," pravi selektor Matjaž Kek, ki zaradi poškodb na nedeljski tekmi s San Marinom ne bo mogel računati na Andraža Šporarja, Jasmina Kurtića, Domna Črnigoja in Miho Blažiča. Še nekaj igralcev ima manjše težave, tudi kot posledica igranja na umetni travi v Astani. "Za nami je težka tekma, ki je pokazala dve lici, ki je pokazala veliko željo, velik motiv, a nas opozorila na nekaj stvari, ki jih moramo narediti boljše. Samokritičnost igra zelo pomembno vlogo. Zmagali smo, naredili tri korake naprej, a čaka nas nov izziv. Upam, da v dobro zapolnjenih Stožicah. Mislim, da si tale generacija fantov zasluži pravo vzdušje, pravo podporo! Fantje so v Astani pokazali, koliko jim je do tega dresa." Vstopnice so še v prodaji. Na Nogometni zvezi Slovenije v Stožicah pričakujejo okoli devet tisoč ljudi.

"Od njih zahtevam več"

V četrtek so kvalifikacije v Kazahstanu začeli z zmago 2.1. | Foto: Reuters V četrtek so kvalifikacije v Kazahstanu začeli z zmago 2.1. Foto: Reuters Kek je prepričan, da so njegovi varovanci sposobni več, kot so pokazali v Kazahstanu. "Informacije s treningov in spremljanje njihovih iger iz klubov mi daje prav, da zahtevam od njih več. Da smo boljši, natančnejši, hitrejši. Lahko se branimo v dveh sistemih, kar nam daje širino. Kar zadeva igro naprej, pa bi si želel še več konkretnosti, še več agresivnosti. Neki trenutki v Astani mi niso bili všeč. In to smo dopoldne v analizi tudi pogledali." Tudi zato je videoanaliza pomembna. A za to je potreben tudi čas, še posebej, ker se spreminja kader. "Jaz želim, da je Slovenija prepoznavna, ko ima žogo in takrat, ko je nima. Ob srčnosti in želji potrebujemo tudi kvalitetno igro."

Začetno enajsterico bo izbral po zadnjem treningu

Matjaž Kek | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Matjaž Kek Foto: Vid Ponikvar/Sportida Ob odsotnih igralcih bo to priložnost za minute za koga drugega, da se dokaže, poudarja selektor. "Naše razmišljanje je, da držimo visok ritem v igri, da poskušamo biti hitri, agresivni, pravočasni. Ob tem pa moramo biti natančni in izkoristiti priložnosti, ki se nam bodo odprle." Pogledali so si tekmo San Marina s Severno Irsko (0:2) in fantje so dobili vse potrebne informacije o nasprotniku. Ta se predvsem brani in čaka na priložnosti iz protinapadov. "Vem, da bo Slovenija odigrala to tekmo na visoki ravni." Po poznem petkovem prihodu iz Kazahstana so glavni trening za San Marino opravili v poznih sobotnih popoldanskih urah na Brdu pri Kranju. Šele po tem bo Kek sprejel odločitev o prvi enajsterici. "Naj ostane začetna enajsterica in potem mogoče menjave stvar slačilnice."

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu
Matjaž Kek
Sportal Kek po zgodovinski zmagi Slovenije: Igralci so doumeli moje sporočilo
Ne spreglejte