Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2012,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Demba Ba Yaya Toure

Četrtek, 19. 1. 2012, 17.10

8 let

Keita, Ba, Toure ali Ayew - kdo bo bolj sijal?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od 21. januarja do 12. februarja bo v Gabonu in Ekvatorialni Gvineji na sporedu 28. Afriško nogometno prvenstvo. Reprezentance, ki se bodo potegovale za naslov, imajo v svojih kar nekaj zvezdnikov.

Predstavljamo štiri nogometaše, ki so največji zvezdniki svojih reprezentanc. Vsak izmed njih lahko svoji reprezentanci močno pomaga do naslova prvaka.

Malijec je pri 32 letih eden najboljših afriških vezistov. Veliko pove že podatek, da je od leta 2008 član Barcelone, s katero je osvojil praktično vse možne lovorike. Za katalonskega velikana je odigral 108 tekem in kot defenzivni vezist zabil 13 golov. Pred tem je igral za Sevillo, Lens, Lorient in Marseille. Za reprezentanco Malija je na 63 tekmah zmogel 17 zadetkov, leta 1999 pa je bil tretji na svetovnem prvenstvo do 20 let.

Napadalec Newcastla, sicer rojen v francoskem Sevresu, je eno največjih odkritij angleškega prvenstva v tej sezoni. Kot član nemškega Hoffenheima in londonskega West Hama je veljal za solidnega napadalca, poleti leta 2011 pa je sedanji klub Harisa Vučkića povlekel izjemno potezo in 26-letni nogometaš je na 19 tekmah zabil že 15 golov. Za Senegal je odigral le enajst tekem in štirikrat zadel. Nedvomno bo sedaj glavna moč svoje reprezentance.

Vezist Slonokoščene obale je bil proglašen za najboljšega afriškega nogometaša v letu 2011, kar ga že samoumevno postavlja v vlogo največjega zvezdnika. Je eden najboljših vezistov (znajde se tako v ofenzivi kot v defenzivi) v angleški ligi, kjer igra za še vedno vodilni Manchester City. Na Otok je prestopil leta 2010 za 24 milijonov funtov, je pa tudi med najbolj plačanimi nogometaši na svetu. Z Barcelono je že osvajal pokale, med drugim je postal tudi evropski in svetovni klubski prvak. Pri 28-letih je odigral 58 tekem za izbrano vrsto in se tudi že osemkrat vpisal med strelce.

Med drugim je bil tudi član Marseilla rojen v Franciji, natančneje v Seclinu. Pri 22-letih je eden najbolj zaželenih krilnih napadalcev v Evropi.

Z mlado reprezentanco Gane (U-20) je bil leta 2009 afriški prvak in tudi svetovni prvak. Za člansko reprezentanco je zbral 35 tekem in dvakrat zadel.

Ne spreglejte