Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 8. 2013,
23.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ante Čačić NK Maribor NK Maribor liga prvakov

Torek, 6. 8. 2013, 23.10

7 let, 12 mesecev

Kdo pravi, da Slovenci ne maramo Hrvatov?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ante Čačić za župana!" Takšnih vzklikov v Mariboru še nismo slišali, a če bo Zagrebčan na klopi najboljšega slovenskega nogometnega kolektiva nadaljeval uspehe, jih prej ali slej bomo.

"Nisem mlad, kmalu bom star 60 let, a česa takšnega, kar sem doživel danes v Mariboru, do zdaj še nisem," je po novem evropskem uspehu – uvrstitvi v play-off za ligo prvakov, kar pomeni v najslabšem primeru vsaj skupinski del lige Europa in še osem evropskih tekem – povedal 59-letni trener, ki je v Ljudski vrt prišel pred začetkom sezone ter z obnašanjem, mirnostjo in seveda tudi uspehi hitro osvojil vse. Od igralcev in navijačev, ki so Anteju Čačiću skandirali še dolgo po tekmi. Po slabih dveh mesecih je doživel tisto, na kar so morali njegovi predhodniki čakati kar nekaj časa, če sploh so dočakali. "Od prvega dne in prvega treninga sem začutil, da so me Mariborčani vzeli za svojega. Toplo so me sprejeli, kar si seveda štejem v veliko čast. Tudi zato se toliko bolj trudim, da bi z vsakodnevnim trdim delom poskrbel za čim boljše rezultate in navijačem z nogometnim klubom, ki ga imajo tako zelo radi, prinesel veselje. Čudovito se počutim," je nadaljeval opevanje simbioze z ljudstvom, ki jo je doživel v najbolj nogometnem slovenskem mestu. "Seveda se še kako dobro zavedam, da lahko priljubljenost hitro zbledi. Dokler so rezultati, je vse lepo in krasno," je priznal z zanj značilnim nasmeškom na ustih. Kakorkoli že, Ljudski vrt je zanj srečni kraj. To lahko zdaj že trdimo. Pred skorajda natanko letom dni se je tukaj z zagrebškim Dinamom prebil v ligo prvakov, zdaj je na klopi Maribora dosegel nov evropski uspeh, ki ga lahko že kaj kmalu še nadgradi. "Še 180 minut nas loči od lige prvakov," je pomenljivo dodal in namignil, da bo naredil vse, da v Slovenijo po 14 letih prinese najbolj spektakularno klubsko nogometno tekmovanje na svetu.

Pripravljen tudi na provokativnega Ciprčana

Tudi o tekmi proti Apoelu, ki se je končala z remijem brez zadetkov, je seveda govoril. "Najprej velika zahvala navijačem, ki so nas bodrili in so v veliki meri zaslužni za ta rezultat. Tudi nogometašem bi se zahvalil. Vsi skupaj smo prišli do rezultata, ki veliko pomeni za slovenski klubski nogomet in nogomet v Sloveniji nasploh," je prepričan trener, ki tudi po osmi tekmi na klopi Maribora ne pozna poraza. Na vprašanje, ali ni njegovo moštvo igralo preveč defenzivno, je odločno odgovoril: "Vlogo pri tem, kako igraš, ima tudi nasprotnik. Apoel je odlična ekipa, kar je pokazal že na prvi tekmi in tudi tokrat. Nasprotnik nam ni dovolil igrati več, a bolj pomembno je to, da tudi mi nismo dovolili, da bi se gostje razigrali. Napake so seveda bile, a jih ni bilo veliko. Skušali smo zapreti poti do svojega gola, potem pa iz polprotinapadov in protinapadov ogroziti nasprotnikova vrata. Mislim, da nam je v veliki meri uspevalo. Zasluženo smo napredovali." Tudi na provokativno vprašanje enega izmed ciprskih novinarjev o tem, kako komentira vsaj pet nedosojenih enajstmetrovk z obeh tekem, je imel pripravljen odgovor. "Na vprašanja o sojenju sicer ne odgovarjam, a tokrat bom naredil izjemo. Čudi me, da ob vseh teh spornih dogodkih niste videli prekrška nad Philippom Mendyjem v 77. minuti prve tekme, ki je bil brez dvoma za najstrožjo kazen. O vseh omenjenih sodniških odločitvah v korist Maribora pa bom rekel le to, da je zame sporna le ena. Tista iz 93. minute prve tekme. Posnetek sem si ogledal večkrat, a še vedno nisem videl, ali je prišlo do kontakta. Če je, potem je enajstmetrovka bila," je z delom sodnikov nezadovoljnega ciprskega novinarja vsaj malce potolažil trener Maribora.

Ne proslava, pojedli so pice

Nagrada, ki jo bo nogometni klub Maribor prejel za nov uspeh, ni majhna. Kar precejšnji finančni priliv se bo zgodil na Mladinski ulici 29. Tudi nogometaši bodo seveda deležni svojega dela bogatega kolača, a časa za slavje ne bo. Že v sredo jih čaka nov delovni dan.

"Kakšna proslava neki? Jutri ob deveti uri zjutraj jih čaka trening. V soboto nas čaka nova tekma, časa za slavje ni. Je pa po tekmi v garderobo prišel predsednik Drago Cotar in jim obljubil premijo, pa tudi pice smo jim po tekmi prinesli. Nagrado so torej dobili," je za smeh za konec poskrbel Zagrebčan, ki ga konec tedna čaka domača tekma s Krko. In presenečenje bi bilo, če po obračunu z Novomeščani njegov niz neporaženosti na klopi Maribora ne bi prišel do številke devet.

Ne spreglejte