Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Rusija kvalifikacije za SP 2018 Grčija Švica Švedska Irska Severna Irska Danska italijanska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca

Sreda, 8. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Kvalifikacije za SP 2018

Kdo je še v igri za nastop na SP 2018?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Luka Modrić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Napočil je zadnji letošnji teden, ki je namenjen reprezentančnemu nogometu. V ospredju so sklepna dejanja kvalifikacij za SP 2018. V Evropi bo zadnji vlak, ki pelje v Rusijo, skušalo uloviti osem reprezentanc. Med njimi sta tudi slovenski sosedi (Hrvaška in Italija), ki bosta skušali upravičiti vlogo favoritinj.

Ruske štadione temeljito pripravljajo na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v največji državi na svetu. Nanj se je že uvrstilo 23 od 32 udeležencev. Preostala deveterica bo znana do 15. novembra, ko se bodo končale kvalifikacije za SP 2018. V Evropi se bo o zadnjih vstopnicah za SP 2018 odločalo od četrtka.

Kdo se je že uvrstil na SP 2018 (23 od 32):

Evropa – UEFA (10 od 14): Anglija, Belgija, Francija, Islandija, Nemčija, Poljska, Portugalska, Rusija*, Srbija, Španija
Južna Amerika - CONMEBOL (4 od 4+1): Argentina, Brazilija, Kolumbija, Urugvaj
Severna, Srednja Amerika in Karibi - CONCACAF (3 od 3+1): Kostarika, Mehika, Panama
Afrika - CAF (2 od 5): Egipt, Nigerija
Azija - AFC (4 od 4+1): Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija
Oceanija - OFC (0 od 0+1)

*Ker je gostiteljica, ji ni bilo treba igrati kvalifikacij.

Nogometaši Peruja se bodo v dodatnih medcelinskih kvalifikacijah pomerili z najboljšim v oceanijskem delu, Novo Zelandijo. | Foto: Reuters Nogometaši Peruja se bodo v dodatnih medcelinskih kvalifikacijah pomerili z najboljšim v oceanijskem delu, Novo Zelandijo. Foto: Reuters  

Dodatne kvalifikacije v Evropi:

Severna Irska – Švica (9. in 12. november)
Hrvaška – Grčija (9. in 12. november)
Danska – Irska (11. in 14. november)
Švedska – Italija (10. in 13. november

Dodatne medcelinske kvalifikacije:

Honduras – Avstralija (10. in 15. november)
Nova Zelandija – Peru (11. in 15. november)

Švedska – Italija

Švedi bodo skušali prekrižati načrte štirikratnim svetovnim prvakom. | Foto: Reuters Švedi bodo skušali prekrižati načrte štirikratnim svetovnim prvakom. Foto: Reuters

"Če smo lahko igrali na tako visoki ravni v kvalifikacijski skupini s Francijo in Nizozemsko, potem lahko premagamo vsakega na svetu. Tudi Italijo," samozavestno sporoča švedski selektor Janne Andersson, ki je v skupini prehitel tulipane. Čeprav so lani ostali brez Zlatana Ibrahimovića, ki se je poslovil od državnega dresa, bi lahko poskrbeli za odmevno presenečenje. Azzurri bi lahko prvič po šestih desetletjih ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Zadnjič so manjkali leta 1958, ko je tekmovanje potekalo prav na Švedskem.

San Siro že skoraj razprodan

Gianluigi Buffon je prejšnji mesec na gostovanju v Španiji doživel hud poraz (0:3). | Foto: Reuters Gianluigi Buffon je prejšnji mesec na gostovanju v Španiji doživel hud poraz (0:3). Foto: Reuters "Italija mora igrati kot Italija," sporoča 69-letni Gian Piero Ventura. Italijanski selektor je prepričan, da bo naloga opravljena, če bodo njegovi izbranci zaigrali tako, kot znajo. Prepričan je, da je vse odvisno od njih. Italija na zadnjih petih tekmah s Švedsko ni doživela poraza, ampak se veselila kar štirih zmag.

Ventura je pred play-offom nekoliko osvežil seznam. Prvič po letu dni je med kandidate uvrstil Brazilca z italijanskim potnim listom Jorginha (Napoli) in Simoneja Zazo (Valencia), ki navdušuje v španskem prvenstvu. Dodatno motivacijo Italijanom, štirikratnim svetovnim prvakom, predstavlja podatek, da je za povratno srečanje na San Siru prodanih že 65 tisoč vstopnic.

Hrvaška – Grčija

Zlatko Dalić je Hrvaško prevzel le nekaj dni pred odločilnim spopadom v Kijevu, na katerem je uresničil cilj in zmagal z 2:0. | Foto: Reuters Zlatko Dalić je Hrvaško prevzel le nekaj dni pred odločilnim spopadom v Kijevu, na katerem je uresničil cilj in zmagal z 2:0. Foto: Reuters Slovenska vzhodna soseda bo po dolgem času zaigrala na razprodanem štadionu Maksimir. Vložek dvoboja je ogromen. Čeprav na Hrvaškem ne manjka ljubiteljev nogometa, ki so jezni in razočarani nad delom krovne zveze, bo izbrana vrsta deležna bučne podpore. Poteguje se za jubilejno deseto veliko tekmovanje v obdobju državne samostojnosti (SP – 1998, 2002, 2006, 2014 in  EP – 1996, 2004, 2008, 2012, 2016). Minil bo brez gostujočih navijačev, takšen je bil dogovor med zvezama, podobno velja za povratno srečanje v Pireju.

Hrvaški strokovnjak Zlatko Dalić, ki je na vročem stolčku pred kratkim zamenjal neprepričljivega Anteja Čačića, v četrtek ne bo mogel računati na poškodovanega zveznega igralca Milana Badelja. Poškodoval se je na zadnji tekmi Fiorentine proti Romi (2:4). V napadu je zaradi poškodbe stegenske mišice vprašljiv napadalec Juventusa Mario Mandžukić, bosta pa nared glavna zvezdnika za igro v zvezni vrstiLuka Modrić (Real) in Ivan Rakitić (Barcelona).

Bosta Mario Mandžukić in Luka Modrić nastopila na novem velikem tekmovanju? | Foto: Getty Images Bosta Mario Mandžukić in Luka Modrić nastopila na novem velikem tekmovanju? Foto: Getty Images

Hrvaške navijače miri podatek, da so kockasti pravi specialisti za play-off. Štirikrat so iskali pot do velikega tekmovanja v dodatnih kvalifikacijah in jo vedno tudi našli. Enkrat tudi na škodo slovenskih nogometnih ljubiteljev (leta 2003, ko se je odločalo o potniku na Euro 2004). V črno so zavili še Ukrajino (1999), Turčijo (2011) in Islandijo (2013). "Zmaga v Zagrebu bi nam močno olajšala delo," je prepričan Ivan Perišić, zvezdnik Interja, pri katerem tudi v tej sezoni izstopa Samir Handanović.

Zdesetkana obramba Grčije

Grčija je v kvalifikacijah pokvarila načrte Bosni in Hercegovini. | Foto: Reuters Grčija je v kvalifikacijah pokvarila načrte Bosni in Hercegovini. Foto: Reuters Grki imajo ogromne težave z zadnjo vrsto. Kapetan Vasilis Torosidis (Bologna) ima zdravstvene težave, podobno velja za Sokratisa Papastathopoulosa (Borussia), ki se je poškodoval na nemškem derbiju z Bayernom v Dortmundu. Njegov nastop je pod velikim vprašajem. Nemški strateg Michael Skibbe v Zagrebu ne sme računati tudi na Kostasa Manolasa.

Branilec Rome je v skupinskem delu kvalifikacij prejel rumeni karton proti Cipru, nato pa prisilno manjkal proti Gibraltarju. S tem pa se mu kazen ni iztekla. Fifa mu je podaljšala kazen, saj je prepričana, da je to storil namerno in želel v play-off elegantno vstopiti s prazno statistiko pod rubriko kartonov.

Irska – Danska

Martin O'Neill ima težave s kaznovanimi in poškodovanimi igralci. | Foto: Reuters Martin O'Neill ima težave s kaznovanimi in poškodovanimi igralci. Foto: Reuters Irci in Danci bodo sklenili evropski del kvalifikacij za SP 2018. Najprej se bodo pomerili na štadionu Aviva v Dublinu. Zelene Otočane zelo skrbijo rumeni kartoni. Kar desetim reprezentantom grozi, da bi v primeru prejetega rumenega kartona na prvi tekmi izpustili povratno srečanje v Köbenhavnu. To bi bil velik udarec za selektorja Martina O'Neilla, ki je že dalj časa brez Seamusa Colemana.

Zanesljivo ne bodo nastopili Richard Keogh, James McCarthy in Sean Maguire. Na seznamu poškodovanih sta bila še do nedavnega tudi John O'Shea in Jon Walters. Da je nelagodje še večje, je poskrbel David Meyler, ki bo zaradi kartonov manjkal na prvi tekmi.

"Malce je nenavadno, da se kartoni iz skupinskega dela prenesejo v dodatne kvalifikacije," priznava O'Neill, ki bo na povratni tekmi stežka zaigral z vsemi najboljšimi vpoklicanimi igralci.

Kjaer še ni vrgel puške v koruzo

Simon Kjaer še verjame v srečen konec. | Foto: Reuters Simon Kjaer še verjame v srečen konec. Foto: Reuters Z najmočnejšo postavo ne bodo nastopili niti Skandinavci. Branilec Simon Kjaer (Sevilla) je potožil nad zdravstvenimi težavami na nedavnem derbiju z Barcelono (1:2), napadalec Nicolai Jorgensen pa si je poškodoval zapestje na zadnji tekmi Feyenoorda.

Selektor Age Hareide je lahko nekoliko dobre volje, saj je Kjaer v ponedeljek sporočil, da se že počuti bolje in bi lahko zaigral na Irskem. Je pa vprašljiv tudi nastop Andreasa Bjellanda. Danski navijači največ pričakujejo od Christiana Eriksena. Zvezdnik Tottenhama je zadel v polno na šestih zaporednih reprezentančnih tekmah.

Severna Irska – Švica

Michael O'Neill Severna Irska | Foto: Reuters Foto: Reuters Severni Irci se bodo za nastop na SP 2018 potegovali proti Švicarjem, ki so se v skupinskem delu obrisali pod nosom po nevsakdanjem ključu. Nanizali so devet zaporednih zmag v skupinskem delu, ohranili stoodstotni izkupiček, nato pa izgubili na zadnji tekmi na Portugalskem in ostali brez neposredne uvrstitve na SP 2018.

"Windsor Park se bo tresel zaradi naših navijačev, ne bojimo se nikogar," pravi Stuart Dallas (Leeds United). Severni Irci trkajo na vrata prvega nastopa na SP po 31 letih. Nazadnje so nastopili v Mehiki (1986).

Lani so se prvič družili z evropsko elito v Franciji in se uvrstili med 16 najboljših. To je bilo prvič. Selektor Michael O'Neill je prepričan, da so sposobni novega podviga: "Švica je zahteven tekmec, a jo lahko izločimo."

V igri za SP 2018 tudi Kekov varovanec

Švicarski selektor Vladimir Petković je previden: "Naše možnosti za napredovanje so 50:50. Moramo pozabiti na vse, kar se je zgodilo v skupinskem delu, in začeti z ničle."

Švica je v skupinskem delu kvalifikacij za SP 2018 izgubila le enkrat, a se vseeno ni neposredno uvrstila na tekmovanje. | Foto: Sportida Švica je v skupinskem delu kvalifikacij za SP 2018 izgubila le enkrat, a se vseeno ni neposredno uvrstila na tekmovanje. Foto: Sportida

Švicarji so na papirju favoriti, saj imajo v svojih vrstah več priznanih igralcev. Imajo pa tudi nekaj težav s poškodbami. Johan Djourou ne bo mogel pomagati v obrambi, vprašljiv je nastop Valona Behramija in Ricarda Rodrigueza. V kadru je tudi napadalec Rijeke Mario Gavranović, ki je izpustil nekaj zadnjih srečanj Kekove čete.

Sklepno dejanje tudi v Afriki

Pred zadnjim krogom skupinskega dela afriških kvalifikacij za SP 2018 sta si udeležbo v Rusiji že zagotovila Nigerija in Egipt, v drugih skupinah pa najbolje kaže Tuniziji, Maroku in Senegalu.

Ne spreglejte