Kariču je žal, da niso stopili skupaj

Amir Karič je eden od nogometašev "zlate generacije", ki je na svetovnem prvenstvu leta 2002 odigral vse tri tekme vseh 90 minut. S kakšnimi spomini se ozira v preteklost?

1 / 3

Foto: Reuters

2 / 3

Foto: Reuters

3 / 3

Foto: Reuters

Barve slovenske izbrane vrste pred osmimi leti na "mundialu" na Daljnem vzhodu, ki je vknjižila tri poraze, je branil tudi Amir Karič, ki se še danes z lepimi občutki vrača v retrospektivo.

"Moram reči, da je bilo takrat, če vemo, kaj se je dogajalo v naši reprezentanci, več dobrih kot slabih občutkov. A o tej zgodbi ne bi rad govoril, veliko raje bi dodal, da je bilo svetovno prvenstvo nadgrajevanje evropskega prvenstva iz leta 2000. Ko namreč igralec pride na svetovno prvenstvo, postane res vrhunski, saj te resnično tretirajo kot nogometaša. Vsa ostala tekmovanja se ne morejo primerjati z 'mundialom', saj slednji daje posebno težo in občutki so res enkratni. Kar se tiče naše generacije, nismo razočarali in če bi bila situacija drugačna, kot je bila, bi se tudi vse izteklo drugače, saj smo imeli priložnost za napredovanje. To imajo letos tudi naši nogometaši, se je uvodoma za Sportal na najpomembnejši dogodek na svetu spomnil Karič.

Vse tekme so bile posebne

Slednji je bil tudi standardni član takratne "zlate generacije", saj je na zelenicah na vseh treh tekmah – proti Španiji, Južni Afriki in Paragvaju – prebil celo tekmo. Katera od častnih srečanj na Japonskem in v Južni Koreji pa je koprskemu branilcu ostala zapisana v najlepši luči? "V spominu nimam dotične tekme, saj so bile vse posebne. Španijo smo sicer poznali z evropskega prvenstva, ostali reprezentanci pa sta nam bili neznanka. Po prikazani igri in s kančkom več sreče bi lahko obe premagali. Moram reči, da nam je še dandanes žal, da nismo takrat stopili skupaj, ko so se dogajale razne stvari. Če bi to storili, bi se lahko uvrstili v naslednji krog," se je vseh slovenskih tekem na Daljnem vzhodu dotaknil 36-letnik, ki je častni dres slovenske izbrane vrste oblekel 64-krat, ob tem pa se je enkrat vpisal med strelce.

Slovenijo uvršča v osmino finala

Kljub temu, da koprski branilec ni želel kaj veliko razpredati o znanem takratnem sporu med selektorjem Srečkom Katancem in Zlatko Zahovičem ter se je raje dotaknil lepših trenutkov, je vseeno podal svoj pogled na takratna nesoglasja med glavnima akterjema …

"Spor se je težko dal preprečiti, saj je šlo za konflikt med dvema najbolj zaslužnima za odhod na SP. Torej med Zlatkom Zahovičem in Srečkom Katancem, ki pa imata vsak svoj ego. Vse to je bilo težko, predvsem pa, ko je Katanec zamenjal Zahoviča na tekmi proti Španiji. Takrat smo vse to težko preprečili, nismo pa vedeli, da bo slednji tako velik. Prav tako smo mislili, da bomo lahko vse to zadržali zase, torej znotraj ekipe, a nismo in takrat se je ekipa razdelila na dva tabora. S tem je bilo vsega konec za kakršenkoli dober rezultat," je takratno situacijo slikovito opisal trenutni član Luke Koper, ki je za konec priznal, da četi Matjaža Keka pripisuje veliko možnosti za napredovanje.

"Če bodo ponovili nekako to predstavo, kot so jo prikazali proti Rusiji ali Slovaški, jim pripisujem veliko možnosti. To napovedujem že nekaj časa. Naslednji krog jim z malce sreče ne more uiti in lahko se uvrstijo v osmino finala," je optimistično zaključil "Kara".

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano