Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Natisni članek

Marijan Pušnik NK Domžale naj gol Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Branko Ilić

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Branko Ilić

Kapetan Olimpije: Psihološko smo povsem na dnu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

NK Domžale NK Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ko se je izkušeni branilec Branko Ilić pozimi z Olimpijo dogovoril za sodelovanje, je pričakoval, da se bo z ljubljanskim klubom ob pospešenem ritmu osvajanja točk v 1. SNL potegoval za naslov prvaka. Po treh zaporednih porazih - zadnjega je doživel v Domžalah (0:1) - kar ne more verjeti, kaj vse se dogaja zmajem.

Najprej proti Mariboru (0:1), nato proti velenjskemu Rudarju (2:4), zdaj še proti Domžalam (0:1). Olimpija letos sploh še ni osvojila točke, kaj šele premagala tekmeca v 1. SNL. Če si je po jesenskem delu še delila vodilni položaj z Mariborom in bila točkovno izenačena z vijolicami, zdaj, ko si je privoščila tri zaporedne poraze, krepko zaostaja za njimi (-9).

Težko mu je pri srcu, ko posluša prijatelje

Veliko prijateljev Branka Ilića navija za Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Veliko prijateljev Branka Ilića navija za Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski reprezentant Branko Ilić ob podpisu pogodbe s klubom, kjer je preživel nogometno mladost, ni niti v nočnih morah razmišljal o tako slabih rezultatih. Zdaj jih doživlja in se jim čudi.

"Nisem verjel, da bi se lahko to zgodilo. Vsi vemo, kaj pomeni Olimpija v slovenskem nogometu. Sam se sploh ne spomnim, kdaj sem nazadnje izgubil na treh zaporednih tekmah. Težko mi je pri srcu, saj imam rad Olimpijo. Z njo sem odrasel. Težko mi je, vem pa tudi, kako se počutijo gledalci, naši navijači. Imam veliko prijateljev, ki navijajo za Olimpijo. Ni lahko tega poslušati," je nekdanji obrambni steber slovenske izbrane vrste opisal občutke, ki ga spremljajo po treh ničlah, s katerimi so Ljubljančani na razpredelnici močno zaostali za Mariborom.

Vstop v spomladanski del je postregel s številnimi spremembami, prvi porazi pa so zasejali seme dvoma o upravičenosti nakupa in tako velikih kadrovskih rezih. Rok Kronaveter ni igral, trener Luka Elsner se je poslovil, novi trener Marijan Pušnik pa je kapetanski trak namenil Iliću. Odločitev je utemeljil z besedami, da ponavadi vlogo kapetana zaupa igralcu, ki je v igralnem polju, ne v vratih. Nejc Vidmar, čeprav je v očeh novega trenerja odličen vratar in človek, se je tako poslovil od častne vloge.

Navijači Olimpije so v spomladanskem delu pričakovali bistveno več od treh zaporednih porazov. | Foto: Vid Ponikvar Navijači Olimpije so v spomladanskem delu pričakovali bistveno več od treh zaporednih porazov. Foto: Vid Ponikvar

Kapetan je postal Ilić, ki pa si krstne predstave s trakom ne bo zapomnil po ugodnem rezultatu, ampak novem bolečem porazu zmajev, s katerim so še bolj ogrozili projekt ubranitve državnega naslova.

Ilić je bil v karieri že nekajkrat kapetan. Na nekaterih prijateljskih tekmah pri moskovski Lokomotivi se je na njegovi roki znašel trak. Zdaj ga je dočakal še v Ljubljani. "To doživljam kot veliko čast. Olimpija je klub, kjer sem odrastel."

Prvič po Partizanu v zvezni vrsti

Ilić je okrepil obrambno vrsto Olimpije, ki jo je po koncu jesenskega dela zapustil Dejan Kelhar. | Foto: Vid Ponikvar Ilić je okrepil obrambno vrsto Olimpije, ki jo je po koncu jesenskega dela zapustil Dejan Kelhar. Foto: Vid Ponikvar Ilić je znan po tem, da lahko trenerjeve naloge izpolnjuje na različnih položajih. Ni le osrednji branilec, ampak tudi desni bočni branilec ali zadnji zvezni igralec. Na tem položaju je nazadnje igral v Partizanu. Začel je na srečanju evropske lige proti Tottenhamu, ko se je tako odločil nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić. Trener je bil tako zadovoljen z njim, da je na sredini igrišča zaigral še na šestih tekmah.

V nedeljo je zaigral v zvezni vrsti tudi v Domžalah. "V prvem polčasu sem se malce lovil, potem pa je šlo bolje," je dejal Ljubljančan, ki se je podredil trenerjevi želji, da zapolnil vrzel v zvezni vrsti. Pušnik ga je postavil na odgovorno mesto zaradi velikega števila odsotnih igralcev (Miškić, Alves, Avramovski in Novak so poškodovani).

Vse, kar poskusijo, se obrne proti njim

Simon Rožman je popeljal Domžale do tesne zmage nad Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman je popeljal Domžale do tesne zmage nad Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar Kot kapetan zagotavlja, da dajo vsi nogometaši Olimpije na tekmah vse od sebe. Ko so v slačilnici, se pogovarjajo le o pozitivnih stvareh. O zadnjih spremembah in turbulencah, zaradi katerih so navijači primerjali klub s cirkusom, ne govorijo.

"Najslabše bi bilo zdaj jokati. Razmišljamo le o pozitivnih stvareh. O tem, da dobro treniramo. Če daš vse od sebe in si zbran, te nagradi tudi sreča," je prepričan. To dela, a mu to ne prinaša zadovoljstva, niti rezultatov. Za nameček se iz tedna v teden polni še seznam nogometašev Olimpije, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo priskočiti na pomoč. Zmaji se otepajo težav, Iliću pa para živce misel, da ne ve, zakaj se to dogaja.

Je posredi kakšno prekletstvo? "Ne vem. Imamo veliko poškodb. Ne gre nam. Vse, kar poskusimo, se obrne proti nam. Domžale so dosegle zadetek iz prve priložnosti. Tega si ne smemo dovoliti. Ne vem, kaj se dogaja," je še enkrat poudaril, da igralci o negativnih stvareh ne razmišljajo.

Nogometaši Olimpije so po besedah kapetana po treh neuspehih psihološko na dnu. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Olimpije so po besedah kapetana po treh neuspehih psihološko na dnu. Foto: Vid Ponikvar

"S soigralci bi radi čim prej razveselili naše navijače in začeli zmagovati. Potrebujemo le eno tekmo, na kateri moramo doseči zadetek in ga ne prejeti. Moramo se dvigniti. Psihološko smo, treba je biti pošten in priznati, povsem na dnu."

Kirm je bil najboljši

Ilić je eden izmed številnih zimskih novincev, ki jih je pozimi pripeljal Ranko Stojić. In edini Slovenec. Na tekmi v Domžalah ga je najbolj navdušil Andraž Kirm. "Ni ga bilo na pripravah, a je pokazal, da je pravi. Odlično je odigral tekmo. Zame je bil najboljši na igrišču. To je dokaz, da potrebujemo vsakega igralca, ki nam lahko pomaga in ima pogodbo z Olimpijo," je omenil še Roka Kronavetra in Juliusa Wobayja.
 
Ne spreglejte