Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
12. 7. 2016,
18.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

Arsenal Borussia Dortmund Carlo Ancelotti Bayern München Jose Mourinho Pep Guardiola Hulk Manchester City Manchester United

Torek, 12. 7. 2016, 18.00

4 leta, 7 mesecev

Kaj se je do zdaj zgodilo v poletnem prestopnem roku?

Kam gre ta nogomet: v 12 dneh za okrepitve odšteli skoraj 1,5 milijarde evrov!

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Čeprav je bila evropska nogometna javnost v zadnjih tednih osredotočena na evropsko prvenstvo v Franciji, največji nogometni klubi niso sedeli križem rok in pospešeno gradili svoje ekipe za prihajajočo sezono. Zgodilo se je že nekaj odmevnih prestopov, a zadeva še zdaleč ni končana.

1. Hulk, 2. Xhaka …

Trenutno je na listi najdražjih prestopov v tem poletnem prestopnem roku v vodstvu Brazilec Hulk, ki je iz Zenita po štirih letih prestopil h kitajski ekipi Shanghei SIPG. Kitajci so za robustnega brazilskega napadalno usmerjenega vezista odšteli neverjetnih 55 milijonov evrov. Drugo mesto trenutno presenetljivo drži Arsenal, ki je proti svojemu in prepričanju Arsena Wengerja za Švicarja Granita Xhako odštel 45 milijonov, tri manj pa je za armenskega zvezdnika Henrikha Mkhitaryana plačal Manchester United.

Kdo je največ zapravil?

Rdeči vragi so v svoje vrste zvabili še branilca Erica Baillyja in Zlatana Ibrahimovića in vodijo na vrhu največjih zapravljivcev tega poletja. Za Mkhitaryana in Baillyja je klub iz Old Trafforda skupaj odštel 80 milijonov, švedskemu napadalcu pa je pri PSG-ju potekla pogodba, zato je prišel brez odškodnine. Takoj za Unitedom je veliko zapravil tudi Bayern. Za dvojico Mats Hummels in Renato Sanches je odštel 73 milijonov evrov.

Manchester United je v tem poletju zapravil že 80 milijonov evrov. Zlatan Ibrahimović je prišel zastonj. | Foto: Manchester United je v tem poletju zapravil že 80 milijonov evrov. Zlatan Ibrahimović je prišel zastonj.

Kdo je največ zaslužil?

Omenimo tudi ekipo, ki je s prodajo igralcev zaslužila največ, kar 107 milijonov evrov. To je Borussia Dortmund, ki je že ob omenjenih Mkhitaryanu, Hummelsu v Man City prodala še Ilkayja Gündogana in svoje žepe napolnila s kar 107 milijoni evrov. Več kot polovico tega denarja je že vložila v šesterico novincev, med katerimi so tudi Ousmane Dembele, Marc Bartra in turški čudežni deček Emre Mor.

Kaj še pričakujemo?

Zagotovo bo v nadaljevanju prestopnega roka, ki se v večini največjih lig konča 31. avgusta, zanimivo spremljati, kaj se bo zgodilo s francoskim zvezdnikom Paulom Pogbajem, za katerega naj bi bila najbolj ogreta Jose Mourinho in njegov United. Govori se, da so Angleži zanj pripravljeni odšteti kar 120 milijonov evrov, kar bi bil z naskokom tudi nov absolutni rekord.

Čeprav ga je v tem poletju že, bi znal klub še enkrat zamenjati Alvaro Morata. Real je izkoristil odkupno klavzulo in ga iz Torina pripeljal nazaj v Madrid, a mnogi menijo, da je Madrid le vmesna postaja in da se kani španski reprezentančni napadalec preseliti na Otok. Najbolj zagret za njegove usluge naj bi bil Arsenal.

Pep Guardiola je k Man Cityju pripeljal Nolita, Ilkayja Gündogana in Oleksandra Zinčenka, a po napovedih se še dobro ni ogrel. | Foto: Pep Guardiola je k Man Cityju pripeljal Nolita, Ilkayja Gündogana in Oleksandra Zinčenka, a po napovedih se še dobro ni ogrel.

Guardiola za branilski par pripravlja več kot 100 milijonov evrov

Tukaj je še Liverpoolov Christian Benteke, ki naj bi bil že pred vrati Crystal Palacea, iz Napolija bi se znal k Chelseaju preseliti branilec Kalidou Koulibaly, delodajalca bo skoraj zagotovo zamenjal tudi izjemni argentinski napadalec Mauro Icardi. Čeprav se zanj zelo zanima madridski Atletico, naj bi veliko več denarja Interju ponujal Tottenham. Zanimivo pa bo spremljati, kaj bo Pep Guardiola storil še v obrambi. Juventusov branilec Leonardo Bonucci naj bi bil že pred vrati sinjemodrih, prav tako pa tudi mladi angleški talent John Stones. Oba skupaj bosta Man City stala krepko čez 100 milijonov evrov.

Sanchez v Bayern?

Da, prav ste opazili, vsi večji prestopi, ki jih lahko še pričakujemo v tem poletju, se bodo zgodili v daleč najbogatejši ligi na svetu, angleški premier league, edini, ki bi lahko poskrbel za malce razburjenja, je Bayern, ki se zanima za Arsenalovega Alexisa Sancheza. Čilenec naj bi imel po nekaj sušnih sezonah pri Arsenalu vsega dovolj in je odprt za pogovore tudi z drugimi klubi. Bo Carlo Ancelotti še dodatno okrepil že tako močni nemški stroj?

Arturo Vidal in Alexis Sanchez sta poleti s Čilom osvojila Copo Americo, kaj lahko pa bi se zgodilo, da poleti združita moči tudi v Bayernu. Sanchez naj bi imel Londonu že vsega dovolj. | Foto: Arturo Vidal in Alexis Sanchez sta poleti s Čilom osvojila Copo Americo, kaj lahko pa bi se zgodilo, da poleti združita moči tudi v Bayernu. Sanchez naj bi imel Londonu že vsega dovolj.

Angleži že pri skoraj pol milijarde, kaj pa drugi?

Klubi, ki nastopajo v premier league, so od 1. julija, ko se je odprl prestopni rok, za okrepitve že odšteli skoraj pol milijarde evrov (478 milijonov evrov), Angležem sledi nemška bundesliga, ki je do zdaj zapravila 349 milijonov evrov, v italijanski serie A so za okrepitve do zdaj namenili 268 milijonov, najmanj, od petih največjih lig v Evropi, pa so zapravili v Španiji in Franciji. V La Ligi le 200 milijonov evrov, v ligue 1 pa 142. Skupaj je to nanese skoraj milijardo in pol evrov.

Najdražji prestopi v poletnem prestopnem roku*:

1. Hulk - iz Zenita v Shanghai SIPG - 55 milijonov evrov
2. Granit Xhaka - iz Borussie M. v Arsenal - 45 milijonov evrov
3. Henrikh Mkhitaryan - iz Borussie D. v Man Utd - 42 milijonov evrov
4. Sadio Mane - iz Southamptona v Liverpool - 41,2 milijona evrov
5. Michy Batshuayi - Marseille v Chelsea - 39 milijonov evrov
6. Eric Bailly - iz Villarreala v Man Utd - 38 milijonov evrov
7. Mats Hummles - iz Borussie D. v Bayern - 38 milijonov evrov
8. Renato Sanches - iz Benfice v Bayern - 35 milijonov evrov
9. Grzegorz Krychowiak - iz Seville v PSG - 33,6 milijona evrov
10. Miralem Pjanić - iz Rome v Juventus - 32 milijonov evrov
11. Alvaro Morata - iz Juventusa v Real - 30 milijonov evrov
12. Breel Embolo - iz Basla v Schalke - 27 milijonov evrov
13. Ilkay Güngogan - iz Borussie D. v Man City - 27 milijonov evrov
14. Nicolas Gaitan - iz Benfice v Atletico Madrid - 25 milijonov evrov
15. Samuel Umititi - iz Lyona v Barcelono - 25 milijonov evrov

* - prestopni rok v največjih evropskih ligah poteka do konca avgusta. Uradno se je začel 1. julija.

Ne spreglejte