Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 8. 2013,
12.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Finska

Sreda, 14. 8. 2013, 12.17

8 let, 1 mesec

"Kako ste lahko tako dobri, če vas je le dva milijona?"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogomet na Finskem? Priznajmo, o njem ne vemo prav dosti. Jari Litmanen, Sami Hyppia, potem pa že zmanjka junakov. Pomoč smo poiskali pri mladem Fincu, ki živi v Ljubljani in obožuje nogomet.

Finska, dežela tisočerih jezer, je ponosna na vrhunske dosežke v številnih športih. V njenem srcu kraljujejo hokej na ledu, nordijske discipline ter hitri oktanski športi, predvsem reli in formula 1. Kaj pa nogomet, ki ga radi označujemo za najbolj priljubljeno postransko reč na svetu? "Hokej je brez dvoma najbolj priljubljen, se mu pa nogomet, vsaj v smislu prvoligaškega tekmovanja, počasi, a vztrajno približuje. Tudi po medijski podpori in sponzorskih sredstvih, ki se pretakajo v klubih. Žal mnogi finski nogomet še vedno doživljajo kot nezanimivo nabijanje žoge, zato večina zanesenjakov raje spremlja velike evropske lige, na primer angleško premierligo. So pa navijači finskih klubov, čeprav jih je malo, zvesti in strastni," je povedal Forsström in ugotovitev dopolnil s statističnim podatkom, da hokej resda prekaša nogomet na tekmovalni ravni, je pa po številu registriranih igralcev in rekreativnih aktivnosti nogomet na prvem mestu. Igra ga okrog pol milijona Fincev, sorazmerno velik delež pripada tudi dekletom.

Hud udarec za finske predstavnike v Evropi

Če se lahko Slovenija pohvali z Mariborom, ki je le še 180 minut oddaljen od uresničitve klubskih sanj, mogočne lige prvakov, so finski klubi v evropskih tekmovanjih popadali kot zrele hruške z dreves. In to s tekmeci iz Estonije, Ferskih otokov in Luksemburga, kar je močno pretreslo skandinavsko državo. Pač tisti del, ki mu je mar za domači klubski nogomet. "Kakovost domače lige le ni tako slaba, kot bi marsikdo mislil po katastrofi v Evropi. Prvak HJK Helsinki je imel visoka pričakovanja, kupil kar nekaj okrepitev in želel zaigrati vsaj v skupinskem delu lige Europa, nato pa izpadel z estonskim prvakom," je omenil boleč izpad finskega prvaka, ki ni preskočil uvodne sosedske ovire, estonskega moštva Nomme Kalju. Ta je pozneje z Viktorio, naslednjim tekmecem Maribora, v kvalifikacijah za ligo prvakov dvakrat visoko izgubil, skupna razlika v zadetkih je bila sramotnih 2:10, kar je še povečalo nelagodje v očeh navijačev HJK. Inter Turku je izpadel s predstavnikom Ferskih otokov, ni pomagalo niti zadoščenje, da je armenske sodnike ostro kaznovala Uefa, saj so priznali, da so imeli prste vmes pri dogovorjenem izidu. "TPS je izpadel v dvoboju s klubom iz Luksemburga. To je bil hud udarec, a rezultati ne odsevajo resnične vrednosti domačega prvenstva. Je dokaj izenačeno in zanimivo. Po igralnih razmerah in infrastrukturi ne zaostaja veliko za švedskim prvenstvom, je pa svetlobna leta oddaljen po obisku in finančni moči," je potegnil vzporednico, ki bi lahko veljala tudi za slovensko prvoligaško okolje. Izjema bi bil le evropsko razigrani Maribor.

V zgodovini finskega nogometa sta največji pečat pustila Jari Litmanen in Sami Hyppia, ki sta rada osvajala evropske lovorike. Še vedno sta z naskokom najbolj priljubljena finska nogometaša, čeprav sta že končala igralsko pot. Salttu dobro pozna tudi Marka Tuomasa Kolsija, nekdanjega mladega finskega reprezentanta, ki ga je nogometna usoda pripeljala v Slovenijo. Na sončni strani Alp je nosil dres štirih klubov (Maribor, Rudar, Šmartno in Celje), a so se njegovi načrti zaradi težav z zdravjem neslavno porušili. "Nekajkrat sva se srečala. Žal je imel smolo s poškodbo. Nazadnje sva se pogovarjala, ko je bil na Finskem. Upam, da se bo vrnil, saj je dober nogometaš in prijetna oseba," je zaželel srečo Kolsiju, neformalnemu ambasadorju slovensko-finskih odnosov.

Ko je beseda nanesla na slovenski šport, je bilo z njegovih ust zaznati ogromno spoštovanje. "Noro, ne morem dejati nič drugega. Kako ste lahko dobri v toliko različnih športih, če vas je le dva milijona? In to ne zgolj v individualnih športih, kot je smučanje, pač pa tudi v moštvenih, kot so nogomet, košarka in rokomet. Slovenci ste zelo dobro tehnično podkovani, šolani, drži se vas moštveni duh. Na Finskem so športniki bolj 'delavci', ki na igrišču pustijo dušo in srce, a manjka individualnih presežkov, še posebej v tehničnem smislu. V individualnih športih imamo bogato tradicijo v atletiki in smučarskih tekih, kjer pa so treningi, še posebej v mlajših kategorijah, milo rečeno brutalni. Potrebuješ kar nekaj poguma in pozitivne trme, na Finskem temu rečemo 'Sisu', da lahko postaneš uspešen. Je pa tega iz leta v leto manj, saj otroke bolj privlačijo moštveni športi. Mogoče tudi zato, ker jim primanjkuje 'Sisuja'," ugotavlja športni novinar Forsström, ki si je sposodil tudi znano frazo Srečka Katanca, ki bo danes vodil slovensko reprezentanco v Turkuju. "Moram dodati tudi to. Kapo dol vsem Slovencem, ki obožujejo adrenalinske in nevarne športe. Planinarjenje, gorsko kolesarstvo, rafting … In to le za konjiček. To je spoštovanja vredno."

Kar zadeva današnjo tekmo med Finsko in Slovenijo, je razočaran, ker bosta obe reprezentanci zaradi številnih odpovedi oslabljeni. Sploh slovenska. "Če bi bili popolni, bi bila Slovenija brez zadržkov absolutni favorit, zdaj pa je v igri več 'če-jev', a je po mojem mnenju Slovenija še vedno močnejša od Finske," meni "finski Ljubljančan", ki je razkril, da finska reprezentanca, ki jo vodi Mixu Paatelainen, ostaja dosledna postavitvi 4-3-2-1. Če jo narišeš na papir, spominja na božično drevesce. Po mnenju Forsströma bo v napadu igral Teemu Pukki (Schalke), drugi napadalec Joel Pohjanpalo (HJK), ki ga želi Bayer Leverusen, pa bo verjetno kot rezervist deležen nekaj minut.

Drugo vejo božičnega drevesca sestavlja Kasper Hämäläinen (Lech Poznan), ki je hiter in zelo učinkovit v finski prvi ligi. "Verjetno bo z njim zaigral Alexander Ring, morda pa tudi Riski. Opozoril bi tudi na Erfana Zenelija, ki v zadnjem času ni veliko igral za reprezentanco, a mu gre odlično v domačem prvenstvu. Morda dobi kakšno minuto." V "tretji veji", ki predstavlja središče zvezne vrste, igrajo trije nogometaši. Najbolj pomemben je Roman Eremenko (Rubin Kazan), ki ga krasijo izjemne podaje, na mestu zadnjega zveznega bi moral biti Tim Sparv, a se je poškodoval, tako da bosta verjetno igrala Teemu Tainio (HJK) in nekdo iz para Toni Kolehmainen – Rasmus Schüller.

Vodja obrambe je kapetan Niklas Moisander (Ajax), ki pogosto združi moči s Petrijem Pasanenom (Aarhus), ki lahko igra tudi na desnem boku. V tem primeru bo v sredini zaigral Joona Toivio (Molde), namesto poškodovanega Jukke Raitale pa bi lahko vskočil Veli Lampi (Arsenal Kijev). "Prvi vratar je Mäenpää, ki se je izkazal tudi na gostovanju v Španiji in je tik pred prestopom v večji tuji klub. Hradecky je bil izbran za najboljšega vratarja v danskem prvenstvu. Ker bo tekma v Turkuju, njegovem rojstnem mestu, bi mu lahko selektor namenil možnost," je za konec ocenil možnosti izbora vratarja in dodal, da najbolj znanega napadalca Mikaela Forssela, nekdanjega člana Chelseaja, Crystal Palacea, Borussie Mönchengladbach, Birminghama in Leedsa, ni na seznamu zaradi slabše forme.

Ne spreglejte