Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 5. 2015,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bayern München Barcelona Josep Guardiola Jupp Heynckes Lionel Messi Lionel Messi

Petek, 1. 5. 2015, 16.45

8 let

Kako je Bayern zaprl usta Barceloni?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Klubska velikana Barcelona in Bayern se bosta kmalu udarila za mesto v finalu lige prvakov. Nazadnje sta se pomerila leta 2013, ko so Bavarci odpihnili Katalonce in simbolično pokopali tiki-tako.

Pred dvema letoma, bilo je 23. aprila in 1. maja 2013, je Barcelona doživela eno od največjih ponižanj v zgodovini evropskih tekmovanj. Pred polfinalnim obračunom lige prvakov z Bayernom je vsaj na papirju veljala za favorita. Njena prepoznavna igra zaporednih kratkih podaj in gromozanske posesti žoge, ki so jo v nogometnem svetu poimenovali tiki-taka, je še vedno pomenila skrb vzbujajoč zalogaj za večino tekmecev, proti dobro naoljenemu bavarskemu stroju pa je odpovedala po vsej črti. Zgodilo se je nekaj, kar je pričakoval le malokdo, svet je bil šokiran.

Bayern, takrat ga je vodil Jupp Heynckes, se je poigral s Katalonci in jih na razprodani Allianz Areni kot za malico pohrustal. Zmagal je kar s 4:0, Barcelona pa je doživela polom, ki je simbolično nakazal konec njene evropske nadvlade.

Zadetki so v drugem zadetku deževali drug za drugim

Če se je prvi polčas srečanja v Münchnu končal s tesnim vodstvom, ki ga je v 25. minuti zagotovil Thomas Müller, pa se je v nadaljevanju obroč okrog kazenskega prostora gostov pletel tako temeljito, da je obrodil še tri mikavne sadove. Pritisk je bil ogromen, zadetki so deževali drug za drugim.

Najprej je Mario Gomez, ki bo poskušal čez nekaj tednov skupaj z Josipom Iličićem Fiorentino popeljati v finale lige Europa, povišal na 2:0, nato se je med strelce vpisal hitri nizozemski as Arjen Robben, za končnih 4:0 in bolečo zaušnico milijonom občudovalcem Lionela Messija in Barcelone pa je poskrbel Müller. Nemški reprezentančni napadalec je odprl in zaprl strelsko pipo, dobro formo pa je ohranil vse do danes, tako da čaka obrambo Barcelone nova nevarnost, saj Müller na predstavah lige prvakov le redko konča srečanje brez doseženega zadetka.

Barcelona je bila v bavarski prestolnici povožena. Tribune so poskakovale od navdušenja, po dvoboju se je vonj nazdravljanja s penečimi pivskimi kozarci širil daleč naokrog. Barcelona je poskušala zaigrati na šarm, s katerim se je redno uvrščala med najboljše, a se ji je v sezoni 2012/13 na odločilnih srečanjih že poznalo, da je ni več vodil Josep Guardiola. Strateg, s katerim je katalonski ponos dvakrat osvojil ligo prvakov (2009 in 2011), si je vzel enoletni premor, nato pa se, morda tudi pod vtisom odličnih iger Bayerna, ki je slab mesec pozneje po razburljivi nemški drami na Wembleyju postal evropski prvak, še toliko lažje odločil za nadaljevanje kariere na Bavarskem.

Ena od najbolj popolnih predstav v zgodovini nogometa

Barcelono je takrat vodil žal že pokojni trener Tito Vilanova. Dolgoletni prvi pomočnik Guardiole ni našel pravega načina, kako ustaviti razigranega nemškega prvaka. ''To je bila ena od najbolj popolnih predstav, kar sem jih kdaj videl,'' je po visoki zmagi Bayerna, ki je pretresla Katalonijo, dejal nekdanji irski zvezdnik Roy Keane. Dolgoletni kapetan Manchester Uniteda je v vlogi strokovnega televizijskega komentatorja veljal za velikega kritika in strogega ocenjevalca, zato so njegove pohvale še toliko bolj pričale o tem, kako se je Bayern mojstrsko zoperstavil tiki-taki ter navdušil staro in mlado.

Bayern je na vrata gostov ustrelil 15-krat, Barcelona pa le štirikrat, od tega v okvir vrat le enkrat. To je bilo premalo za klub takšnega slovesa, ki naj bi poosebljal popolnost nogometne igre. Brez pravega učinka Messija le ni šlo. Posest je bila globoko na strani Kataloncev, ki so žogo v svojih nogah zadrževali dve tretjini igralnega časa (66 odstotkov), a jim to ni kaj prida pomagalo.

Vratar Bayerna Manuel Neuer se je bolj ali manj dolgočasil, saj ni imel konkretnega dela, še največ energije je vložil v proslavljanje domačih zadetkov, odlično pokriti Messi pa je na igrišču deloval kot slaba in nemočna senca takratnega najboljšega nogometaša na svetu.

Tako so jih nadigrali, da izgovorov niso iskali pri sodniku

Barcelona s tako visokim rezultatom v Evropi ni izgubila vse od leta 1997, ko jo je na nepravi nogi ujel kijevski Dinamo. Igrala je že šesti zaporedni polfinale lige prvakov in so jo prvič tako nadigrali, da je bilo upov o napredovanje konec že po prvem dejanju. ''Bili so pač boljši in hitrejši,'' je bil po katastrofi v Münchnu kratek in jedrnat Gerard Pique, eden izmed branilcev Barcelone, ki se je izgubil v stampedu bavarskih napadov.

''Bayern je bil tako boljši, da sploh nima smisla iskati izgovorov v sojenju,'' ni želel razpredati o delivcih pravice, čeprav so posnetki pokazali, da je bil Gomez pred zadetkom v nedovoljenem položaju, Müller pa je pred zadetkom Robbna storil prekršek v napadu nad Jordijem Albo. Sodil je Madžar Viktor Kassai, a je Katalonce bolj kot sodniška nezbranost zmotila nemoč svojih zvezdnikov.

Messi je bil odrezan od soigralcev

Prvi strelec Messi je bil na igrišču skoraj neviden. Zaradi poškodbe stegenske mišice je izpustil zadnje tri prvenstvene tekme. Zdravniki so ga varčevali za najbolj pomemben dvoboj sezone, gostovanje v Nemčiji. Argentinec je bil pripravljen ter je odigral vso tekmo, a se je vklopil v sivino svoje ekipe. ''Zelo se je trudil in trdo garal, da je bil z nami, a ga nismo znali povezati v igro,'' je Jordi Roura, pomočnik Vilanove, ki so ga že pestile hude zdravstvene težave, iskal razloge za klavrn učinek.

''Ta poraz boli. Igralci so potrti in razočarani. Težko nam je, a takšne stvari se dogajajo v nogometu,'' je poudaril Roura in potrdil, da je šlo v Münchnu vse narobe. Ni odločila slaba igra Barcelone, ampak izvrstna izvedba Bayerna.

Bayern se je bojeval za vsak meter igrišča

V domačem taboru kar niso mogli verjeti, da so velikega tekmeca spravili tako brutalno na kolena. ''Fantastična tekma. Odločila je naša organiziranost v igri. Inteligentno smo se branili. Barcelona je odlična ekipa, zato je ta zmaga še toliko vrednejša,'' je poudaril izkušeni strateg Heynckes, ki je sanjsko sezono kronal s tremi lovorikami.

''Barcelona je v zadnjih petih letih izstopala v Evropi, mi pa smo jo premagali tako suvereno, da smo lahko zelo ponosni. Vsak izmed nas je odigral popolno tekmo. Bojevali smo se za vsak meter igrišča, tekmecu nismo pustili prav nobenega prostega prostora,'' je pojasnil Robben, ki ni pričakoval, da bo Barcelona z vsemi zvezdniki, ki so pripotovali na Bavarsko, tako nemočna.

Katalonci so vseeno verjeli v čudež

Še nihče ni na povratni tekmi izločilnega dela lige prvakov nadoknadil takšnega zaostanka. Barcelona je vseeno verjela v čudež. Verjela je, da je imela v Nemčiji le slab dan, hkrati pa je plačala visoko ceno za nekaj sodniških napak. Navijači so še verjeli v čudež. Barcelona je na Messijevih krilih v osmini finala prav s 4:0 premagala Milan in se navijačem opravičila za nenačrtovan poraz v Italiji (0:2).

''Upali bomo do zadnjega, dali vse od sebe. Če bomo imeli še bolj naklonjen sodniški kriterij ...'' je po neuspehu na Bavarskem na glas razmišljal Roura. Poskušal je dvigniti glave izbrancem, tem pa ni bilo več do smeha. Niso bili navajeni izgubljati s takšno razliko, še manj pa na takšen način, da jih je tekmec na trenutke osmešil.

Zazdelo se je, da je tiki-taki odklenkalo. Zagospodarili so novi nogometni trendi, Bayern pa je z novodobnim ''totalnim nogometom'' postal znanilec novega obdobja. V zraku se je čutilo, da je napočil trenutek, ko nogometni kralj, v tem primeru Barcelonina tiki-taka, preda krono nasledniku in odide na zaslužen dopust.

Ozračje pred tekmo je v Kataloniji spominjalo na pričakovanje čudeža. ''Misija mogoče," so se lesketali naslovi na naslovnicah, optimizem se je po slabem tednu trpljenja in zbadanja najhujših tekmecev vendarle prebudil in se naselil na tribune štadiona Camp Nou. Navijači so verjeli, zbralo se jih je okrog 95 tisoč. Upanje je trajalo še prvi polčas, ki je minil brez zadetkov, nato pa je sledilo novo ponižanje.

Barcelona brez Messija kot igrača brez baterij

Prvega maja 2013 so privrženci Barcelone obnemeli. Komaj so verjeli svojim očem, da je kaj podobnega sploh mogoče. Že dolgo ni nekdo v gosteh tako ponižal domačih zvezdnikov, ki so bili znani po tem, da so tako dobro uigrani, da lahko med seboj igrajo skoraj miže. Ko so zaigrali proti Bayernu, sploh v drugem polčasu, ko je šlo vse narobe, so spominjali na skupino otrok, ki so se prvič zbrali skupaj brez opravljenega treninga.

''Barcelona brez Messija je kot draga otroška igrača brez baterij,'' so pri angleškem časniku Guardian podali posrečeno primerjavo o tem, koliko je igri Barcelone pomenil najboljši strelec. Messi je ostal na klopi in sploh ni vstopil v igro. Ni ga več motila poškodba, saj je nekaj dni pred srečanjem zaigral na prvenstveni tekmi v Bilbau.

Zmotilo ga je nekaj drugega, kar je opazil tudi trener. V Messijevi igri ni bilo več žara, čutil se je nekoristnega, to je tudi povedal strokovnemu vodstvu. Vilanova je prisluhnil njegovemu mnenju in se čudežne naloge lotil brez nogometaša, ki je pomenil osrednjo moč kluba.

Ker je manjkalo še nekaj pomembnih igralcev, na primer Sergio Busquets, Javier Mascherano in Carles Puyol, so morali domačini eksperimentirati v obrambni vrsti, kar so motivirani Nemci zlahka izkoristili.

Odločila je fizična moč Bavarcev

Bayern je v gosteh nadigral Katalonce in se veselil dvojne zmage, saj je kar šestim igralcem zaradi rumenega kartona, prejetega v prejšnjem delu tekmovanja, grozilo, da bi lahko ob novi kazni izpustili finale na Wembleyju, a so se izmazali in ostali nekaznovani. Občinstvo je Bayern večkrat nagradilo za mojstrske poteze, tiki-taka pa si je na tekmi, na kateri je sodil Slovenec Damir Skomina, zakuhala svoj neuraden pogreb. Ne še povsem formalni konec, zagotovo pa je bil označen začetek njenega konca.

Znova je odločila boljša fizična pripravljenost gostov, ki so kar šest od sedmih zadetkov na obeh tekmah dosegli v drugem polčasu. ''Čestitke Bayernu. Pokazal je zelo visoko raven nogometa. Odločila je fizična moč, pogrešali smo preveč igralcev. Messi ni igral, ker je čutil, da soigralcem ne more pomagati. Brez njega smo bili veliko slabši,'' je po novi zaušnici, ki jo je prejel katalonski velikan, razočarano odvrnil Vilanova.

''Odigrali smo tako, kot je bilo potrebno. Barcelona je brez Messija drugačna ekipa, to drži. Nobeden ni pričakoval, da bomo zmagali s 7:0. Ne bi pa še rekel, da smo priče koncu nekega obdobja. Barceloni je vendarle manjkalo preveč igralcev, mi pa smo zaigrali izredno pametno,'' je Heynckes žarel od sreče po prepričljivi zmagi v Barceloni.

Messi ni več osamljen adut

Delno je imel prav. Barcelona je s tiki-tako še nekajkrat navdušila, a je to bolj veljalo za dvoboje v domačem prvenstvu. V Evropi se ni več povzpela na najvišjo stopničko. Lovoriki sta romali v München in Madrid, Barcelona pa se je obakrat obrisala pod nosem, čeprav je v njenih vrstah še vedno blestel strelski fenomen Messi.

Zgodovina je pokazala, da je postala Barcelona brez Guardiole prebrana knjiga. V tej sezoni je nekoliko drugače. Zdaj Messi ni več osamljen in ni več edini adut, ki bi lahko povlekel soigralce. Zdaj mu pomagata še Neymar in Luis Suarez, Barcelona pa v zadnjih tednih ponižuje tekmece v španskem prvenstvu. Nekaj čarobne energije tiki-take pa si je na drugi strani sposodil Bayern, ki pod vodstvom Guardiole načrtuje nove podvige.

Usoda je hotela, da bo moral najprej izločiti svojo ljubljeno Barcelono. Evropa tako nestrpno čaka na dve polfinalni poslastici. Prva bo v sredo (6. maja) v Barceloni, druga šest dni pozneje v Münchnu. Barcelona komaj čaka, da Bavarcem pokaže, kaj se je naučila leta 2013, Bayern, nastopil bo oslabljen, saj je na seznamu poškodovanih kar nekaj zvezdnikov, pa računa na svojega trenerja, ki pozna Katalonce kot lastno dlan. To bo še zelo zanimivo!

Ne spreglejte