Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

1

Natisni članek

Kevin Kampl Roger Schmidt Bayer Leverkusen Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 11. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski zvezdnik in njegove težave v Leverkusnu

Kaj se dogaja s Kevinom Kamplom?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

1

Kevin Kampl | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kevin Kampl je spet v središču pozornosti. Tokrat ne v Sloveniji, ampak v Nemčiji. Morda se zgodi, da že do petka odide na Kitajsko in postane z naskokom najdražji slovenski nogometaš v zgodovini. Zdi se tudi, da je na nasprotnih bregovih s svojimi delodajalci pri Bayerju Leverkusnu.

Lani jeseni je pozornost vzbujal predvsem v Sloveniji, potem ko se zaradi drugačnih mnenj ni želel odzvati vabilu selektorja Srečka Katanca in zato ni igral na tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški in Angliji v Ljubljani. Novembrsko kvalifikacijsko tekmo proti Malti in prijateljsko proti Poljski je izpustil zaradi poškodbe, medtem ko se je marca vrnil in sodeloval pri porazu na Škotskem, kjer z igro ni ravno navdušil.

Danes je v središču pozornosti pri Bayerju Leverkusnu. "Očitno je, da ne bom ostal v Leverkusnu in bom odšel drugam," je v pogovoru za Bild dejal že konec junija še pred začetkom priprav kluba, pri katerem je naredil prve nogometne korake in se, po vmesnih postajah pri Osnabrücku, Aalenu, Red Bull Salzburgu in Borussii Dortmundu pred dvema letoma za enajst milijonov evrov vrnil vanj.

Kevin Kampl je očitno odločen, da po koncu sezone, polne razočaranj, v kateri je Bayer v prvenstvu pristal šele na 12. mestu in ostal brez Evrope, zapusti Leverkusen. Prav tako ne manjka snubcev, ki bi si ga želeli v svojih vrstah, a težava je v tem, da ga pri Bayerju, s katerim ima pogodbo do leta 2020, ne bodo pustili kar tako.

Kaj se bo zgodilo z enim najbolj cenjenih slovenskih nogometašev v Evropi? | Foto: Reuters Kaj se bo zgodilo z enim najbolj cenjenih slovenskih nogometašev v Evropi? Foto: Reuters

Poleti so zaslužili že 40 milijonov evrov, zato so sproščeni

Najprej zaradi tega, ker gre za nogometaša, od katerega so v prvi sezoni po vrnitvi v Leverkusen dobili ogromno, bil je imenovan celo v najboljšo enajsterico prve nemške lige, potem pa tudi zaradi tega, ker so letos poleti s prodajami zaslužili že ogromno in denarja ne potrebujejo nujno. Hakan Calhanoglu je v Milan odšel za 22 milijonov evrov, Ömer Toprak v Borussio Dortmund za 12 in Kyriakos Papadopoulos v HSV za 6,5 milijona evrov.

Za 26-letnega slovenskega vezista zahtevajo še več in očitno to iz dneva v dan dokazujejo tudi kitajskim snubcem. Ni namreč skrivnost, da Kampla že nekaj časa želijo videti pri kitajskem Beijing Guoanu, katerega trener je Nemec Roger Schmidt. Trener, ki je s slovenskim nogometnim zvezdnikom sodeloval že v Leverkusnu. Še veliko bolj plodno je bilo njuno sodelovanje v Salzburgu, kjer sta skupaj osvajala lovorike, Kampl pa je igral morda najboljše do zdaj in si prislužil prestop v visokoletečo Borussio Dortmund njenega takratnega trenerja Jürgena Kloppa.

Kakšen pečat je pustil tam, kjer je igral?

V Dortmundu se ni znašel. | Foto: Getty Images V Dortmundu se ni znašel. Foto: Getty Images Kampl bo Leverkusen, če bo res odšel, zapustil po 71 nastopih, šestih golih in devetih podajah v vseh tekmovanjih v dveh obdobjih, ki jih je preživel v majici Bayerja. Najprej kratek čas leta 2010 in potem še od leta 2015 do zdaj.

Za Borussio Dortmund, ki je zanj odštela 12 milijonov evrov, je v pol leta odigral 19 tekem, a ni zadel (v statistiko je vpisal tri podaje). Najbolje je Kamplu šlo v Red Bull Salzburgu, za katerega je v dveh letih in pol na 109 tekmah dosegel 29 golov in prispeval kar 54 podaj.

Za Osnabrück je zbral 36 nastopov, dva gola in sedem podaj. Za Greuther Fürth je odigral le eno tekmo.

V dresu članske reprezentance Slovenije, za katero je debitiral oktobra 2012, je ta v Nemčiji rojeni slovenski reprezentant do zdaj zbral 24 nastopov in se dvakrat vpisal med strelce.

Sprva je bil skeptičen, zdaj je drugače

Kampl, zanj so zanimanje pokazali tudi pri Milanu in madridskem Atleticu, je bil sprva skeptičen glede odhoda na Kitajsko. Zdaj, to so potrdili tudi viri blizu njega, je zgodba drugačna.

Bo še tretjič združil moči z nemškim trenerjem Rogerjem Schmidtom? | Foto: Getty Images Bo še tretjič združil moči z nemškim trenerjem Rogerjem Schmidtom? Foto: Getty Images

Resda bi raje ostal v Evropi, a sprijaznil bi se tudi z igranjem na Kitajskem, od koder se lahko hitro vrne nazaj. Tudi zaradi tega, ker po ne najboljši sezoni verjetno nihče od evropskih snubcev zanj ni pripravljen plačati toliko denarja, kot ga zahtevajo pri Bayerju.

Milan je daleč od kupne moči, ki jo je imel pred leti, in je po nekaj nakupih ostal brez denarja.

Atletico, njegovega trenerja Diega Simeoneja je Kampl navdušil na medsebojnih tekmah v ligi prvakov, pa do januarja prihodnje leto po junijski odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) ne sme nakupovati, zato se zdi najbolj realna možnost, da eden izmed najbolj cenjenih slovenskih nogometašev odide v Azijo.

Rudi Voller ima v rokah škarje in platno

Rudi Voller je miren. | Foto: Getty Images Rudi Voller je miren. Foto: Getty Images Kitajci, ki so sredi prvenstva – Guoan je v 16 prvenstvenih tekmah zbral 22 točk in je sedmi -, se te dni mudijo v Nemčiji, kjer naj bi Kampla o prestopu že prepričali, a zatika se pri odškodnini, ki jo v Leverkusnu želijo zanj.

Najprej so ponudili 22 milijonov evrov, a naleteli na gluha ušesa. Potem so na mizo postavili še tri milijone več in razplet je bil isti.

"Vsak ima svoj pogled na to zgodbo. Schmidt, Kampl, njegov zastopnik in njegovi snubci vedo, česa si želimo," je povedal športni direktor Bayerja Rudi Voller. "Če bo prišla prava ponudba, bo odšel. V nasprotnem primeru bo ostal pri nas in bil tako kot do zdaj pomemben člen naše ekipe," je še povedal legendarni nekdanji nemški nogometaš.

Prava ponudba naj bi bila tista, ki bo znašala 30 milijonov, trdijo viri blizu Bayerja.

Novi trener ga je predčasno poslal s treninga

Medtem je Kampl v sredo, potem ko se je vrnil z zdaj že tradicionalnih poletnih počitnic v družbi prijateljev na španskem otoku Ibizi, z Bayerjem pod vodstvom novega trenerja Heika Herrlicha začel priprave na novo sezono. Sodelovanja z nekdanjim dolgoletnim nogometašem Borussie Dortmund ni začel najbolje.

Ker ni upošteval njegovih navodil, ga je trener Heiko Herrlich predčasno poslal s treninga. | Foto: Getty Images Ker ni upošteval njegovih navodil, ga je trener Heiko Herrlich predčasno poslal s treninga. Foto: Getty Images

Na enem izmed zadnjih treningov ga je namreč trener, nezadovoljen z njegovim odnosom, predčasno poslal pod prho.

"Ne vem, ali je razočaran zaradi tega, kar se mu dogaja, a za vse veljajo enaka pravila. Kdor jih bo kršil, bo kaznovan," je nemškim medijem o zapletu z enim najvrednejših nogometašev Bayerja povedal 45-letni Herrlich.

Kakšen klub je Beijing Guoan?

Navijači Beijing Guoana. | Foto: Getty Images Navijači Beijing Guoana. Foto: Getty Images Morebitni novi klub Kampla nosi polno ime Beijing Sinobo Guoan FC in obstaja od leta 1951. Prihaja iz Pekinga in tekme igra na objektu Workers Stadiun, ki sprejme 66 tisoč gledalcev.

Od leta 2009, odkar obstaja kitajska super liga, elitni razred tamkajšnjega nogometa, je osvojil en naslov državnega prvaka (2009) in bil trikrat drugi. Nazadnje leta 2014. V prejšnji sezoni je bil četrti. Pred tem je bil prvak petkrat.

Pohvali se lahko tudi s štirimi pokalnimi lovorikami, zadnjo je osvojil leta 2003. Šestkrat je nastopil tudi v azijski ligi prvakov, a dlje od osmine finala v njej ni prišel.

Njegov trener je od junija letos Schmidt, člani tega kluba pa so danes nekateri znani nogometaši. Ob Špancu Sorianu še nekdanji brazilski reprezentant in član Bayerja Leverkusna, brazilski vezist Renato Augusto, njegov rojak, prav tako vezist in nekdanji brazilski reprezentant Ralf, in strelec 23 golov za turško reprezentanco, napadalec Burak Yilmaz, če omenimo najbolj cenjene.

Bo v teh dneh postal najdražji Slovenec vseh časov?

Naslednji dnevi v življenju Kampla bodo očitno zelo pestri, prav lahko pa se zgodi, da bo že pred koncem tedna poskrbel za to, da se bo vpisal v zgodovino slovenskega nogometa.

Bo še ta teden poskrbel za slovenski rekord? | Foto: Reuters Bo še ta teden poskrbel za slovenski rekord? Foto: Reuters

Na Kitajskem poletni prestopni rok, ki se je "odprl" 19. junija, namreč traja le še do petka, 14. julija opolnoči. Kitajci, ki so februarja letos za nekdanjega Kamplovega soigralca iz Salzburga, španskega napadalca Jonatana Soriana, odšteli 15 milijonov evrov, imajo torej le še štiri dni časa.

Če bodo Bayerju res odšteli 30 milijonov evrov ali pa tudi veliko manj, bo Kampl postal najdražji igralec v zgodovini slovenskega nogometa.

Rekorder je zdajšnji vratar Atletica Jan Oblak, za katerega so Madridčani lizbonski Benfici leta 2014 odšteli 16 milijonov evrov.

Če se bo Kampl res preselil v Azijo, bo to svojevrsten šok, saj se bo od nogometa na najvišji, evropski ravni ločil v najboljših nogometnih letih. Zanimivo bi bilo videti tudi, kaj bi to pomenilo za njegovo reprezentančno pot.

Ne spreglejte